Nieuws Marketing

Wijkbewoners eten bij Estinea in Hengelo

De wekelijkse warme maaltijd van 't Erve Leuvelt smaakt naar meer. Maar daar is nu nog te weinig mankracht voor.

Van onze redactie 10 maart 2016

Johan krijgt van zijn begeleister Marieke een nieuwe ovenplaat. Hij is deeg aan het kneden, terwijl er in de keuken naast hem druk wordt gekookt. Voor Johan liggen twee gevulde platen op tafel. "Ik ben havermoutkoekjes aan het maken. Die gaan we bakken en dan verkopen." Hij glimlacht. "Misschien worden we wel rijk."

Johan is 53 jaar en woont en werkt op 't Erve Leuvelt aan het Bartelinkslaantje in de wijk Haseler Es. Hij is één van de vijftien bewoners van het wooncomplex, waar mensen met een verstandelijke beperking semi-zelfstandig leven. 't Erve Leuvelt is in 2013 opgezet door Estinea, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. De komst van het wooncomplex wekte direct interesse bij bewoners van de wijk om erbij betrokken te worden.

Hechte bandPersoonlijke begeleidster bij Estinea Marieke Bosch vertelt dat er inmiddels een hechte band is ontstaan tussen de bewoners van 't Erve Leuvelt en een aantal wijkbewoners. "Toen we begonnen, merkten we al meteen het enthousiasme van sommige mensen uit de wijk. Drie jaar later hebben we zo'n dertig vrijwilligers uit de wijk die onze cliënten met van alles en nog wat helpen."

Omdat Estinea en de bewoners van 't Erve Leuvelt iets terug wilden doen voor de wijk, besloten ze om vorig jaar mei te beginnen met het serveren van een warme maaltijd. Elke woensdag verzorgen een paar inwoners van 't Erve Leuvelt en vrijwilligers een diner voor mensen uit de wijk.

InitiatiefZe is trots op wat de bewoners van 't Erve Leuvelt en de buurtvrijwilligers elke woensdag neerzetten. Dit soort initiatieven waren er niet in de wijk. "We bereiden elke week een andere gezonde maaltijd. En dat voor vijf euro. Maar het gaat eigenlijk niet eens om het eten. Het gaat om het samenbrengen van de mensen uit deze wijk. De betrokkenheid van sommige wijkbewoners bij 't Erve Leuvelt vind ik geweldig."

Lamers is dat met haar eens. "Ik vind deze woensdagmiddagmaaltijd een fantastisch initiatief. Het brengt onze wijk echt dichter bij elkaar. En zo kom ik nog eens ergens." En Johan? Terwijl iedereen nog geniet van het toetje, is hij alweer druk bezig met het kneden van havermoutkoekjes.

Over EstineaEstinea ondersteunt mensen met een beperking in Twente en de Achterhoek.

Ze hebben ruim 750 medewerkers en zo'n 425 vrijwilligers. Zij ondersteunen meer dan 750 cliënten in onder meer de gemeenten Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Doetinchem en Winterswijk. Locaties van Estinea liggen meestal midden in een woonwijk. Deze zijn kleinschalig van opzet. Cliënten wonen in individuele appartementen. Estinea helpt ze om hun eigen netwerk van familie, vrienden en vrijwilligers te ontwikkelen.