Nieuws Marketing

Winkeliers Nieuwegein mogen alcohol blijven schenken

Kappers, bloemisten en andere middenstanders in Nieuwegein mogen hun klanten voorlopig gewoon een wijntje blijven aanbieden in de winkel. Dat heeft burgemeester Frans Backhuijs vrijdag besloten.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 26 augustus 2016

Drank wijn nieuwegein 1065

Vorige maand bepaalde de voorzieningenrechter nog in een door brancheorganisatie SlijtersUnie aangespannen zaak dat Nieuwegein mengvormen van winkels en horeca niet langer oogluikend mocht toestaan.

Nieuwegein doet met 36 andere gemeenten mee aan een proef om te bezien of de geldende Drank- en Horecawet aangepast moet worden. Die wet verbiedt nu het aanbieden van een drankje in een winkel, maar dat verbod is volgens de gemeenten in de praktijk niet te handhaven. Sinds de verantwoordelijkheid voor handhaving in 2013 bij de burgemeesters is neergelegd, zijn mengvormen van winkels en horeca als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Volgens Backhuijs heeft de rechter gezegd dat er in deze kwestie geen bijzondere reden is om de wet niet te handhaven. De proef is echter volgens hem niet verboden of geschorst. Hij vindt daarom dat hij overtreding van de wet in het kader van de proef toch nog een poosje mag gedogen, hoewel de voorzieningenrechter heeft bepaald dat een experiment geen reden kan zijn om landelijk geldende regels te negeren.

De andere deelnemers aan de proef volgen de juridische strijd in Nieuwegein op de voet. Backhuijs wil binnenkort met de andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen. In oktober moet er meer duidelijkheid zijn.

Gerelateerde artikelen:

Directeur STAP: 'Alcohol in kindermodezaak mag niet'

Haagse winkeliers zoeken het in blurring