Nieuws Marketing

Wordt het spel van Hengeloër Hans Beeftink de nieuwe Rubik's Kubus?

HENGELO - Hengeloër Hans Beeftink presenteert deze week op ’s werelds belangrijkste spellenbeurs in Neurenberg zijn geesteskindje: Vortex. Het strategisch familiespel heeft een gepatenteerd ontwerp van draaischijven dat ook buiten de spellenwereld veel in beweging kan zetten.

Van onze redactie 27 januari 2016

Vortex Hans Beeftink Lars Smook

Vortex, Engels voor draaikolk of wervelwind, zou wel eens kunnen uitgroeien tot een kleine orkaan onder liefhebbers van strategische spellen en wiskundige puzzels in de geest van Rubik’s Kubus. Beeftink heeft er ongeveer een jaar aan gewerkt en presenteert deze week op de Spielwarenmesse in Neurenberg zijn spel aan de vakpers en het publiek. Als Vortex aanslaat, ligt het komend najaar in de winkel.

SpelVortex is een flink zeshoekig kunststof speelbord met negentien assen waarop torens met vernuftig gekromde armen rusten. Leg zes driehoekjes met afgeronde hoeken op zo’n molentje en er ontstaan schijven, die helemaal rond kunnen draaien als je ze in het midden licht optilt. Deze driehoekjes in de kleuren van de twee tot zes spelers kunnen door de draaiingen van schijf verwisselen en zo kriskras over het bord wandelen. Alleen wie een meerderheid van zijn kleur op een schijf heeft, mag daar draaien.

Op basis van dit slimme verplaatsmechaniek kunnen met Vortex al meerdere spelvarianten en opdrachten worden gekozen. „En waarschijnlijk komen er ook aanvuldoosjes, bijvoorbeeld van een variant op slangen & ladders en een draaibare sudoku.”

MogelijkhedenHet bijzondere ontwerp van de armen heeft Beeftink vast laten leggen in patenten. Hier draait Vortex om, letterlijk. Beeftink: „Elke keer ontdek je weer nieuwe mogelijkheden. Je zou hiermee ook een magazijnsysteem kunnen maken, waarbij je zoekopdrachten kunt invoeren en de machine zelf een selectie aan verschillende goederen of onderdelen verzamelt.”

OnlineVoordat het zover is, zal Vortex in diverse varianten als onlinegame verschijnen.

Foto: Lars Smook