Nieuws Marketing

Yays biedt een tweede thuis voor de reiziger

Het centrum van Amsterdam wordt overspoeld door toeristen. Dat is vervelend voor bewoners, maar ook voor reizigers en toeristen zelf, zegt Peter Heule. Als directeur van Yays ziet hij grote kansen voor hotelappartementen in buurten buiten het centrum. "Wij bieden een tweede thuis in plaats van een hotelkamer." De buurt profiteert ook, want een Yays heeft een conciërge, maar geen eigen restaurant, bar, fitness of winkel. "Wij sturen onze gasten naar leuke adressen in de omgeving."

Richard Mooyman | Foto: Rink Hof 21 december 2016

GP40 HOF YAYS002 1712

Drie vestigingen telt Yays nu in Amsterdam: 43 appartementen in het voormalig hoofdkantoor van Stork aan de Oostenburgergracht, 27 in nieuwbouw aan de Bickersgracht en 32 in pakhuizen aan de Zoutkeetsgracht. Aan de Cruquiuskade komt een vierde vestiging, en er zijn plannen voor een Yays in een leeg kantoorgebouw in Sloten.

Yays is onderdeel van de Short Stay Group, een Amsterdams vastgoedbedrijf dat al langer appartementen verhuurt aan zakenreizigers, expats en toeristen. Het concept is bedacht en ontwikkeld door Peter Heule en Arnoud Litjes. Yays speelt in op veranderingen in de reismarkt, de toegenomen druk van het toerisme en beperkingen voor shortstayverhuur van losse appartementen.

De doelgroep bestaat onder meer uit zakenmensen, reizigers en expats die langer in de stad willen verblijven. "Die willen een thuisbasis waar ze zelf kunen koken en gasten ontvangen." Daarnaast is Yays er voor gezinnen, die anders meerdere hotelkamers moeten huren.

Yays - met inmiddels dertig medewerkers - is druk bezig om het concept uit te rollen in het buitenland. Begin volgend jaar moet een eerste complex openen in Barcelona, in de arbeiderswijk La Sagrera, buiten het toeristische centrum. In 2018 is Parijs aan de beurt. Peter kijkt ook rond in Rome, Praag, Kopenhagen en Londen. In de Britse hoofdstad ziet hij nieuwe kansen vanwege de Brexit. "De lucht loopt daar uit de vastgoedmarkt."

Voor het vastgoed zoekt Yays naar kapitaalkrachtige investeerders. Dat is niet altijd even makkelijk. "We moeten veel uitleggen, want wij zijn geen standaardhotel. Met Yays hebben wij gekozen voor een nieuwe niche: een appartementencomplex waar je zelf kunt koken en bewoner kunt zijn. De drie- en viersterrenhotels zonder concept zullen het steeds moeilijk gaan krijgen."

Yays draait goed, zegt Peter. "We hebben een bezettingsgraad van boven de tachtig procent, vergelijkbaar met viersterrenhotels in het centrum." Peter ziet de snelle opmars van Airbnb niet als bedreiging, integendeel. "Bij Airbnb heb je meestal geen professioneel beheer en schoonmaak, en geen conciërge. Wij zijn professionele serviceverleners. Bovendien is de doelgroep heel groot."

Een appartement boeken kan via yays.com, maar ook via de platforms Booking, Expedia en Airbnb. De gemiddelde prijs is 150 tot 200 euro per nacht, bij langer verblijf kost een nacht ongeveer de helft.