Nieuws Marketing

Zeeland juicht komst Flixbus toe

Wat de provincie betreft komt er een snelbusdienst tussen de Walcherse kust en het Ruhrgebied. Een dergelijke service maakt Zeeland nog sterker als toeristische provincie, vinden Gedeputeerde Staten.

Rolf Bosboom | Foto: Ren Manders 15 juni 2016

Flixbus ren manders 1

De Duitse maatschappij FlixBus bouwt sinds 2013 aan een busnetwerk voor Europa. Inmiddels rijdt het bedrijf op meer dan 800 bestemmingen in achttien landen.

Zeeland is nog geen onderdeel van het netwerk, maar als het aan FlixBus ligt, komt daar snel een einde aan. Het bedrijf wil een dienst opzetten tussen Domburg en Dortmund.

ConcurrentieDe provincie moet, als concessieverlener voor het openbaar vervoer, daarvoor ontheffing geven. Streekvervoerder Connexxion, houder van de concessie, heeft laten weten moeite te hebben met de komst van FlixBus en inkomstenderving te vrezen.

Het provinciebestuur besloot gisteren FlixBus toch ontheffing te verlenen, voorlopig voor twee jaar. Het ziet het initiatief als 'een wenselijke innovatie uit oogpunt van de internationale concurrentiepositie van Zeeland als toeristische provincie'. ,,Wij juichen het dan ook van harte toe."

Regionaal vervoerDe provincie voorziet geen nadeel voor Connexxion. ,,De buslijn is echt bedoeld voor een nieuwe doelgroep." De reizigers zullen, eenmaal in Zeeland, waarschijnlijk ook gebruik maken van het regionale vervoersaanbod, zodat Connexxion er alleen maar baat bij heeft.

Om elk risico uit te sluiten, mag FlixBus geen tickets verkopen om uitsluitend binnen Zeeland te reizen.