Nieuws Marketing
Zo gebruik je crowdfunding als marktonderzoek
Een ondernemersdroom werkelijkheid laten worden begint met een periode van intensieve research. Is er wel markt voor jouw idee? In deze voorpublicatie uit ‘Het Grote Crowdfunding Boek’ van Simon Douw en Gijsbert Koren lees je hoe je crowdfunding gebruikt als marktonderzoek.

Marktonderzoek kan veel tijd kosten: eerst kijk je uitvoerig naar de mogelijke doelgroepen en de behoeftes van de klant en daarna volgt nog een fase van trial-and-error. Dan is het de vraag of het product of de dienst gretig aftrek zal vinden als het op de markt wordt gebracht. Pas daarna blijkt of alle moeite iets oplevert. Dit kan volgens de experts van Douw&Koren effectiever, sneller en beter: met crowdfunding.
Wat crowdfunding als marktonderzoek kan opleverenBij crowdfunding als strategie voor marktonderzoek laat je de onderzoeksperiode overlappen met de lancering van je initiatief: een crowdfundingcampagne kan beide tegelijk verwezenlijken. Het wel of niet slagen van je campagne is een indicatie voor het marktpotentieel van je plan. Typisch aan crowdfunding inzetten voor marktonderzoek is dat:
het snel gaat: in plaats van de resultaten van onderzoek af te wachten alvorens je verhaal wereldkundig te maken, doe je beide tegelijk. je daadwerkelijk in de realiteit toetst en daardoor de validiteit kunt verhogen: in plaats van mensen via sociale media, mails of vragenlijsten te vragen of zij jouw product zouden afnemen, toets je via crowdfunding of ze ook daadwerkelijk geld over hebben voor je idee. de test zichtbaar is voor iedereen. Dus iedereen kan zien dat je een marktonderzoek hebt gedaan en wat het resultaat is. Durf je dat aan? Let wel: natuurlijk kun je na een gefaalde campagne herkansen. je ‘respondenten’ ook worden aangesproken als ambassadeurs en blijvend betrokken kunnen worden bij het verloop van je onderneming. Dat betekent dat het onderzoek niet hoeft te stoppen na een geslaagde crowdfundingcampagne: jouw crowd kan blijven meedenken en feedback geven op nieuwe ideeën. en last but not least, je verkrijgt ook financiering voor de realisatie van jouw plan. Voorbeeld: testing the FoootyEen voorbeeld is de campagne die we maakten met ondernemer Jean-Pierre Raes, CEO van Foooty. Toen hij financiering zocht voor de productie van deze modulaire speelbal, besloot hij zich aan crowdfunding te wagen: ‘Ik vond crowdfunding heel interessant en dacht: de enige manier om het te leren begrijpen is door het te doen. Omdat het heel persoonlijk is, moet je wel even een drempel over. Ik merkte echter al snel dat het heel leuk is om je idee de wereld in te gooien. Het succes zit hem in je netwerk en je positieve energie om open te staan voor feedback om je idee of product nog beter te maken, ’ zegt Jean-Pierre.
Hij besloot de campagne op te zetten als marktonderzoek: ‘De hele crowdfundingcampagne was om te zien hoe het product het überhaupt zou doen. Was het aantrekkelijk genoeg om in te stappen? Het is een hele goede test om te zien of iets potentie heeft om op de markt te kan worden gezet of niet.’
Crowdfundingcampagne Foooty, tekst gaat verder onder video%VIDEOWIDGET%
Meer dan marktonderzoekEen crowdfundingcampagne als marktonderzoek kan meer zijn dan alleen een test óf er markt is voor het idee, blijkt ook uit deze campagne. Tijdens de crowdfundingcampagne opende foooty een pop-up store in Amsterdam. Mensen konden hier langskomen om de foooty te testen. ‘We hebben heel veel ontdekkingen gedaan tijdens het hele proces. Kinderen gingen in de pop-up store met de foooty aan de slag. Naast de bal fabriceerden ze onder andere een hond en een raket, allerlei dingen die we van tevoren niet hadden bedacht. Ook online dachten veel mensen mee en gaven feedback, dat was een heel fijn bijproduct van de campagne.’
Crowdfunding helpt je dus ook onderzoeken welke elementen van je plan het meest of minst aanspreken en hoe je hierover het best communiceert. Wat spreekt hen aan in het idee? Wat juist niet? Wat zou het idee nog beter kunnen maken? Op basis van welke berichten en formuleringen via mail, sociale media en gesprekken komen de meeste investeringen binnen? Een crowdfundingcampagne zorgt ervoor dat je heel duidelijk te weten komt waar jouw crowd behoefte aan heeft en waaraan niet.
Crowdfunding is hard werkenJean-Pierre stipt aan dat wanneer de campagne even stilvalt, vertrouwen en hard doorwerken belangrijk zijn: ‘In het begin ga je er met vol enthousiasme in en denk je: ze moeten er maar aan geloven want het is een waanzinnig concept, go for it. Maar als het even niet loopt, wat sowieso gebeurt tijdens een campagne, dan moet je gewoon aan de bak om mensen achter hun broek te zitten. Binnen een maand moet je het doelbedrag halen. Dan moet je blijven geloven in je eigen product en blijven pushen.’ foooty haalde ruim 17.000 euro op via Kickstarter. De test is geslaagd en foooty is nu op de markt.
Dus, hoe haal je alles uit je crowdfundingcampagne als marktonderzoek? Neem in het bepalen van het doelbedrag je onderzoeksdoelstelling mee. Vanaf welk doelbedrag kun je het succes van je campagne zien als indicatie voor marktpotentieel? Hoeveel mensen investeren dan? Denk goed na over je crowd. Wat is volgens jou de potentiële crowd voor je product? De campagne kan een test worden of deze crowd ook echt interesse heeft, of dat je crowd zich op een andere plek bevindt dan je aanvankelijk dacht. Nodig jouw crowd volop uit om feedback te geven. Dit kan door gerichte vragen te stellen op sociale media of in de nieuwsbrief, of door offline ruimtes te creëren waar mensen met jou het gesprek hierover aan kunnen gaan, zoals de pop-up store van foooty. Ervaring leert: je kunt de crowd vrijwel alles vragen! Combineer bijvoorbeeld de succesfactoren 2 en 3 en vraag de crowd voor welke doelgroepen, markten, regio’s of toepassingen jouw initiatief ook van waarde kan zijn. Dan benut je de diverse achtergronden, expertises en ervaringen van je crowd om je acquisitiestrategie op te baseren. Laat ook aan de crowd zien dat je deze feedback waardeert. Reageer op zo veel mogelijk berichten en ga het gesprek aan. Wanneer je dit niet doet, raken ze ontmoedigd om feedback te geven. Laat zien dat je met de ideeën ook daadwerkelijk iets doet en geef credits aan degenen die je op het idee hebben gebracht.Op 19 januari ligt het nieuwe boek van Douw&Koren, Het Grote Crowdfunding Boek, in de winkel. Naast Foooty leren ruim 50 andere crowdfundingcampagnes hoe je alles uit je campagne haalt, waaronder, Peerby en WakaWaka. Reserveer je het boek vóór 18 januari via Managementboek, dan ontvang je nog 5,- korting én maak je kans op het winnen van een eigen crowdfunding coach. Reserveer het boek hier.
Lees ook: 3 Hardnekkige mythes over crowdfunding ontkrachtAlternatieve financiering: de opties voor MKB en startupsCrowdfundingweek: hoe maak je crowdfunding tot een succes?Floating Freelancers zetten crowdfunding in'Radicale transparantie in crowdfunding hard nodig'