Nieuws Marketing

Zwollenaar opent deuren shisha-lounge met bijzondere waterpijpen

In de Randstad opent de een na de andere shisha-lounge, waar je ontspannen een waterpijp kan roken. Nu heeft de 20-jarige Zwollenaar Sais Moesawi in deze regio ook een lounge geopend. In Kampen, aldus het AD.

Van onze redactie 27 juli 2016

Sais Moesawi shisha lounge

Achter zijn toonbank rommelt Said Moesawi enthousiast met potjes en roept me verschillende smaken toe. ,,Appel en munt? Die laten zich heerlijk combineren. Of honing – meloen? Lekker zoet. Die is erg populair.” Welke ik wil? Ik heb nog nooit een waterpijp gehad. Doe maar citroen ofzo. Citroenthee vind ik lekker, da’s vast een veilige keus. Said: ,,Oeh, die heb ik zelfs nog nooit gehad. Leek me wat scherp. Voor de meer ervaren roker. Maar is goed.” Oei. Deze verslaggever ligt op een Perzisch tapijtje in een aangename loungehoek, net een paar meter buiten zijn comfortzone.

WaterpijpDe 20-jarige eigenaar van de begin juli geopende E-lounge in Kampen zet een enorme, gele waterpijp neer en reikt de slang aan - mét hygiënisch plastic tuitje - voor mijn eerste keer roken in dik tien jaar. De E-lounge is een Oosters theehuis waar je thee en koffie kan drinken en waterpijp kan roken, zoals bekend uit vakantielanden als Turkije, Egypte of Israël. De meeste klanten die binnenkomen kennen de waterpijp daar al van. ,,Iedereen denkt altijd dat het hier alleen maar vol zit met mensen uit Afghanen en Turken, maar ik heb eigenlijk weinig klanten van buitenlandse komaf gehad. De meeste zijn Nederlands.” In de eerste weken komen ook verschillende Kampenaren binnen om te vragen wat voor winkel het is, maar proberen gaat voor veel van hen net iets te ver.

VerbouwingZijn vader en zijn broer hielpen de jonge ondernemer met het verbouwen van de oude slagerij aan de Koornmarkt. ,,Midden in de Ramadan, dus dat was niet makkelijk”, lacht Said. ,,Van 8 to 22.30 uur ‘s avonds. Dan naar huis om tegen 22.45 te eten. Zwaar, maar ze weten hoe graag ik deze lounge wilde openen.”

VergunningenEn toch, Kampen is nou niet meteen de eerste stad waar je aan denkt bij het openen van een Shisha-lounge, zoals zo’n relaxplek ook wel heet. Maar hier kon de Zwollenaar een vergunning krijgen, in Zwolle niet. ,,Er is in Zwolle ooit een geweest, maar die liet na sluitingstijd mensen via de achterdeur naar binnen en overtrad de regels van de vergunning.” Sindsdien is Zwolle niet meer zo happig op een Shisha-lounge, dus moest Moesawi uitwijken naar Kampen. “Ja natuurlijk had ik graag in Zwolle gezeten maar Kampen is ook nog dichtbij. En Kampen is dus vooruitstrevender dan Zwolle.” De aanvraag voor de vergunning was voor Said niet moeilijk, want hij studeert juridische dienstverlening bij Landstede. “Daarom ben ik na de vakanties ook pas open vanaf 5 uur. Kun je na je werk komen.”

GewoonVoor Moesawi is de waterpijp de gewoonste zaak van de wereld. Hij rookt ze sinds zijn vijftiende. ,,Maar sinds ik deze rook, wil ik niet meer terug naar de oude waterpijp.” Zijn waterpijpen zijn namelijk tabakloos. Geen nicotine, geen teer, alleen rook en dat merk je. En liggend op de loungebanken kun je het met wat drinken prima uithouden. Het roken heeft meer weg van ademen in een stoombad dan van het roken van een sigaret of sigaar. De drang om te hoesten blijft weg en de smaak is eigenlijk best lekker. De truc is om flink door te zuigen. Met af en toe een trekje is de smaak minder. Dus het is hard werken, dat Oosters ontspannen. Maar, het proberen waard.