Nieuws Media

Wat voor winst kan ik als ondernemer, als bedrijf halen uit een podcast?

Uit de negende editie van de Markteffect Podcast Monitor blijkt dat zo’n zeven miljoen Nederlanders 'wel eens' luisteren naar een podcast. Een kwart verwacht in de toekomst zelfs meer te gaan luisteren. Wat zou je daar als ondernemer, als bedrijf mee kunnen doen?

Van onze redactie 29 juni 2023

Markteffect podcast monitor juni 2023 trends dpg grow live

Foto: Shutterstock.

Tijdens het media-event Grow Live van DPG Media is de Podcastmonitor-podcast opgenomen, in samenwerking met podcastbureau As We Speak.

Gasten in deze podcast zijn Michael Petit (Markteffect), René Zeedijk (DPG Media/SIM), Arne van den Berg (As We Speak), Angela de Jong (o.a. AD Media Podcast) en Angelique Kunst (o.a. In de ban van Rian).

Presentator is Robert van den Ham (De Ondernemer). De aflevering is hieronder te beluisteren:

Precies vier jaar geleden presenteerde Markteffect de eerste Podcast Monitor. Voor veel mensen was een podcast toen nog iets nieuws, want slechts een kwart van de Nederlanders gaf toen aan wel eens een podcast op te zetten. Het inmiddels volwassen geworden medium kent vandaag de dag een verdubbeling van het aantal luisteraars, want de helft van de Nederlanders beluistert wel eens een podcast. Onderweg (78 procent), thuis (69 procent) en tijdens het wandelen (27 procent) en vooral door hoogopgeleiden, jongeren tot en met 34 jaar en studenten.

Opvallend is dat twee keer zo veel luisteraars verwachten eerder méér dan minder te gaan luisteren. Ook is zelfs 10 procent van de ondervraagden die nooit een podcast luisteren, van plan zijn dat binnenkort toch te doen.

Lees ook: Slim je podcast verspreiden: vergeet vooral deze plek niet

1 op 3 luistert advertentie af

Commercieel lijken podcasts ook interessant als platform om op te adverteren. Zo hoort bijna driekwart van de luisteraars wel eens een commerciële boodschap en luistert een op de drie die boodschap volledig af.

In de podcast komen onder meer René Zeedijk (DPG Media / SIM) en Arne van den Berg (podcastbureau As We Speak) aan het woord over hoe het bedrijfsleven anno nu podcast - ook inhoudelijk - inzet en zou moeten willen zetten, welke commerciële kansen er liggen en hoe sterk kwalitatief het bereik te meten is.

Lees ook: Waarom er wel/geen markt is voor de podcast over jouw bedrijf

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws