Video Mobiliteit

75 jaar Solex in Nederland: bij dit bedrijf zijn ze elke dag reden voor ‘een feessie’

75 jaar geleden werd er voor het eerst een Solex verkocht in Nederland. Tegenwoordig zie je de klassieke fiets-met-hulpmotor nauwelijks meer, maar bij De Tuinderij van ondernemer Rick van Mil komen ze elke dag in actie. ‘Het is een gouden business!’

Roland Tameling 9 juni 2023

Oorspronkelijk was het vader Joop van Mil die in de aloude Solex een aantrekkelijk verdienmodel zag, vertelt zoon Rick voor de studio van De Ondernemer Onderweg aan presentator Roland Tameling. ,,Eigenlijk was het een uit de hand gelopen hobby van onze vader, die van huis uit tuinder was. Hij verzamelde die oude Solexen als liefhebberij, knapte ze op en ging er uiteindelijk toertochten mee organiseren. Dat is inmiddels twintig jaar geleden: mensen bleken het verschrikkelijk leuk te vinden.”

Menig Westlander is inmiddels gewend aan de bonte stoet klassieke Solexen die door het landschap onder de rook van Den Haag pruttelen. De deelnemers dragen dan allemaal een lange leren jas en een klassiek pothelmpje op hun hoofd, zoals dat hoort bij de nostalgische uitstraling van het fietsachtige vervoermiddel met een brandstofmotortje op het voorwiel. Het tafereel zorgt voor heel wat opgestoken duimpjes onderweg, weet Van Mil. “We krijgen ook nooit klachten over stank of herrie: iedereen vindt de Solex leuk.”

Meedenken met zakelijke klanten én WC-pot racen

Tegenwoordig zetten de zonen het levenswerk van vader Joop voort, zij het op flink grotere schaal. De Tuinderij biedt inmiddels een veelzijdige formule van gezellige activiteiten waar je een glimlach van op je gezicht krijgt, meent Rick. Bij veel van die bezigheden spelen karaktervolle voertuigen een hoofd- of bijrol: “We hebben nog steeds die Solextochten, dat blijft een klassieker. Maar we hebben een hele kas waarin je met WC-potten kunt racen of ‘vol gas door de kas’ mag op scootmobielen, of je kunt een ritje door de regio maken in klassieke Kevertjes met je vrienden, familie of collega’s. We bieden daarbij ook arrangementen aan: als je wilt sluit je de dag bijvoorbeeld af met een barbecue.”

Blijft de oude, vertrouwde Solex nog lang dienst doen bij De Tuinderij?

Zo’n zeventig procent van de klanten van De Tuinderij is zakelijk, dus besloten Rick en zijn collega’s in bredere zin mee te denken met de ondernemers die langs komen. ,,Sinds kort werken we samen met het Van der Valk Hotel dat hier onlangs is geopend, op een paar kilometer afstand van onze feestlocatie. Gezelschappen die daar vergaderen of overnachten, kunnen door onze klassieke stadsbussen worden opgehaald en teruggebracht. Zo hoeven zij nergens over na te denken en hun aandacht op elkaar richten; sinds corona weten we hoe belangrijk dat is.”

Of de oude, vertrouwde Solex nog lang dienst blijft doen bij De Tuinderij? Rick van Mil verwacht van wel, maar ziet ook dat klanten vragen om modernere, meer duurzame alternatieven. ,,We bieden nu al elektrische steps aan, waar mensen mee op pad kunnen. Maar we werken ook aan iets anders dat een unieke ervaring wordt. Wat dat precies is, kan ik nu nog niet vertellen. Maar geloof me: het loont om onze site in de gaten te houden.”

Klik hier voor alle andere afleveringen van De Ondernemer Onderweg, ons wekelijkse programma over slimme zakelijke mobiliteit met Roland Tameling. Elke dinsdag vanaf 13.00 uur live op New Business Radio, terug te luisteren via je favoriete podcastkanalen én te bekijken via ons Youtube-kanaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws