Video Mobiliteit

Slim en snel een aanhanger buiten kantoortijden? Dit Hollandse idee maakt ’24-uurverhuur’ mogelijk

Het huren van een aanhangwagen kan slimmer en sneller, vond ondernemer Bart Voorkamp. Dus ontwikkelde hij de Smartbak, een ‘slimme’ aanhanger die je met een app ontgrendelt – ook buíten kantoortijden. Je hoort en ziet alles over deze primeur in De Ondernemer Onderweg.

Presentatie: Roland Tameling 16 juni 2023

Een aanhanger in De Ondernemer Onderweg! Dat is nog niet eerder voorgekomen in onze radioshow over zakelijke mobiliteit, waar normaal gesproken vooral elektrische auto’s, brommers en (bak-) fietsen de schijnwerpers pakken. Alleen al daarom heeft bedenker Bart Voorkamp een heuse primeur op de stoep voor de studio van New Business Radio gezet.

Volgens Voorkamp is de Smartbak, want over die Nederlandse uitvinding hebben we het, bovendien de eerste slimme aanhangwagen ter wereld. ,,Met de Smartbak hoef je niet meer in de rij te staan aan de balie van een tankstation, bouwmarkt of de IKEA om allerlei formulieren in de vullen. Die ouderwetse aanpak is verleden tijd: om een Smartbak te huren, hoef je alleen onze app te downloaden, je rijbewijs snel digitaal te laten verifiëren en je kunt op pad met je aanhanger. Je ontgrendelt hem met je telefoon en klaar.”

''Er is veel papierwerk, je moet in de rij staan en je bij veel bestaande partijen kun je een aanhanger bijvoorbeeld niet per uur uren. Ik vond dat dit anders moest en kon''

Bart Voorkamp, Smartbak

Smartbak wil traditionele markt doorbreken

De wereld van aanhangwagenverhuur is een hele traditionele markt, legt Voorkamp uit aan presentator Roland Tameling. ,,Er is veel papierwerk, je moet in de rij staan en je bij veel bestaande partijen kun je een aanhanger bijvoorbeeld niet per uur uren. Ik vond dat dit anders moest en kon, deels uit frustratie na mijn eigen ervaringen, dus besloot ik deze slimmere voorziening te ontwikkelen.”

Het idee van een flexibeler te huren aanhanger, klonk Thom Doorenbosch van KAV Autoverhuur als muziek in de oren. ,,Het klopt dat onze business vrij traditioneel werkt. KAV Autoverhuur bestaat ruim vijftig jaar maar twee jaar geleden zijn we overgenomen door de RIVA Groep, van de bekende ondernemer Mark van der Kallen. Sindsdien is er echt een vernieuwingsslag gemaakt: we zijn uitgedaagd door onze klanten die vragen om meer flexibiliteit en gemak.”

Lees ook: 75 jaar Solex in Nederland: bij dit bedrijf zijn ze elke dag reden voor ‘een feessie’

Een aanhanger pakken wanneer je wilt en zonder de tussenkomst van mensen

Zij vroegen, zo claimt Doorenbosch, bijvoorbeeld om een aanhanger die ook buiten de openingstijden van een verhuurlocatie gehuurd kan worden. ,,Daar biedt de Smartbak een oplossing voor, je kunt nu een aanhanger pakken wanneer je wilt en zonder de tussenkomst van onze mensen. Die collega’s kunnen wij vervolgens weer op nuttiger zaken zetten dan het invullen van verhuurformulieren.”

Op dit moment bevindt de uitrol van de Smartbak zich nog in de pilotfase, maar volgens bedenker Bart Voorkamp staan andere verhuurpartijen eveneens open voor zijn product. ,,We praten met tankstations, bouwmarkten en dergelijke, maar zij willen eerst zien of het werkt. Daarom is het ontzettend waardevol dat Mark van der Kallen in dit project participeert; het was niet eenvoudig om een ‘dom ding’ als een aanhanger in een slim apparaat te veranderen, maar dit heeft zeker een interessante toekomst.” Hoe die toekomst er (mogelijk) uit ziet en welke kansen de ontwikkelaars zien, zie je in deze aflevering van De Ondernemer Onderweg.

Klik hier voor alle andere afleveringen van De Ondernemer Onderweg, ons wekelijkse programma over slimme zakelijke mobiliteit met Roland Tameling. Elke dinsdag vanaf 13.00 uur live op New Business Radio, terug te luisteren via je favoriete podcastkanalen én te bekijken via ons YouTube-kanaal.

Op dit moment bevindt de uitrol van de Smartbak zich nog in de pilotfase. Foto: Smartbak

Lees ook: Van ‘batterijbedrijf’ naar autoreus: zo wil BYD de elektrische automarkt op z’n kop zetten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws