Nieuws Mobiliteit

Sneeuw drukt stormloop bij tankstations na accijnsverlaging op brandstof

Door de verlaging van de accijnzen op brandstoffen is het "ouderwets druk" bij tankstations, maar uitzonderlijke situaties blijven uit, laat de Belangenvereniging Tankstations (BETA) weten namens zelfstandige pomphouders. ,,Het is qua drukte vergelijkbaar met hoe het was voor corona en de oorlog in Oekraïne", stelt voorzitter Ewout Klok van BETA.

Van onze redactie 1 april 2022

Accijnsverlaging brandstofprijzen drukte tankstations

Foto: Shutterstock

Dat overdreven drukte is uitgebleven, komt volgens Klok door het feit dat de accijnsverlaging tot het einde van het jaar duurt. ,,Als mensen het nu te druk vinden, gaan ze vanavond wel. Of morgen. Er zit geen druk op." Daarnaast speelt het winterse weer mogelijk een rol. ,,Er zullen toch mensen zijn die vanwege de sneeuw vandaag liever niet de weg op gaan." Bij Kloks eigen tankstation in Hoogeveen is de sneeuw inmiddels weer weggesmolten.

Ondernemers informeerden al naar brandstofvoorraad bij tankstations

Ook bij Fieten, dat 48 tankstations heeft in met name het noorden en oosten van het land, merken ze ook dat het wel wat drukker is dan normaal en zeker ook drukker dan de afgelopen dagen toen veel mensen de accijnsverlaging afwachtten. ,,We kregen de afgelopen dagen al belletjes van boeren en ondernemers die zeker wilden weten dat er vandaag of morgen voldoende brandstof is. We zijn dus druk met bevoorraden en denken zelfs op zondag tankwagens te moeten laten rijden."

Lees ook: Brandstof ondanks accijnsverlaging nog altijd duur: 'Niet bezuinigen op kilometervergoeding'

Ook Haan, dat 160 tankstations heeft, zorgde voor veel voorraden. ,,Onze tankwagens rijden af en aan, maar door het slechte weer wordt het wellicht iets minder druk dan we vooraf hadden voorzien." Bij TotalEnergies merken ze ook nog geen extreme drukte bij de tankstations.

Adviesprijs benzine daalde verder dan accijnsverlaging van 17 cent

De adviesprijs van benzine daalde ten opzichte van donderdag met 21 cent, wat meer is dan de accijnsverlaging van 17 cent. Dat komt omdat er normaal gesproken ook nog btw wordt gerekend bovenop de accijns en de olieprijs die afgelopen dagen ook daalde.

Op enkele plaatsen kost benzine weer net onder de 2 euro per liter. Diesel, waarvan de adviesprijs gemiddeld 13,5 cent omlaag ging, is op meer plekken voor minder dan 2 euro per liter te krijgen. De adviesprijzen van respectievelijk 2,251 voor benzine en 2,159 euro voor diesel hoeven doorgaans alleen langs de snelweg te worden betaald.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws