Nieuws Mobiliteit
Boerenprotesten: zeer zware avondspits verwacht
De protestactie is afgelopen en de boeren gaan weer op weg naar huis. Dat zorgt naar verwachting voor een zware avondspits, waarschuwt Rijkswaterstaat. Werk zoveel mogelijk thuis, is dan al snel het devies. Maar dat kan niet iedereen.
Laatste update: 22 juni 2022 15:50

Foto: ANP.
UPDATE BOERENPROTEST
- De A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort blijft woensdag zeker tot de avond in beide richtingen dicht. Weggebruikers in de richting van Apeldoorn kunnen omrijden via de A28 en de A50 langs Hoevelaken en Zwolle, of via de A30, A12 en A50 langs Barneveld. Het verkeer richting Amersfoort en Amsterdam kan omrijden vanaf Beekbergen, over de A50 en A28.
- De A7 tussen Drachten en Heerenveen is door Rijkswaterstaat rond 15.00 uur weer vrijgegeven. Er was forse vertraging in beide richtingen omdat de weg enige tijd door boeren werd geblokkeerd. De boeren reden ook tegen het verkeer in. De politie sprak van een ,,zeer onveilige situatie" en meldde dat de zware voertuigen niet meer tegen te houden waren.
- De gemeente Barneveld adviseert iedereen dringend om niet meer naar het boerenprotest in Stroe te komen. ,,Het verkeer op alle wegen staat volledig vast en de parkeerterreinen zijn vol", meldt de gemeente. Die verwacht ook veel drukte als de demonstrerende boeren weer naar huis willen gaan.
- De A1 van Amersfoort tot Apeldoorn wordt na 14.00 uur in beide richtingen afgesloten, meldt de politie. ,,We zien dat het helemaal is vastgelopen en met deze maatregel willen we bereiken dat het verkeer daar oplost. Zodra dat is gebeurd, wordt de afsluiting zo snel mogelijk opgeheven."
- Op de A1 staat het verkeer aan het einde van de ochtend in beide richtingen tussen Amersfoort en Apeldoorn vast. Er is ruim een uur vertraging, meldt Rijkswaterstaat. Op beelden van de Gelderlander is te zien hoe trekkers massaal vaststaan. Op de A7 bij Drachten in Friesland is een flinke file ontstaan door een blokkade. Op een foto is te zien hoe een voertuig over de hele weg is geschaard. De politie weet niet of het gaat om een bewuste actie die te maken heeft met het boerenprotest.
- Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan hun reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. Reden is de drukte op de weg, die is ontstaan doordat op verschillende plekken in het land tractoren op de snelwegen rijden. Tegen 08.45 uur namen de files iets af, ziet de ANWB. ,,Het lijkt erop dat de meeste boeren zo langzamerhand Stroe hebben bereikt’', aldus een woordvoerder.
- Het begrip voor boze boeren neemt toe, terwijl Nederlanders zich minder zorgen maken over de impact van stikstof op de natuur, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Trouw. Bijna de helft (45 procent) van de respondenten in het onderzoek zegt ‘volledig’ achter de boerenprotesten te staan. In oktober vorig jaar was dit nog 38 procent.
- Rijkswaterstaat verwacht de meeste gevolgen de rest van deze woensdag in het midden en oosten van het land. Maar ook bijvoorbeeld rondom Den Haag kan er verkeershinder zijn. De ANWB voorziet forse verkeershinder op de A1, A30 en A12. ,,Het advies is dan ook voortdurend de actuele verkeerssituatie te volgen of woensdag als reisdag te mijden”, meldt de verkeersdienst.
Wie thuis kan werken, doet er verstandig aan dit ook te doen, stelt Rijkswaterstaat vandaag.
Ook marketeer Patrick van Weert van ANWB Zakelijk hoorde het regelmatig voorbij komen. 'Forse verkeershinder woensdag. Als je thuis kunt werken, werk dan vooral thuis'. ,,En die ondernemers dan, die die optie niet hebben? Bijvoorbeeld als ik een verkoopgesprek heb, dan doe ik dat ook liever face-to-face. En als ik bouwvakker ben, moet ik toch echt naar die werkplaats. Het is allemaal wat makkelijk gedacht, van dat 'werk dan vooral thuis'". Patrick kijkt daarbij meteen ook naar de langere termijn. ,,Het wordt door de boerenprotesten woensdag extreem druk op bepaalde plekken, maar de bereikbaarheid van steden in het algemeen, milieuzones in de binnensteden, zijn ondernemers daar goed op voorbereid? Hoe gaan we dat straks doen met z'n allen?"
Lees ook: ANWB over mobiliteit in 2050: 'Nederland mobiel houden is onze verantwoordelijkheid’
Maar eerst is er de woensdag. De ANWB-marketeer stapt zelf op de elektrische scooter richting het ANWB-hoofdkantoor in Wassenaar. Bewuste keuze. ,,Want ook ik kán woensdag niet thuiswerken. Er staan afspraken die ik fysiek wil doen. Zo'n boerenprotest drukt je dan met de neus op de feiten, maar los daarvan is ook voor mij de auto sowieso minder vanzelfsprekend geworden. Het is goed 'ns uit dat vaste patroon te stappen en je te realiseren dat er steeds meer andere populaire vormen van vervoer zijn. Zie de opkomst van deelscooters, deelfietsen en autodeelprogramma’s." Er leiden als het ware veel meer wegen naar Rome, is wat Patrick wil verduidelijken. ,,En we gaan samen ontdekken hoe we dat voor het milieu, de stad, haar bewoners maar ook ondernemers praktisch gaan doen".
Hij ziet ook de belangstelling voor de ANWB Mobiliteitskaart toenemen, zoals bij zzp- en mkb-ondernemers die vooral met het openbaar vervoer reizen en bijvoorbeeld kiezenn voor de variant die alle vormen van vervoer (ofwel ‘modaliteiten’) combineert. ,,Kijk naar zo'n dag als woensdag. Dan parkeer je dus buiten de stad, kies je voor het openbaar vervoer om de stad in te komen en pak je voor het laatste deel de scooter. Met de mobiliteitskaart kan het. En met de optie op zak zonder na te denken het OV of wat dan ook te kiezen, is dat weer een zorg minder."
Oproep aan boeren: niet op de snelweg met een trekker
Boeren die woensdag met een tractor of ander landbouwvoertuig naar de actiedag in de Gelderse Vallei gaan, mogen niet over snelwegen of autowegen rijden. De politie gaat die verkeersregel ‘waar het nodig en mogelijk is’ actief handhaven, laat een woordvoerder weten. De organisatoren van het protest willen zelf overigens ook niet dat hun achterban over de snelweg gaat rijden met trekkers.
Interesse in de mogelijkheden van de ANWB Mobiliteitskaart? Op anwb.nl/mobiliteitskaart kun je er alles over vinden.