Nieuws Mobiliteit
Zo houdt autoverkoper Veerle Dicker (29) zich staande in een mannenwereld
Mailtjes met ‘Beste meneer Dicker’ als aanhef, klanten die een mannelijke verkoper willen spreken en seksistische reacties op haar social mediaberichten. Autoverkoper Veerle Dicker (29) heeft er vaak genoeg mee te maken. Toch ligt ze er geen seconde meer wakker van. ,,Ik doe het voor de smile op het gezicht van de klant.”

Veerle Dicker, de oprichter van autobedrijf Davero in Maastricht.
Een showroom vol MINI’s met zo nu en dan een FIAT 500. Dat is wat je aantreft zodra je bij autobedrijf Davero in Maastricht naar binnen loopt. Wat echter vooral in het oog springt, zijn Veerle en haar drie vrouwelijke collega’s. Want eerlijk is eerlijk; wie een auto koopt, verwacht in negen van de tien gevallen toch tegen een mannelijke verkoper aan te lopen.
Geen vrijbrief voor seksistische opmerkingen
Veerle zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Toch geeft ze aan dat dit geen vrijbrief mag zijn om maar met lelijke en/of seksistische opmerkingen onder haar posts op social media te komen. ,,Daar staan soms best heftige dingen”, vertelt de succesvolle verkoper uit Limburg. ,,In het begin vond ik het ook heel lastig om daarmee om te gaan. Er zijn hier ook wel klanten geweest die mij overruleden. Die het allemaal beter wisten dan ik en daar voelde ik me dan erg onzeker over. Ja, ik kan wel zeggen dat het lastig was om mezelf toen staande te houden.”
"Daar ben ik nu heel duidelijk in. Ik laat niet meer over me heenlopen. Als jij niet aardig kan doen, houdt het gewoon op"
,,Er zijn zelfs momenten geweest waarop ik dacht aan stoppen. Toch zei iets in mij dat ik door moest gaan en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb! Voor mijn gevoel heb ik mijn ‘zwakte’ na enkele jaren omgezet in een uniek kenmerk waarmee ik mezelf kan onderscheiden. Ik denk dat ik één van de weinige vrouwen in Nederland ben met een eigen autobedrijf'', vertelt Veerle.
,,Ik weet nu ook meer over auto’s. En als het gaat om klanten, heb ik echt een olifantenhuid ontwikkeld. Ik geef bijvoorbeeld nooit korting op mijn auto’s en daar ben ik nu heel duidelijk in. Ik laat niet meer over me heenlopen. Als jij niet aardig kan doen, houdt het gewoon op.”
Lees ook: Vier bedrijven, vrachtwagenchauffeur en pas 22: het succes van Frederiek
Veerle Dicker gaat vader met MINI's achterna
We gaan even terug in de tijd. Naar het jaar 2015 waarin Veerle 21 jaar oud is, ze de opleiding communicatie en multimedia achter de rug heeft en geld verdient in het bedrijf van haar vader. ,,Ook hij handelde in auto’s, maar dan in Amerikaanse pick-ups. Ik deed vooral marketing, al zag mijn vader mij het liefst als verkoper.”
,,Dat zag ik zelf ook wel zitten hoor, maar dan liever van een type dat beter bij mij paste. Inderdaad, de eerste auto die ik verkocht was een MINI. Mijn eigen MINI. En met de opbrengst én mijn spaargeld kocht ik vervolgens weer een nieuwe in. Het leidde in 2017 tot de oprichting van mijn eigen zaak genaamd Davero, een samenvoegsel van de namen van mijn vader, moeder en zus.”
"Stuurt iemand mij een vraag over een auto, dan antwoord ik standaard met een filmpje. Zo voorkom ik dat klanten voor niets helemaal deze kant op komen"
Door slim gebruik te maken van Facebook, Instagram en later TikTok weet ze de ene na de andere MINI te verkopen en haar voorraad beetje bij beetje te vergroten. ,,Vanuit mijn opleiding weet ik wat de mogelijkheden van social media zijn. Ik maak filmpjes van de auto’s die ik inkoop, van de dagelijkse gang van zaken bij ons op kantoor, maar laat ook iets van mijn privéleven zien."
,,Dit zorgt ervoor dat klanten mij toch al een beetje kennen voordat ze hier komen. Eenmaal in de showroom zorgt dit voor leuke en oprechte gesprekken. Wel zo fijn als je zo’n grote aankoop gaat doen, toch?”
Social media brengt Veerle Dicker 70 procent van de verkoop
Het grote aantal volgers op zowel haar persoonlijke als haar zakelijke kanalen bewijzen dat dergelijke content succes oplevert. Veerle vertelt dat ze jaarlijks zo’n tweehonderd auto’s verkoopt en dat 70 procent daarvan via social media tot stand is gekomen.
,,Door gebruik te maken van video, bereik je überhaupt meer. Stuurt iemand mij via WhatsApp een vraag over een auto, dan antwoord ik standaard met een filmpje. Zo kan ik alles laten zien en voorkom ik dat klanten voor niets een paar uur in de auto richting Maastricht hebben gezeten. Mocht er later alsnog een probleem aan het licht komen, dan garandeer ik je dat we er samen uitkomen.”
Lees ook: Hoe Lieke troep uit de Balinese zee omzet in duurzame kleding met TET. Responsiblewear
Duizenden euro's betalen aan slechte autodealers
,,Wij doen ook aan inruilen en ik verbaas me weleens over de auto’s die ik dan voorbij zie komen. Welke dealer verkoopt zoiets, vraag ik me dan af. Mensen betalen soms duizenden euro’s om vervolgens oneerlijk behandeld te worden. Om daar iets tegen te doen, heb ik een occasionaankoop-e-book geschreven die op alle automerken gericht is. Zo weet je precies waar je op moet letten in de zoektocht naar een goede auto.”
Koopt iemand die auto bij Davero, dan kan men er vanuit gaan dat hier een groot feestje van wordt gemaakt. ,,Denk aan confetti en een ingepakte auto met een grote strik eromheen. Zo staat er echt een cadeau voor de nieuwe eigenaar klaar. En pakt deze ‘m uit, dan maken we daar een slowmotion-video van die wij op onze socials delen en de klant ook ontvangt. Zo is het bij iedere verkoop weer eventjes feest. Ik doe het voor de smile op het gezicht van de klant.”