Video Mobiliteit
Als bewijs naar Parijs: waarom de ‘brommobielen’ van Paul een steeds beter zakelijk alternatief vormen
Is het te kort door de bocht om de Ligier JS60 een brommobiel te noemen? Paul de Vries verkoopt de compacte 45-kilometerauto’s en noemt ze liever ‘citycars’. ,,Ze zijn volwassener dan je denkt. Ik ben er onlangs zelfs mee naar Parijs gereden.”

De Ligier JS60. Foto: Ligier
Ga er maar aan staan: een roadtrip van Doesburg naar Parijs in een brommobiel. Ruim 500 kilometer in een voertuig dat allerminst is gebouwd voor de lange rit, maar zich nog het meest thuisvoelt binnen de bebouwde kom. Ondernemer Paul de Vries ondernam dat avontuur onlangs zelf, samen met een compagnon, maar naar eigen zeggen stapte hij ‘absoluut niet afgedraaid’ uit na de lange tocht in zijn piepkleine tweepersoons auto – die niet harder mag dan 45 kilometer per uur.
,,Dat was ook precies wat we wilden aantonen met deze monstertocht”, vertelt De Vries aan presentator Roland Tameling voor de studio van De Radiofabriek in Hilversum. ,,Veel mensen zien een brommobiel, al noemen wij ze tegenwoordig liever een ‘citycar’, als een oncomfortabel vervoermiddel voor korte tripjes. Met deze trip, waarbij Leendert van Kronkelroutes.nl een uitstekende route had voorbereid, wilden we laten zien dat dit voertuig de wereld van gebruikers groter maakt en dat je feitelijk overal kunt komen.”
''Hier kun je zeven bierkratten in meenemen, we hebben het geteld. Maar ook voor je bagage of je boodschappen heb je meer plek dan in andere compacte 45-kilometerauto’s''
'Meer plek dan in de Biro, Opel Rocks Electric of de Microlino'
Het Franse merk Ligier werd ooit beroemd in de racerij, maar bestaat tegenwoordig vooral vanwege de productie van dit soort kleine stadsauto’s. Volgens De Vries zijn ze hoogwaardiger dan menig consument denkt: ,,Ligier maakt echt premium voertuigen, met een heel volwassen wegligging en veel veercomfort. Dit is het topmodel, de JS60, en die heeft eigenlijk alle voorzieningen aan boord die je ook in een grote auto vindt: er is airconditioning aanwezig, je zit op goede stoelen en je hebt een flinke bagageruimte.”
Dat laatste is een letterlijk groot pluspunt aan de Ligier, legt De Vries uit terwijl hij de achterklep van de stadsauto opentrekt. ,,Hier kun je zeven bierkratten in meenemen, we hebben het geteld. Maar ook voor je bagage of je boodschappen heb je meer plek dan in andere compacte 45-kilometerauto’s zoals de Biro, de Opel Rocks Electric of de Microlino.”
Bezorgers opgelet: veel plek voor spullen
Hoewel zijn voornaamste klantengroep bestaat uit de mensen wier B-rijbewijs niet langer geldig is, noemt De Vries die inzetbaarheid een pluspunt voor bedrijven die overwegen een compact vervoermiddel aan te schaffen voor hun wagenpark. ,,Als je bijvoorbeeld goederen of maaltijden in de stad wilt bezorgen, kun je van alles meenemen en kun je met zo’n Ligier uitstekend uit de voeten voor die last mile. Dat maakt dit meer dan een brommobiel.”
De JS60 die De Vries mee heeft genomen naar de uitzending van De Ondernemer Onderweg is nog voorzien van een verbrandingsmotor die diesel drinkt, maar volgens de dealer staat er binnenkort een heel arsenaal aan elektrische varianten klaar. ,,Die heeft 192 kilometer actieradius en vormt dus een volwaardig alternatief voor een auto, tegen een redelijke prijs.” Wat zo’n Ligier je moet kosten, vertelt Paul de Vries je in de video.
Klik hier voor alle andere afleveringen van De Ondernemer Onderweg, ons programma over slimme zakelijke mobiliteit met Roland Tameling. Vanaf 5 september weer elke dinsdag om 13.00 uur live op New Business Radio, terug te luisteren via je favoriete podcastkanalen én te bekijken via ons YouTube-kanaal.
Lees ook: Vouwwagens niet aan te slepen: ‘Nieuw kopen slimmer dan gebruikt’