Aangeboden door ANWB
Branded Content Mobiliteit
Van auto naar elektrobakfiets: dit leerde champagne-expert Marco van zijn Switch
Hoe weet je of jij en je bedrijf al klaar zijn voor de overstap naar een duurzame vorm van zakelijk reizen? Simpel: door het te proberen! Neem champagne-expert Marco: hij ruilde zijn benzineauto in en rijdt nu door de regio Haaglanden met een elektrische bakfiets. ‘Even aanpassen en gáán, dat gaat perfect!’
Toen zijn Volkswagen stil kwam te staan met een defecte benzinemotor, stond Marco Spaans (34) uit het Zuid-Hollandse Rijswijk voor een dilemma. ,,Ik had natuurlijk meteen een andere auto kunnen kopen en door kunnen gaan op de bekende weg, maar de motorproblemen lieten me eigenlijk letterlijk en figuurlijk stil staan bij de manier waarop ik reis voor de zaak. De conclusie? Dat kon en moest anders.”
Liefhebberij
Vanuit zijn woonplaats runt Marco zijn bedrijf Taste of Champagne, samen met compagnon en zwager Dylan. ,,Taste of Champagne is begonnen uit onze eigen liefhebberij, omdat we altijd op zoek waren naar goede flessen waarvan je echt een lach op je gezicht krijgt. Zo ontstonden warme banden met heel goede leveranciers en hun prachtige producten leveren wij nu aan een snel groeiende groep klanten in onze regio. Dat zijn steeds vaker bedrijven die dit als een mooi relatiegeschenk zien, maar ook bij particulieren leveren we graag.”
Marco Spaans op weg naar een klant: 'We hebben gekozen voor de dikste banden die je op dit model kunt krijgen. Het moet er natuurlijk wel goed uitzien.'
Voor de bezorgritjes die voorheen met de benzineauto werden afgelegd, is een strakke elektrische bezorgbakfiets in de plaats gekomen
Lees ook: Van diesel- naar elektrobus: is botenbaas Jeff al klaar voor de Switch?
Chique rijdende reclamezuil
Waar andere ondernemers in deze reeks eerst nog snuffelen aan de overstap naar een duurzamere vorm van zakelijke mobiliteit, hebben Marco en Dylan ‘de switch’ al gemaakt. Voor de bezorgritjes die voorheen met de benzineauto werden afgelegd, is namelijk geen andere auto in de plaats gekomen, maar een strakke elektrische bezorgbakfiets. ,,Matzwart, we hebben mooi subtiel onze logo’s erop laten zetten en we hebben gekozen voor de dikste banden die je op dit model kunt krijgen,” zegt Marco terwijl hij zijn vervoermiddel nog eens goed bekijkt. ,,Het moet er natuurlijk wel goed uitzien.”
Duurzaam uithangbord
Daar stipt Marco precies één van de belangrijkste pluspunten aan van een zakelijke bakfiets, zegt HR-expert Wouter van Groeningen van VIE People Rotterdam. ,,Zo’n mooie fiets kun je echt inzetten als duurzaam uithangbord van je bedrijf. Zie het een beetje als een rijdende reclamezuil, maar dan wel op de manier die bij je bedrijf past. Je kunt er zelfs op zetten dat je nieuwe collega’s zoekt, want je valt sowieso op.” Marco en Dylan hebben duidelijk een smaakvolle aanpak gekozen, die perfect het verhaal van Taste of Champagne versterkt, zo ziet Wouter. ,,Daarmee straal je een uniforme boodschap uit en dat kan zeker klanten aantrekken.”
'Sinds wij met deze bakfiets voor de deur komen bij onze klanten, zijn de reacties zonder uitzondering positief'
Positieve reacties
Marco beaamt dat. ,,Sinds wij met deze bakfiets voor de deur komen bij onze klanten, zijn de reacties zonder uitzondering positief. Er hangt een opgewekte sfeer om zo’n fiets heen, zeker ook wanneer we bijvoorbeeld proeverijen doen bij bedrijven of feestjes”, klinkt het energiek en met een licht Haagse tongval. ,,Je komt dan zelf al lekker fit en uitgewaaid aan, klanten vinden dat leuk en op deze manier laat je ook nog eens zien dat je het beste met de wereld voor hebt. Wij verkopen niet voor niets alleen maar échte biologische champagnes. Je kiest voor kwaliteit en een goed gevoel, dan kun je moeilijk met een ouwe diesel voor komen rijden.”
Mix van vervoermiddelen
Voor de ene ondernemer is de switch naar een lichter, elektrisch vervoermiddel een logische, uitvoerbare stap. Voor een andere ondernemer is het een mooie toevoeging in de mix van vervoermiddelen naast een bus of een auto. Het zorgt direct voor gemak, uitstraling en kostenbesparing op mobiliteit, de nummer 1 zorg van ondernemend Nederland. Onafhankelijk mobiliteitsadviseur Michael van Wijngaarden: ,,Je ziet vaak dat je in zo’n geval echt keuzes maakt hóe je werkt en op welke manier je jouw zakelijke ritten aanpakt.”
In het geval van Taste of Champagne zorgde de switch naar de bakfiets naast kostenbesparing en uitstraling meteen ook voor een focus op de eigen regio, vertelt oprichter Marco: ,,We proberen nu zoveel mogelijk lokaal te doen, omdat daar al een grote markt zit, die we nog kunnen veroveren. Dat gebied kunnen we goed bedienen op de bakfiets. Als we toch verder moeten, kunnen we eventueel de Tesla van Dylan inzetten.”
'Zo’n bakfiets heeft ook wel iets aaibaars en ik hoor vaak van mijn opdrachtgevers dat hun klanten de duurzame aspecten steeds belangrijker vinden'
Voordelen voor diverse beroepgroepen
Het is dus een kwestie van omdenken, vindt Michael van Wijngaarden. ,,Dan zie je vaak dat bedrijven ontdekken dat zij bijvoorbeeld veel gemakkelijker en sneller uit de voeten kunnen in een stad die steeds voller wordt. Parkeren is bijvoorbeeld geen probleem meer en het scheelt kosten waardoor je meer marge overhoudt of een verschil kunt maken ten opzichte van je concurrenten. Iemand in de zorg is ook vaak sneller door de stad en kan misschien meer patiënten helpen omdat ook hier parkeren geen problemen oplevert. Daarbij vergt een fiets een veel minder grote investering dan bijvoorbeeld een elektrische bestelbus: de aanschaf is lager, maar ook de gebruikskosten. Kijk, dan blijkt een radicale stap ineens een heel logische.”
Ook Van Wijngaarden roemt het bijkomende effect van de positieve, duurzame uitstraling van een kleiner, uitstootvrij voertuig. ,,Zo’n bakfiets heeft ook wel iets aaibaars en ik hoor vaak van mijn opdrachtgevers dat hun klanten de duurzame aspecten steeds belangrijker vinden. Als je het goed doet, levert het je dus gewoon business op.”
Het oordeel van Marco: klaar voor De Switch?
Van een auto naar een bakfiets: Marco en Dylan van Taste of Champagne hebben De Switch al gemaakt. Hebben zij spijt gehad van de overstap? ,,Absoluut niet,” zegt Marco. “Het past heel goed bij ons bedrijf en ik zie niet in waarom ik voor onze korte ritjes een extra auto voor de deur zou moeten zetten. Wij blijven lekker fietsen. En champagne drinken natuurlijk!”
Goedkoop is duurkoop
Tot slot geeft adviseur Michael van Wijngaarden nog een goede tip voor ondernemers die een bakfiets overwegen. Denk daarbij niet alleen aan leveranciers, ook schilders, stukadoors en hulpverleners in de zorg kunnen met de juiste bakfiets vooral in steden overal terecht. ,,Zorg dat je voor een exemplaar van goede kwaliteit gaat. Wat je nu bij bepaalde bakfietsen nog wel eens ziet, is dat bedrijven te maken krijgen met onprettig hoge kosten voor onderhoud en reparatie, omdat de bakfietsen het intensieve gebruik of de zwaardere lading niet aan blijken te kunnen. Het weer in Nederland speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Denk dus goed na welke bakfiets je koopt, want goedkoop kan duurkoop zijn…”