Aangeboden door ANWB

Branded Content Mobiliteit

Business Mobility Week - dag 4: bestelbus blijft onmisbaar in stad en provincie

Bestelbus en bestelwagen zijn veelal onmisbare verlengstukken van een bedrijf. Het zijn de bewegende magazijnen, gereedschapskisten en visitekaartjes. Nu conventionele brandstoffen steeds meer verleden tijd worden en elektrisch rijden de norm, leven er bij ondernemers nog veel vragen. En de antwoorden kon je horen tijdens de vierde dag van de Business Mobility Week. Bekijk en beluister de uitzending nog eens terug!

Van onze redactie 29 maart 2023

Business mobility week werkbus elektrisch

Foto: Milan Vermeulen.

In hoeverre is de elektrische bestelwagen al geschikt om de traditionele werkpaarden in landelijke distributie of service te vervangen? Zijn ze sterk genoeg, hoe zit het met de actieradius, wat kunnen ze wel of niet en, niet in de laatste plaats: wat kost die grap?

Elk automerk heeft zo z'n oplossingen in z'n showroom. Maar hoe vergelijk je al die verschillende voertuigen en krachtbronnen? Iedereen heeft een beeld bij een diesel met een cilinderinhoud van 1,3 liter, maar hoe beoordeel je de prestaties van andere krachtbronnen, hoe calculeer je de kosten en wat is een realistische afschrijvingstermijn?

Actieradius

Wat uitgebreid aan bod kwam tijdens de vierde dag van de Business Mobilty Week: hoe weet je hoe ver een nieuwe elektrische bus kan rijden als jij er echt mee op pad bent? Bij veel ondernemers zijn er vragen over het verschil tussen de actieradius in de brochure, en de actieradius als bijvoorbeeld een aannemer al zijn gereedschap aan boord heeft.

Experts achter merken als Ford, Mercedes, Opel, Renault en Peugeot beantwoordden op de vierde dag vragen van Roland Tameling en Frank Buma hierover. Dat deden ze samen met co-host Roy Driessen van LeasePlan.

Hieronder zie je het interview met Arjan Velthoven van Bestelauto.nl op de donderdag van de Business Mobility Week terug. Tekst gaat verder onder de video.

Zelf ombouwen naar elektrisch

Enkele ondernemers bouwen zelf hun wagenpark om. Zo wil Andries Vlot van TSN Groen dat dit jaar al verduurzaamd hebben. Hij startte daarom samen met studenten van de Universiteit van Eindhoven het bedrijf Green Dynamics. Zij bouwen gebruikte diesels om tot elektrische voertuigen. De eerste wagens rijden al. In de komende maanden wil hij er nog tientallen ombouwen. Goed nieuws voor de liefhebbers van klassiekers: de iconische Citroën Hy is weer op de weg – en op festivals – gesignaleerd.

Dagelijks live kijkradio van 12.00 tot 14.00 uur

Roland Tameling (links) en Frank Buma zijn de presentatoren van de dagelijkse kijkradio-uitzendingen tijdens de Business Mobility Week.

Luister en/of kijk mee tussen 12.00 en 14.00 uur via deze website, YouTube of New Business Radio.

Modulaire concepten

Naast de conventionele bestelbus komen er steeds meer eigenzinnige varianten zoals de X-BUS op de markt. Dat is een modulaire bus uit Duitsland waarvan de opbouw eenvoudig kan worden gewisseld, bijvoorbeeld om het om te bouwen voor personenvervoer, als servicewagen maar ook als camper. Waarom, en hoe, je anno 2023 een automerk start en hoeveel er eind dit jaar op de Nederlandse wegen zijn, was te horen tijdens de live kijkradio-uitzending van donderdag.

E-fuels een optie?

De beschikbaarheid van batterijen blijft een knelpunt, maar energie kan ook worden opgeslagen in synthetische brandstof. Zo wordt er al decennia gesproken over waterstof. Met zogeheten e-fuels kunnen wellicht ook auto’s met verbrandingsmotoren worden ingezet. Of dat een realistisch scenario is en hoe snel dat kan worden gerealiseerd, dat werd op deze vierde dag van de Business Mobility Week uitgelegd door de experts.

"Het straatbeeld anno nu: wel personenauto's, te weinig elektrische bedrijfswagens"

Roy Driessen (LeasePlan):

,,Waar we bij personenauto’s zien dat de elektrische auto al een aanzienlijk aandeel heeft in het Nederlandse straatbeeld, is dat bij bedrijfswagens zeker niet het geval. De aankomende jaren zijn er verschillende ontwikkelingen die moeten bijdragen aan zero emission voor bedrijfswagens", vertelt Roy Driessen (foto). Bij LeasePlan is hij Segment Director LCV (bedrijfswagens), donderdag was hij co-host in onze live kijkradio-uitzending.

SEBA subsidie

Wat moet je moet doen als ondernemer om er voor te zorgen dat je straks niet voor verrassingen staat, van SEBA subsidie, het vervallen van BPM vrijstelling tot aan zero emissie stadslogistiek? Dat werd uitgelegd in deze vierde kijkradio-uitzending.

Roy Driessen, Segment Director LCV (bedrijfswagens) bij LeasePlan Nederland, was donderdag co-host tijdens de live kijkradiouitzending.

Alle afleveringen van de Business Mobility Week zijn live te beluisteren en te bekijken via deondernemer.nl.

Wil jij ook graag overstappen naar een elektrische bedrijfsbus of personenauto? Bekijk de zakelijk lease mogelijkheden. Speciaal voor ondernemers hanteert ANWB unieke voorwaarden.

tracking pixel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws