Aangeboden door Kia
Branded Content Mobiliteit
Dankzij de uitvinding van Black Bear Carbon zijn oude autobanden geen afval meer
Vroeger werden autobanden gedumpt of verbrand, met de bijbehorende schade voor het milieu. De oprichters van Black Bear Carbon ontwikkelden een unieke werkwijze waarmee je een autoband volledig kunt recyclen, en dat vermindert CO2-uitstoot. ‘Je kunt onze impact vergelijken met het planten van 84 keer het Amsterdamse Vondelpark.’

Ad van Oorschot, sales research and development director van Black Bear Carbon. Foto: Lukas Göbel
We spreken Ad van Oorschot, sales research and development director van het bedrijf, in het kader van een serie artikelen voor Kia die ingaan op de nieuwste ontwikkelingen op gebied van design, elektrificatie en circulariteit. Kia streeft naar een beweging voorwaarts in alles wat ze doet en gelooft dat je de toekomst samen moet vormgeven. Daarom geeft zij visionaire ondernemers de ruimte om hun verhaal te vertellen.
Een tweede leven
Black Bear Carbon blaast afgedankte autobanden nieuw leven in. Van Oorschot: ,,Vroeger waren we gewend dat een autoband na gebruik gedumpt of verbrand werd: de CO2 uitstoot die daarmee gepaard ging was maximaal. Dankzij recycling kan men producten die aan het eind van hun levenscyclus zijn en vroeger werden gezien als afval deels hergebruiken. Wij gaan verder en werken circulair, dus zonder afval te produceren. We onttrekken niets, maar geven enkel terug.
Tegenwoordig zijn er meerdere manieren waarop autobanden worden gerecycled tot nieuwe producten, denk aan rubbermatten of kunstgras voor sportvelden. Met onze techniek kunnen we een oude autoband nu zelfs meerdere malen hergebruiken.”
Wat is carbon black?
Een autoband bestaat grotendeels uit carbon black, een materiaal dat hoort bij de top 5 van de meest geproduceerde chemische verbindingen ter wereld. Van Oorschot: ,,Carbon Black is een vorm van koolstof met bijzondere eigenschappen. Het is een kleurpigment en het houdt alles waar het in verwerkt zit bij elkaar. Het heeft dus een verbindende kracht. Als je een autoband zou maken zonder carbon black dan kun je zo’n band na 500 kilometer weggooien. Het is dus een belangrijk product, maar tegelijk is het ook een heel vervuilend product. Om een kilo carbon black te produceren heb je ongeveer twee liter olie nodig.”
Van vervuilend afvalproduct naar waardevolle grondstof
Hoe mooi zou het zijn als we carbon black kunnen terughalen als de autoband oud en afgedankt is? Met dat idee in het achterhoofd ontwikkelden de oprichters van Black Bear Carbon een chemisch proces waarmee ze de band volledig kunnen recyclen, of eigenlijk upcyclen. Zo krijgt de autoband een tweede leven en een nieuwe functie.
“Een van oudsher vervuilend afvalproduct is een grondstof voor allerlei nieuwe producten geworden”
Van Oorschot legt uit: ,,We breken een oude autoband op in meerdere subonderdelen. Uit één band halen we 40 procent carbon black. Dit kan hergebruikt worden voor nieuwe autobanden, maar ook voor het vervaardigen van inkt, verf, schokdempers en telefoonhoesjes. Verder onttrekken we 45 procent olie uit een band. Deze olie kan opnieuw gebruikt worden voor de scheepvaart, maar we zien liever dat het gebruikt wordt om chemisch te recyclen of om er verse carbon black mee te maken, daarmee wordt het proces volledig circulair. En tot slot houden we 15 procent pyrolysegas over, dat gebruiken wij als brandstof voor ons eigen productieproces. Zo is een van oudsher vervuilend afvalproduct een grondstof voor allerlei nieuwe producten geworden.”
84 Vondelparken
Black Bear wil begin 2025 up and running zijn met een nieuwe fabriek. In die fabriek kunnen ze straks 4 miljoen autobanden per jaar upcyclen. Dat is ongeveer de helft van wat er nu in ons land wordt opgehaald. Van Oorschot rekent voor hoeveel klimaatwinst er behaald kan worden als autobanden wereldwijd volledig worden gerecycled. ,,We hebben becijferd dat als je wereldwijd achthonderd fabrieken neerzet, we alle oude autobanden kunnen recyclen. Elk jaar worden er 2,3 miljard autobanden geproduceerd. Een aanzienlijk deel daarvan wordt nog steeds als afval gedumpt of verbrand. Door het upcyclen van de autobanden verminderen we de CO2 uitstoot. Je kunt onze impact, in Nederland alleen al, vergelijken met het planten van ongeveer 4000 hectare bosgrond, dat is 84 keer het Amsterdamse Vondelpark.”
111 Waterflesjes
Circulariteit is niet alleen voor Black Bear een belangrijk onderwerp. Ook grote automerken zoals Kia stimuleren het hergebruik van producten die eerst als afval werden gezien. In de stoelen van de Kia EV6 zijn bijvoorbeeld 111 petflesjes verwerkt. Daar merk je als rijder helemaal niets van. Maar als je het weet, zit je toch net even lekkerder. In de nieuwe EV9, die in 2023 zijn entree maakt, zijn de automatten gemaakt van oude visnetten. Visnetten die eerst als vuil door onze oceanen zwierven en die dodelijk kunnen zijn voor zeedieren.
Samen voor een gezondere planeet
Kia streeft ernaar om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn. Het doel is een efficiënt productiesysteem waardoor ze steeds minder energie verbruiken en waarbij de uitstoot van vervuilende stoffen en afvalproducten elke dag verder omlaag gaat. Met kleine stapjes, op alle momenten in de keten, levert Kia zo een bijdrage aan een gezondere planeet en hoopt zij anderen te inspireren dit ook te doen.
Wil je meer weten over Kia en de Kia modellen? Ga naar de website voor meer informatie.