Aangeboden door Kia
Branded Content Mobiliteit
Laadpaal in de weg? StreetPlug in de grond. Het unieke verhaal van een start-up
Elektrificatie biedt oplossingen voor het klimaatprobleem, maar kent ook uitdagingen. Want, hoe doen we dat met al die laadpalen? De uitvinders van StreetPlug haken daar op in, maar hadden wel een lange adem nodig om het prototype van het ondergrondse laadpunt te realiseren. ,,Eerst vingen we vooral kikkers.”

Mark de Leeuw, directeur van StreetPlug. Foto: Kia.
StreetPlug ontwikkelde het eerste ondergrondse laadstation voor elektrische voertuigen. We spreken Mark de Leeuw, directeur van het Nederlandse bedrijf, in het kader van een serie artikelen voor Kia die ingaan op de nieuwste ontwikkelingen op gebied van design, elektrificatie en circulariteit. Kia streeft naar een beweging voorwaarts in alles wat ze doet en gelooft dat je de toekomst samen moet vormgeven. Daarom geeft zij visionaire ondernemers de ruimte om hun verhaal te vertellen.
Vooruit
De Leeuw: ,,Elektrificatie is een belangrijke stap naar een duurzamere wereld, maar zoals bij elke nieuwe ontwikkeling, zorgt het ook weer voor nieuwe uitdagingen. Dat vergt vooruitkijken. In Nederland rijden er momenteel zo’n 400.000 elektrische auto’s (volledig elektrisch en plug-in hybride). Maar de trend is dat de consument in 2030 als hij een nieuwe auto koopt, alleen nog een volledig elektrische kan aanschaffen. In de komende jaren zijn daarom maar liefst 1,5 miljoen extra laadpalen nodig. Daarom zijn we gaan nadenken over hoe we betere en efficiëntere laadpalen konden ontwikkelen en zo kwamen we uit bij het ondergrondse laadpunt.”
Kikkers vangen
De Leeuw had toen hij StreetPlug begon een groothandel in recreatievoorzieningen. Hij leverde materialen aan campings en jachthavens, waaronder paaltjes voor stroomvoorzieningen. Een wakkere ambtenaar van de gemeente Venlo bracht hem op een idee. ,,Die man voorzag dat er op den duur wel eens te veel laadpalen in het straatbeeld zouden kunnen komen en hij vroeg me of we niet een ondergronds station hadden. Nee, dat hadden we niet, maar ik vond het meteen een geweldig plan en ben aan de slag gegaan met de ontwikkeling ervan. We kwamen allerlei obstakels tegen in dat traject. Zo plaatsten we de eerste prototypes in dozen onder het straatniveau om daarna te ontdekken dat we vooral kikkers vingen. Er moest duidelijk nog iets gebeuren aan het design van ons product.”
Het eerste ondergrondse laadpunt
Tegenslag weerhield De Leeuw er niet van om door te gaan. Tienduizenden euro’s investeerden ze in de techniek en toen moesten ze nog budget vrijmaken voor een beter design. ,,We riepen de hulp in van een hip Rotterdams design-bedrijf. Dat leverde ons een prachtig nieuw prototype op, dat we als eerste in Venlo mochten plaatsen en testen.’’ In 2018 was het eerste ondergrondse laadpunt een feit. “, legt de directeur uit.
,,Tegelijk denk ik dat we in 2018 ook een beetje te vroeg waren met StreetPlug. Toentertijd waren gemeenten nog helemaal niet klaar voor ondergrondse laadproducten, men snapte de noodzaak niet. Nu pas ontstaat er vraag. Zo hebben we net acht StreetPlugs aangelegd bij het Ministerie van Defensie in Parijs en we verwachten komend jaar ook tientallen nieuwe laadpunten in Nederlandse gemeenten te plaatsen.’’
Lekker koel
Waarom is de vraag er nu dan ineens wel? De Leeuw: ,,Dat komt omdat de uitdagingen rondom het gebruik van laadpalen zich nu beginnen af te tekenen. Denk aan de hoge temperaturen afgelopen zomer, veel palen raakten oververhit en functioneerden daardoor niet naar behoren. StreetPlug heeft door zijn ondergrondse ligging een natuurlijk koelsysteem waardoor het dat soort problemen niet kent.”
,,Een ander voordeel is dat je de oplaadpunten van StreetPlug op plekken kunt aanleggen waar een laadpaal echt in de weg zou staan. Denk aan het Vrijthof en de Markt in Maastricht. Daar liggen een paar van onze laadpunten, die kun je ook voor andere dingen gebruiken dan het opladen van de auto. Als er markt is kunnen de leveranciers hun koelwagens erop aansluiten: simpelweg een kwestie van een verlengsnoertje meenemen. En als er geen markt is, rijdt het verkeer gewoon over het laadstation heen, zelfs vrachtauto’s kunnen er overheen rijden. Het laadstation is zo ontworpen dat het ondanks zware belasting niet beschadigd raakt.”
De toekomst is elektrisch
Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Innovaties zoals de StreetPlug helpen ons toewerken naar een elektrische en meer duurzame toekomst. Ook Kia gelooft in zo’n toekomst en loopt voorop in het bereikbaar maken van duurzaam vervoer.
De nieuwe Kia EV6 tilt elektrisch rijden nu al naar een nieuw niveau. Dit model is uitgerust met een bi-directioneel laadsysteem, zo kun je met je auto ook andere apparaten opladen zoals een laptop. Deze Vehicle-to-Device (V2D) functionaliteit is pas het begin. Zodra de batterij van een elektrische auto gekoppeld kan worden aan het elektranetwerk van je huis, kan het overtollige energie opslaan en die stroom op piekmomenten afgeven aan de woning of zelfs aan het net. Elektrische auto’s leveren zo op den duur een belangrijke bijdrage aan het efficiënt omgaan met stroom en het besparen van je energiekosten. Zo werken we allemaal samen aan een schonere en duurzame toekomst.
Wil je meer weten over elektrisch rijden? Ga naar de website van Kia voor meer informatie.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kia.