Aangeboden door Maxus

Branded Content Mobiliteit

Een verrassing in het wagenpark: zo gaat Pot Verhuizingen voor ‘zero emissie’

Onderweg naar een volledig emissievrij wagenpark maakte de firma Pot Verhuizingen uit Amersfoort onlangs een verrassende keuze. De dienstverlener voegde twee elektrische bestelbussen van het nieuwe automerk Maxus toe aan de vloot. Directeur eigenaar Mark Pot heeft nog geen moment spijt: ‘Dit merk doet tenminste wat het belooft.’

Van onze redactie 17 augustus 2023

Op het terrein van Pot Verhuizingen (en Logistiek, voor de volledigheid) in Amersfoort is het een constant komen en gaan van voertuigen in allerlei formaten. Rijdt er geen grote vrachtwagen weg bij één van de laadplatforms, dan komt er wel een bestelbus terug van een klus. Het uitgebreide wagenpark wordt in ieder geval optimaal ingezet en vormt een belangrijke slagader voor het succes van dit bedrijf.

Dat was aan het begin van de vorige eeuw, toen Pot Verhuizingen voorzichtig van de grond kwam, wel anders. Mark Pot, één van de huidige directeuren, vertelt erover: ,,In 1905 begon het hele verhaal eigenlijk met ijskarren, die toen opvallend genoeg al helemaal emissievrij waren. Maar omdat er in het laagseizoen geen ijs verkocht werd, gebruikte men de karren toen om spullen voor klanten van a naar b te brengen. En daarmee is de basis van ons bedrijf gelegd.”

"Onze missie is om binnen afzienbare tijd een volledig emissievrij wagenpark te hebben"

Tegenwoordig, een ruime eeuw later, haalt Pot inspiratie uit dat vroege begin. ,,Onze missie is om binnen afzienbare tijd weer een volledig emissievrij wagenpark te hebben. Een verhuisbedrijf is per definitie vervuilend omdat we veel kilometers maken, en wij vinden het onze maatschappelijke plicht om onze uitstoot zo veel mogelijk te beperken.”

Focus op elektrisch

Door de jaren heen veranderden de karren van Pot in vrachtwagens die steeds groter werden en vrijwel onvermijdelijk op diesel rondreden. ,,Dat was nu eenmaal de brandstof die gebruikt werd. Maar nu zie je dat we in de tijd zijn aanbeland waarin je als ondernemer de keuze hebt voor alternatieven. Wij hebben noodgedwongen nog altijd sommige dieselvoertuigen in dienst, maar geloven in een toekomst waarin waterstof en elektrische voertuigen de hoofdrol spelen.”

In de zoektocht naar uitstootvrij rijden heeft Pot al de nodige experimenten achter de rug, die niet allemaal bevielen. ,,Zo waren er elektrische busjes die niet eens in de buurt kwamen van hun opgegeven rijbereik,” blikt Mark terug. ,,Maar door die ervaring in de praktijk hebben we goed veldonderzoek gedaan en weten we precies wat we wel willen. En zo hebben we met onze wensenlijst de opties bekeken, en onder de streep kwamen de bussen van Maxus als beste keuze uit de bus.”

Doe goed onderzoek, dus. Die tip geeft onafhankelijk EV-expert Jasper Engel ook aan ondernemers die willen overstappen op een elektrische bedrijfswagen. ,,Het is belangrijk om te weten waar een voertuig aan moet voldoen in jouw praktijk. Wat heb je bijvoorbeeld aan laadvermogen, laadvolume en trekgewicht nodig? Hoe veel kilometers rijden je medewerkers nu écht in hun praktijk, en waar en hoe kunnen zij de accu’s opladen? Daarvoor loont het bijvoorbeeld ook om te kijken of je wellicht al met krachtstroom kunt laden in je pand, dan hoef je niet noodzakelijk te investeren in zaken zoals laadpalen en extra zonnepanelen. Als je dat allemaal in kaart hebt, zal je zien dat er meer mogelijk is dan je wellicht denkt.”

Aantrekkelijk totaalplaatje

Op die manier kwam Pot Verhuizingen dus uit bij de volledig elektrische Maxus e-Deliver 9, de grootste bestelbus van het nieuwe merk. ,,Als je alle randvoorwaarden op een rij zet, dan heeft Maxus zijn zaken echt voor elkaar”, weet Mark Pot. ,,Zo kunnen wij met deze elektrische bus meer spullen en gewicht laden dan bij een vergelijkbaar model met een dieselmotor. Je verwacht het juist omgekeerd, maar dit is echt waar. De investering die je moet doen om elektrische versies aan te schaffen is hoger, maar daar staan veel lagere onderhouds- en gebruikskosten tegenover. Bovendien zijn deze bussen een stuk aantrekkelijker geprijsd dan modellen van andere merken, kan ik je vertellen.”

Bovendien, zo weet Mark, haalt de Maxus als één van de weinige bussen die zijn bedrijf hebben overwogen zijn beloofde rijbereik ook echt. ,,Wij hebben als voordeel dat we veel in stedelijke gebieden rijden en vaak in onze regio blijven, maar dan nog hoeven onze verhuizers vrijwel nooit onderweg bij te laden. Ze kunnen er gewoon echt goed mee uit de voeten.”

"Wij kunnen met deze elektrische bus meer laden dan bij een vergelijkbaar model met dieselmotor. Je verwacht het juist omgekeerd, maar dit is echt waar"

Pot-medewerker Zyridge den Ouden beaamt dat desgevraagd, terwijl hij de laadklep van zijn Maxus laat zakken: ,,Het gaat echt prima in de praktijk. Soms, als je wat langere ritten hebt, is het wel eens spannend of je het haalt. Maar onderweg is het vooral een kwestie van goed je stroompedaal doseren en niet te gek doen. Als je het mij vraagt, rijden de Maxus-bussen lekkerder dan de auto’s van andere merken en wat mij betreft mag Mark er snel nog een paar bij bestellen.”

Dat gaat onherroepelijk gebeuren, weet Mark op zijn beurt. ,,We verduurzamen omdat wij daar in geloven, maar het zorgt er ook voor dat wij voldoende werk houden. Verschillende opdrachtgevers waar wij veel verhuizingen voor doen, eisen bijvoorbeeld dat alle ritten voor die partij helemaal emissievrij worden afgelegd. Als je dan niet kan leveren, kost je dat kansen. Bovendien krijgen we binnen afzienbare tijd te maken met steeds meer zero emissiezones, waarbij je met een verouderde dieselbus simpelweg een stadscentrum of een ander bepaald gebied niet meer in mag.”

Samenwerking met gemeentes

Om die onvermijdelijke veranderingen in de stadslogistiek van de toekomst in goede banen te kunnen leiden, werkt Pot al lange tijd nauw samen met onder meer de gemeentes Amersfoort en Utrecht. ,,Ik geloof heel erg in die samenwerking, omdat we samen beter weten waar we aan toe zijn. Zij komen met regels waar wij aan moeten voldoen, en wij kunnen daar dankzij goed onderzoek en een prettig portie pionieren op de juiste manier op inspelen. Al helpt het ook heel erg dat Maxus nu eenmaal goede bussen in het aanbod heeft.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Maxus.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel