Aangeboden door Shuttel

Branded Content Mobiliteit

Shuttel: ‘De woon-werkgewoonten van Nederlanders verduurzaam je met financiële beloningen’

We zouden veel meer blijven thuiswerken en alternatieven voor de auto zouden files eindelijk structureel verminderen. De coronacrisis ligt voor de meesten alweer ver achter ons en de files zijn weer langer dan voor de pandemie. Tegelijkertijd moet Nederland de komende jaren minder broeikasgassen gaan uitstoten. Voor bedrijven geldt vanaf 1 januari 2024 bijvoorbeeld de nieuwe CO2-registratieplicht voor woon-werk en zakelijke ritten. Dat leidt tot veel administratieve rompslomp. Shuttel helpt bedrijven daarbij.

Patrick Wessels 28 maart 2023

Shuttel Klaas Pieter Roemeling Neude Utrecht

Niet voor niets werd de plicht al met een jaar uitgesteld. ,,Veel organisaties zijn niet voorbereid op de administratieve taken die de aangekondigde CO2-maatregelen met zich meebrengen”, vertelt Klaas Pieter Roemeling, directeur van Shuttel. ,,Nederland staat voor een enorme klimaatopgave. Daarom moet het zakelijk personenverkeer mogelijk zelfs 1 megaton extra CO2 besparen. Om dat in perspectief te plaatsen: dat vraagt om 15 procent extra besparing op alle zakelijke ritten.”

Inzicht en overzicht met Shuttel

,,Bij Shuttel begrijpen we dat bedrijven hier een specialist voor zoeken. Wij helpen werkgevers met meer dan 100 medewerkers, omdat er voor hen heel veel verandert.” Roemeling legt de registratieplicht uit: ,,De nieuwe verplichte CO2-registratie betekent dat werkgevers al het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten jaarlijks moeten rapporteren. Dat geldt voor het aantal kilometers, gebruikte vervoermiddel en type brandstof. Met Shuttel hebben organisaties al hun mobiliteitsgegevens op één plek: overzichtelijk, snel en veilig. Zowel als medewerkers reizen met eigen vervoersmiddelen, het OV, deelvervoer of een auto van de zaak. Ook kunnen we externe databronnen ontsluiten.”

Shuttel geeft werknemers en werkgevers inzicht in gereisde kilometers, in het gekozen vervoer én in de CO2-uitstoot. Op die manier voldoen bedrijven in één keer aan de nieuwe registratieplicht. Daarnaast ontstaat er op die manier een kans voor verandering: ,,Alle verandering kost tijd, maar als je medewerkers keuze uit verschillende vervoersmiddelen biedt wordt het aantrekkelijker om voor groen te gaan. De fiets met een hogere kilometervergoeding of de trein in plaats van de auto, of zo nu en dan thuiswerken. Het helpt allemaal mee om de groene transitie mogelijk te maken. Met Shuttel geven bedrijven hun mobiliteitsbeleid op flexibele en overzichtelijke wijze vorm."

Lees ook: Shuttel, meer dan mobiliteitskaart: 'Met twee keer swipen vervoer én administratie geregeld’

In de eerste (kijk)radio-uitzending deelt co-host Dirk-Jan de Haan bij presentator Roland Tameling de uitkomsten van het nieuwe ANWB-onderzoek onder zzp'ers en andere ondernemers. Ook vertellen ondernemers over hun stap naar duurzaam vervoer. Zie hieronder Klaas Pieter Roemeling, directeur van Shuttel. Tekst gaat verder onder de video.

tracking pixel

‘Financiële beloning leidt tot verandering’

Bij Shuttel zien ze het in de data: de Nederlander verduurzaamt z’n woon-werkgewoonten bij een financiële beloning. ,,We zien dat medewerkers bijvoorbeeld veel vaker de fiets pakken als een werkgever dat financieel stimuleert. En zo geldt dat ook voor de thuiswerkvergoeding. Mensen zijn gewoontedieren en veranderen niet van de ene op de andere dag van routine.”

Roemeling rekent voor hoe vergoedingen tot reisgedrag leiden: ,,Tijdens de pandemie moesten we meer thuiswerken. Dat lukt bijvoorbeeld met een gezin beter in een ruime landelijke omgeving, dan in de drukke stad. Gezinnen verhuisden naar het buitengebied. Daar stappen ze minder makkelijk in het openbaar vervoer. Het gevolg is dat we met z’n allen nu méér autokilometers maken. Het is een gemiste kans, omdat de thuiswerkvergoeding en vergoedingen voor alternatief vervoer te laag zijn. De auto kwam weer snel bovendrijven als meest logische keuze.” De thuiswerkvergoeding van 2,15 euro per dag dekt de kosten meestal niet, legt hij uit: ,,Mensen gaan hierdoor weer vaker naar kantoor om thuis de energierekening laag te houden.”

Hij ziet in de data dat meer mensen thuiswerken als de vergoeding daarvoor hoger is. En dat hogere vergoedingen voor openbaar vervoer en de fiets meteen leiden tot minder autokilometers. ,,Als je Nederlanders echt wilt bewegen om minder en schoner te reizen zal je ze daarvoor financieel moeten belonen. Het is de duidelijkste trend die we in al onze data zien, bij alle bedrijven waarvoor we werken.”

Lees ook: Klaas Pieter Roemeling: 'Shuttel versimpelt mobiliteitsbeleid van bedrijven'

Maatwerk voor 100+ medewerkers

Shuttel vindt het hoog tijd om de mobiliteit van morgen schoner, duurzamer en vooral slimmer vorm te geven. ,,Daarom leveren we maatwerkoplossingen voor grote organisaties met veel medewerkers,” licht Roemeling toe. “Met onze mobiliteitskaart en app reizen medewerkers net zo makkelijk met de auto als het openbaar vervoer, een deelfiets en alle andere vormen van vervoer. Bovendien voldoen bedrijven aan de nieuwe registratieplicht én laat de data zien waar het slimmer kan.”

Werkgevers tonen op die manier goed werkgeverschap in een krappe arbeidsmarkt en stimuleren hybride werken of vitaliteit. Iedere organisatie die zoekt naar een manier om alternatief, schoner of minder vervoer te stimuleren heeft aan de data die Shuttel over het reisgedrag van medewerkers verzamelt een schat aan informatie.

“Wij helpen het woon-werkverkeer van medewerkers daadwerkelijk blijvend te veranderen. We gaan verder dan goede voornemens en verlangens, door met data inzichtelijk te maken waar de kansen liggen. Ondertussen zorgen we er meteen voor dat bedrijven voldoen aan de nieuwe CO2-registratieplicht per 1 januari 2024”, besluit Roemeling.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.