Aangeboden door ANWB voor de Zaak

Podcast

Startende ondernemer? Zo kies je de juiste (bedrijfs-)auto

Wanneer je een bedrijf start, wil je ook zorgeloos op weg in een goede auto. Maar wat valt er allemaal te kiezen, hoe maak je als starter de slimste keuze en hoe voorkom je dat je toch onverhoopt met pech stil komt te staan? Dat hebben we uitgezocht: in samenwerking met ANWB voor de Zaak zetten we de beste tips voor je op een rij.

Podcast ANWB 1

Voor ondernemer Lisette Brouwers is een juiste bedrijfsauto van groot belang.

Van onze redactie 10 juni 2021

Als starter wil je vaak maar één ding: zo goed mogelijk je zaak op de rit krijgen en snel een solide basis bouwen voor een succesvolle onderneming. In je zoektocht naar nieuwe klanten ga je bovendien graag zorgeloos op weg: het liefst in een auto die bij je bedrijf past, niet te veel kost maar wél betrouwbaar is. Daarom is het goed om te weten welke opties je hebt bij de zoektocht naar een ideale ‘startersauto’.

De kop eraf

Voor de meeste startende ondernemers ligt de aanschaf van een gebruikte auto voor de hand. Zo’n model ‘met de kop eraf’ kost al snel duizenden euro’s minder dan een nieuw exemplaar. Met die nuchtere gedachte stapte de 38-jarige Lisette Brouwers uit Den Haag bijvoorbeeld in een Nissan Micra uit 1994, zo vertelt zij in de podcast die De Ondernemer en de ANWB maakten: ,,Voor mijn bedrijf Lizzy Productions ben ik actief als stagemanager in de entertainmentindustrie. Als beginnend onderneemster wilde ik een betrouwbare auto en dat was de Micra zeker, maar hij was ook lawaaiig en – naar moderne maatstaven, omdat er bijvoorbeeld minder airbags en andere veiligheidssystemen aanwezig waren – niet heel veilig.”

''Denk goed na hóe je de auto gebruikt. Ik rij veel lange snelwegritten naar mijn klussen en dan word je niet blij van een klein, luidruchtig autootje waar je jezelf niet veilig in voelt''

Lisette Brouwers, ondernemer

Ervaringsdeskundige Lisette geeft goede tips aan startende collega-ondernemers: ,,Denk goed na hóe je de auto gebruikt. Ik rij veel lange snelwegritten naar mijn klussen – en ’s nachts weer naar huis – en dan word je niet blij van een klein, luidruchtig autootje waar je jezelf niet veilig in voelt. Daarom ben ik, zodra het kon, overgestapt in mijn huidige Hyundai i20 uit 2014: een stuk comfortabeler en veiliger, maar nog steeds zuinig en betrouwbaar. Ik vind dat je jezelf zoiets moet gunnen.”

Ga voor garantie (en pechhulp!)

Ga je voor een gebruikte auto? Kies dan een goed onderhouden exemplaar waarvan de (onderhouds-) geschiedenis bekend is. Vraag daar naar bij de verkoper en maak een grondige proefrit. Verzeker jezelf bovendien van zes maanden Bovag-garantie: mocht er toch iets mis zijn, heb je een goed vangnet zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hetzelfde geldt voor pechhulp, verzekert Wegenwacht Johan Helfensteijn van de ANWB: ,,Statistisch gezien is de kans groter dat je pech krijgt wanneer je in een oudere auto rijdt. Dan is het prettig om te weten dat de Wegenwacht je – áls het nodig is – weer zorgeloos op weg helpt.”

Juist omdat ondernemers niet stil willen staan heeft de ANWB ANWB voor de Zaak ontwikkeld, speciaal voor zzp’ers en mkb-ondernemers. Dat biedt een aantal voordelen: zo is het lidmaatschap gekoppeld aan het kenteken, dus maakt het niet uit welke collega er in het voertuig rijdt. Verder is pechhulp aan een aanhanger inbegrepen, betaal je geen voorrij- of sleepkosten en krijg je een online overzicht van de facturen mét btw-specificatie.

Lees ook: Overstappen naar elektrisch rijden? Zo pak je het aan!

Bedankt, Belastingdienst!

Je kunt ook kiezen voor een ‘youngtimer’. Onafhankelijk mobiliteitsadviseur Michael van Wijngaarden: ,,Een youngtimer is een auto van minimaal vijftien jaar oud, die je ‘op de zaak’ kunt rijden. Het voordeel is dat je 35 procent fiscale bijtelling betaalt over de dagwaarde. Stel: je rijdt een Volvo V70 uit 2005 die zo’n 6.000 euro kost. Dan betaal je de bijtelling alleen over dat bedrag en dus niet over de oorspronkelijke catalogusprijs. Zo kun je relatief voordelig in een rijk uitgeruste auto rijden. Bovendien mag je alle autokosten en je zakelijke kilometers aftrekken van de belasting. Een youngtimer kán dus, met wat ‘hulp’ van de Belastingdienst, financieel aantrekkelijk zijn.”

Het rijden van zo’n youngtimer heeft echter ook z’n mindere kanten. Ondernemer Rudi Ceric van Relining Advies spreekt uit ervaring: ,,Mijn advies: houd rekening met hogere onderhoudskosten. Ik ben een autoliefhebber, dus ik reed een hele dikke Volkswagen Phaeton als youngtimer. Ik had de extra luxe versie, echt een directielimousine met een tiencilinder dieselmotor. Heel gaaf, maar ik blééf geld in dat ding stoppen. Achteraf bleek dat ik elk jaar zo’n 10.000 euro aan onderhoudskosten had en ook mijn Wegenwacht-abonnement werd veelvuldig gebruikt. Daar is de lol snel van af. Toen ben ik overgestapt op een Tesla Model 3.”

,,Bovendien”, stelt mobiliteitsadviseur Van Wijngaarden, ,,zijn youngtimers door de bank genomen minder zuinig en milieuvriendelijk dan nieuwere modellen. Voor steeds meer ondernemers is dat een struikelblok, merk ik in mijn advieswerk. We willen zuiniger en schoner, dan valt een youngtimer – ondanks de fiscale voordelen – vaak als eerste af.”

''Youngtimers zijn door de bank genomen minder zuinig en milieuvriendelijk dan nieuwere modellen. Voor steeds meer ondernemers is dat een struikelblok''

Michael van Wijngaarden, onafhankelijk mobiliteitsadviseur

Hoe haalbaar is elektrisch?

Voor veel ondernemers blijkt een elektrische auto steeds interessanter. Zeker bij nieuwe auto’s verschijnen snel meer ‘uitstootvrije’ modellen. Bij personenauto’s zie je enerzijds dat ze goedkoper worden: denk aan de compacte Dacia Spring die voor zo’n 21.000 euro vijf zitplaatsen biedt en ongeveer 200 kilometer ver komt op één acculading. Aantrekkelijk, al is deze Dacia vanwege zijn formaat en actieradius niet heel geschikt voor starters die het hele land door willen rijden.

Anderzijds is de volwaardige elektrische gezinsauto in opkomst. Neem de Hyundai Ioniq 5, de Volkswagen ID.4 en de Ford Mustang Mach-e: modellen met veel ruimte, moderne laadtechniek en een riante actieradius. Het grootste probleem is hun prijs: nieuw betaal je al snel meer dan 45.000 euro. Dat geldt eveneens voor elektrische bestelwagens, al kun je die met maximaal 5.000 euro korting kopen én aanspraak maken op fiscale aftrekposten. Hier lees je er trouwens meer over.

Liever leasen?

Overigens is het kopen van een auto natuurlijk niet de enige optie. Je kunt ook zakelijk of privé leasen: dan spreid je de kosten per maand en hoef je niet in één keer veel geld op te hoesten. Let bij het afsluiten van zo’n leasecontract wel op de voorwaarden en de mogelijke financiële gevolgen, bijvoorbeeld voor het krijgen van een hypotheek. Om te zorgen dat je goed voorbereid aan je auto-avontuur kunt beginnen, heeft de ANWB hier de beste adviezen voor je op een rij gezet.

Hulp van ANWB voor de Zaak

Voor ondernemers heeft de ANWB de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij gezet. Op deze pagina vind je allerlei tips die jou kunnen helpen om de keuze voor je volgende bedrijfsauto zo goed mogelijk te maken. Met ANWB voor de Zaak ben je bovendien verzekerd van pechhulp voor je hele wagenpark: ook als deze elektrisch is! ANWB voor de Zaak is voor zakelijke gebruikers niet gebonden aan de abonnementhouder, maar aan het kenteken van de auto. Dus ook wanneer je collega’s in de auto rijden, worden zij in het geval van pech soepel en snel geholpen. Wel zo’n fijn idee! Je afspraak is immers te belangrijk om onderweg voor stil te staan! Meer informatie over ANWB voor de Zaak vind je hier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details