Aangeboden door ANWB

Branded Content Mobiliteit

Van diesel- naar elektrobus: is botenbaas Jeff al klaar voor de Switch?

Hoe weet je of jij en je bedrijf al klaar zijn voor de overstap naar een duurzame vorm van zakelijk reizen? Simpel: door het te proberen! De jonge ondernemer Jeff Bruggeman (20) van Outboard Center Westeinder wisselt zijn versleten dieselbus daarom tijdelijk om voor een elektrische Opel Vivaro. Hoe bevalt de Switch met een sloep aan de trekhaak?

Roland Tameling 20 april 2023

Maar liefst 60.000 kilometer per jaar rollen er onder de Ford Transit van Jeff Bruggeman uit Burgerveen door. Zijn dieselbus wordt intensief gebruikt, want bij het merendeel van zijn zakelijke ritten hangt er ook nog een trailer mét een boot achter de Ford. ,,Ik rij van en naar klanten, breng sloepen naar de jachthaven en doe veel onderhoud aan buitenboordmotoren. Ik zet mijn bus elke dag volop in, zeker in het hoogseizoen.” De Ford – met flinke deuk in zijn neus – begint dan ook wel een beetje versleten te raken, beaamt Jeff. ,,Hij komt uit 2016, maar er staat nu al twee ton op de klok. Het wordt tijd voor een nieuwe.”

Voordeliger rijden

In zijn zoektocht naar een vervangende bus overweegt de jonge zelfstandige heel serieus om over te stappen op een elektrische bestelwagen. ,,Ten eerste omdat de dieselprijs flink is gestegen en het btw-voordeel per 1 juli vervalt. Elektrisch rijden kan flink voordeliger zijn en daar heb ik wel oren naar. Daarnaast vind ik het een mooi idee om mee te gaan met de tijd; steeds meer klanten zijn met duurzaamheid bezig en ik bouw de laatste tijd ook zelf steeds meer sloepen om naar elektrische aandrijving. Het hoort er helemaal bij.”

HR-expert: moderne manier van werken

Volgens HR-expert Wouter van Groeningen van VIE People vormt een duurzaam vervoermiddel bovendien een steeds belangrijker instrument om bijvoorbeeld nieuwe medewerkers aan te trekken. ,,Jeff werkt momenteel als zzp’er, maar we zien in de markt dat potentiële werknemers steeds vaker bezig zijn met randvoorwaarden zoals de mate waarin ondernemers duurzaam bezig zijn en hoe zij dat dan doen. Ik adviseer dan ook aan elk bedrijf om die moderne manier van werken uit te dragen, omdat het naast klanten ook nieuw talent kan aantrekken.”

'Kom ik ver genoeg op één lading om al mijn afspraken op een dag te bezoeken?'

Jeff Bruggeman, botenbaas

Lees ook: Van auto naar elektrobakfiets: dit leerde champagne-expert Marco van zijn Switch

Uitdagingen: rijbereik en trekgewicht

De wens is er dus, maar hoe geschikt is zo’n bestelbus op batterijen in een veeleisende praktijk zoals die van botenbaas Jeff? ,,Ik heb vooral drie vragen”, kondigt hij voor aanvang van zijn testperiode aan. ,,Kom ik ver genoeg op één lading om al mijn afspraken op een dag te bezoeken, kan ik op een fatsoenlijke manier een boot trekken en is zo’n elektrisch alternatief nog enigszins te betalen?”

Om met de actieradius te beginnen: volgens Opel redt de Vivaro Electric zo’n 330 kilometer per laadbeurt. Een handig rekenmodel op de website van de fabrikant laat echter zien dat zaken als belading, een zware aanhanger en de weersomstandigheden veel invloed hebben op het rijbereik. Bij gematigde temperaturen, een snelheid van 100 kilometer per uur en een aanhangergewicht van 1000 kilo voorspelt het merk een range van 250 kilometer. ,,Ik zou 300 wel fijn vinden”, reageert Jeff. ,,Dat trekgewicht van 1000 kilo is trouwens verrassend goed, daar kan ik de meeste boten wel mee trekken.”

'Negen van de tien dagen, zeg zo’n 85 procent van mijn werkritten, kan ik prima uit de voeten met het bereik van deze Opel'

Jeff Bruggeman

Financieel expert: hoe zit het met de kosten?

Vanuit kostenoogpunt heeft onafhankelijk mobiliteitsadviseur Michael van Wijngaarden goede tips voor ondernemers. ,,Een elektrische bus is doorgaans duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model met een verbrandingsmotor. Het loont echter om je goed te verdiepen in de verschillende subsidies, die niet gelden op een dieselbus maar wél op uitstootvrije bestelwagens zoals deze Opel Vivaro Electric.”

Van Wijngaarden doelt daarbij onder meer op de Kleinschaligheid Investerings Aftrek (kortweg KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de SEBA-subsidie voor elektrische bedrijfswagens. ,,En dan heb je ook nog allerlei lokale of gemeentelijke programma’s die de duurzame keuzes van ondernemers ondersteunen. Dat kan je in totaal ettelijke duizenden euro’s opleveren.” Laat je dus goed informeren door een expert.

Unieke voorwaarden ANWB

Benieuwd naar wat zakelijke lease van ANWB voor jou kan betekenen? Bekijk het aanbod van ANWB en ontdek de unieke voorwaarden speciaal voor ondernemers.

Het oordeel van Jeff: klaar voor de Switch?

Een uitgebreide test in de échte praktijk geeft de eerlijkste antwoorden. Hoe goed past de overstap naar een elektrische bus al in de werkzaamheden van een ondernemer als Jeff Bruggeman? ,,Ten eerste is het me vooral opgevallen hoe lekker elektrisch rijdt. Dankzij de elektromotor had de Opel meer dan genoeg trekkracht om de boten te trekken, en dat gaat heel soepel. Het werkt lekkerder dan met de dieselmotor in mijn Ford, als ik eerlijk ben, en een stuk stiller.”

Maar, zo blijkt uit de test, het rijbereik vormt nog altijd een klein struikelblok voor Bruggeman. ,,Negen van de tien dagen, zeg zo’n 85 procent van mijn werkritten, kan ik prima uit de voeten met het bereik van deze Opel. Maar voor die overige ritten moest ik wel echt improviseren; als ik de hele dag ritten heb in mijn regio en ’s avonds nog naar een klant in Zaandam moet, dan moet ik echt plannen.”

Bruggeman rijdt jaarlijks zo'n 60.000 kilometer met zijn huidige (diesel) bus met aanhanger.

Snelladen met trailer lukt niet

Een kleine aanpassing in zijn werkwijze en planning zou Jeff nog wel over hebben om elektrisch te kunnen rijden, zegt hij. ,,Maar dat moet geen uur per dag gaan kosten, want dan kost het me geld. Het scheelt al heel erg als je een eigen laadpaal hebt, denk ik. Daarbij kun je de uitdaging van de actieradius oplossen door bijvoorbeeld elke dag twee werkplaatsuren in te plannen, dan kan de bus midden op de dag even opladen, maar mijn werk is daar nog te wisselvallig voor. En snelladen onderweg werd hem ook niet gemakkelijk, kwam ik achter; de Opel laadt snel genoeg zonder aanhanger bij een laadpunt. Maar veel snellaadstations bieden vaak niet genoeg ruimte voor de lengte van een bus met boottrailer. Dat is niet heel praktisch, want dan zou ik die trailer eerst steeds ergens moeten afkoppelen voordat ik kan laden.”

Leasen in plaats van kopen

Een tip vanuit de ANWB, voor ondernemers die zelf ook de switch naar een elektrische bestelbus willen maken: overweeg eens om zo’n nieuwe bus te leasen. Dan weet je vooraf precies waar je aan toe bent en zo’n constructie geeft je de mogelijkheid om de investering over een langere periode uit te smeren zonder een directe grote investering die een hap uit je vermogen haalt.. ,,Bovendien”, zo voegt lease-expert bedrijfswagens Roy Driessen van Leaseplan toe: ,,Wij bieden samen met de ANWB een mogelijkheid aan ondernemers om over een paar jaar over te stappen op een elektrische variant. Dat zit verwerkt in de leasevoorwaarden: voorlopig kun je nog een brandstofbus leasen, die bij jouw eisen past, zoals je gewend bent. Maar zodra er een elektrisch model op de markt komt waarmee jij wél uit de voeten kunt, helpen wij je kosteloos met de overstap. Switch to electric noemen we dat.Het zou voor iemand als Jeff een uitstekende optie kunnen zijn.”

Net iets te vroeg

Voor deze test hebben we samen met Jeff heel bewust de grenzen van de praktische inzetbaarheid opgezocht. Met zijn veelzijdige bedrijf stelt de jonge ondernemer immers bovengemiddeld hoge eisen aan zijn voertuig. ,,Als ik niet zo veel zou rijden en minder vaak iets achter de bus zou trekken, zou ik inderdaad al klaar zijn voor de overstap naar een elektrische uitvoering. Voor andere bedrijven zal het vast al kunnen, maar voor mijn situatie komt de overstap nu nog iets te vroeg. Dat neemt niet weg dat ik enthousiast ben en de ontwikkelingen zeker in de gaten houd!"

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

<!-- Segment Pixel - ANWB B.V. (Hoofdkantoor)_Retargeting BC_Adoptimize_ON-65013 - DO NOT MODIFY --> <img src="https://secure.adnxs.com/seg?add=32867741&t=2" width="1" height="1" /> <!-- End of Segment Pixel -->