Aangeboden door ANWB voor de Zaak
Branded Content Mobiliteit
Tijd is geld. Dus heeft de ANWB deze speciale service voor ondernemers
Naast de bekende Wegenwacht-service biedt de ANWB ook een speciale variant voor mkb’ers en zzp’ers: Wegenwacht voor de Zaak. Klinkt zinvol, maar waarom zou je zo’n extra abonnement nemen als je al lid bent van de ANWB? We zetten de verschillen én voordelen overzichtelijk voor je op een rij.

Speciaal voor zzp’ers en mkb-ondernemingen heeft de ANWB ‘Wegenwacht voor de Zaak’ in het leven geroepen. Foto's: ANWB
De kans is groot dat je, net als miljoenen Nederlanders, al een lidmaatschap van de Wegenwacht op zak hebt. Bijvoorbeeld voor je privéauto. Maar voor zakelijke ritten van je (lease-) auto of het volledige wagenpark van je bedrijf wil je de pechhulp natuurlijk ook goed geregeld hebben. Voor die ritten heeft de ANWB ‘Wegenwacht voor de Zaak’ in het leven geroepen, speciaal voor zzp’ers en mkb-ondernemingen.
Net zoals bij het Wegenwacht-pakket voor particulieren kunnen zakelijke gebruikers rekenen op pechhulp die 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar is. In Nederland staan ruim 900 goed opgeleide Wegenwachten voor je klaar, die samenwerken met ruim 7000 collega’s zodra je ergens anders in Europa pech krijgt. De ANWB Alarmcentrale heeft een speciaal aanspreekpunt voor ondernemers, zodat die – overal in Europa – in het Nederlands worden geholpen.
Welk Wegenwacht-pakket past bij jouw bedrijf?
Wil je weten welk Wegenwacht-pakket het beste past bij jouw bedrijf? Op de website van de ANWB vind je een handige keuzehulp, die je soepel begeleidt naar de juiste keuze.
Toch is het lidmaatschap voor zakelijke gebruikers net even anders. Volgens Pim Carlier, Manager Customer Service Zakelijk bij de ANWB, is dit logisch omdat zakelijke rijders andere wensen hebben: ,,Mensen die hun voertuig gebruiken voor hun bedrijf, zitten over het algemeen meer op de weg dan particulieren. Ze maken meer kilometers, maar hebben hun auto of bus ook vaak harder nodig omdat het in zekere zin ook hun gereedschap is.” Als je focus ligt op goed werk afleveren en je klanten tevreden maken, wil je volgens Carlier niet stil staan bij pech onderweg: ,,Daarom hebben wij drie overzichtelijke pakketten samengesteld.”
Zzp’ers: ook het gezin is gedekt
Een van de voornaamste verschillen tussen het ‘consumentenlidmaatschap’ en de zakelijke Wegenwacht, is dat het lidmaatschap niet op naam van een persoon wordt afgesloten, maar op het kenteken van het voertuig staat. ,,Onze klanten vinden dit het grootste voordeel van het zakelijke lidmaatschap”, meldt Carlier. ,,Het voordeel van de koppeling aan het kenteken en een zakelijke registratie via de Kamer van Koophandel is dat de pechhulp altijd geldt, ook wanneer er iemand anders achter het stuur van de auto zit. In het geval van zzp’ers betekent dit dat partners of andere gezinsleden dus ook altijd netjes geholpen worden.”
Bovendien is de dekking altijd actief, ook wanneer je privékilometers maakt of bijvoorbeeld op vakantie bent met je zakelijke auto. Andersom geldt dit niet, legt Carlier uit: ,,Iemand die een privé geregistreerde auto commercieel gebruikt, komt zónder Wegenwacht van de Zaak niet altijd in aanmerking voor pechhulp.” Bij een zakelijk pakket zit hulp in de woonplaats (of vestigingsplaats van je bedrijf) bovendien altijd inbegrepen, terwijl je daar bij het goedkoopste consumentenpakket voor moet bijbetalen. ,,Voor veel particulieren is hulp in de woonplaats minder noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat zij de auto minder hard nodig hebben. Daarom is dat optioneel in het consumentenlidmaatschap. Maar wanneer je bus niet start terwijl je voor je pand staat, wil je als ondernemer ook dáár zo snel mogelijk geholpen worden.”
Langer vervangend vervoer
Over de kosten gesproken: zakelijke gebruikers krijgen een duidelijke factuur mét btw-splitsing. Bij Wegenwacht voor de Zaak voor zzp’ers kun je kiezen uit drie pakketten: het voordeligste is ‘Nederland Standaard’, dat je tot het einde van dit jaar kunt afsluiten met korting voor 89 euro per jaar. Teruggerekend komt dat uit op 7,42 euro per maand.
''Het hele keuzeproces is zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk gemaakt. Je weet meteen waar je aan toe bent, zonder kleine lettertjes, waardoor je de zekerheid krijgt die je zoekt''
Bij dit pakket krijg je meteen al vier dagen vervangend vervoer én geldt de pechhulp ook voor een eventuele aanhanger. Het voordeligste consumentenlidmaatschap van de Wegenwacht lijkt op het eerste gezicht goedkoper met een omgerekend maandtarief van 5,45 euro, maar daar zijn die twee voordelen niet bij inbegrepen. Bovendien moet je normaal gesproken bijbetalen als je wilt dat je partner ook pechhulp krijgt wanneer hij of zij in jouw auto rijdt.
Wie op het hele continent gedekt wil zijn, kan voor omgerekend 14,33 euro per maand (172 euro per jaar) kiezen voor ‘Europa Standaard’, waarbij het terugbrengen van je voertuig naar Nederland is meeverzekerd. Bovendien krijg je dertig dagen een vervangend voertuig, beduidend meer dan de 21 dagen die gelden voor particuliere gebruikers. ‘Europa Compleet’ (16,42 euro per maand, 197 euro per jaar) is vervolgens de meest uitgebreide dekking, waarbij je onder meer aanspraak kunt maken op hotelservice onderweg en je vergoedingen krijgt wanneer er onvoorziene kosten zijn bij ziekte, ongeval, onverhoopt overlijden of andere geleden schade.
Bij Europa Compleet krijg je bovendien ‘passend’ vervangend vervoer met een hogere dagwaarde, vult Carlier aan: ,,Zo blijf je niet alleen mobiel, maar heeft het vervangende voertuig ook de kenmerken van je eigen auto. Dat is handig als je bijvoorbeeld in een net wat grotere bestelbus rijdt.”
Mkb’ers: alle collega’s in één pakket
Middelgrote en kleine bedrijven met meerdere voertuigen (en dus kentekens) kunnen Wegenwacht voor de Zaak voor mkb’ers afsluiten. Hier geldt opnieuw dat het pakket wordt afgesloten per kenteken, waarbij alle collega’s in het bedrijf dus verzekerd zijn van deskundige pechhulp onderweg. ,,Dit verschil zorgt ervoor dat ondernemers hun pechhulp in één keer goed geregeld hebben”, vervolgt Carlier. ,,Zo hoef je nooit bang te zijn dat die ene werknemer niet geholpen wordt omdat de bus toevallig niet op zijn naam staat. Wij krijgen van veel klanten terug dat zij die extra zekerheid en flexibiliteit als erg prettig ervaren.” Goed om te weten: als je in een bestelbusje commerciële ritten rijdt, is het bij de ANWB niet mogelijk om een consumentenlidmaatschap af te sluiten.
In de basis zijn de voorwaarden voor mkb’ers vergelijkbaar als voor zzp’ers: zo kun je per kenteken bekijken welk pakket nodig is en krijgen bedrijven korting wanneer ze meer kentekens toevoegen. ,,Het hele keuzeproces is zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk gemaakt”, besluit Carlier. ,,Je weet meteen waar je aan toe bent, zonder kleine lettertjes, waardoor je de zekerheid krijgt die je zoekt.”
Wil je weten welk Wegenwacht-pakket het beste past bij jouw bedrijf? Op de website van de ANWB vind je een handige keuzehulp, die je soepel begeleidt naar de juiste keuze.