Aangeboden door Gemeente Amsterdam

Branded Content Mobiliteit

Zo bereid je je als ondernemer voor op de uitstootvrije zone in Amsterdam

Amsterdamse ondernemers opgelet! Met ingang van 2025 geldt het gebied binnen de ring A10 als een uitstootvrije zone voor zakelijke bestel- en vrachtauto’s. Om er zeker van te zijn dat je als gevolg van deze maatregel niet voor verrassingen komt te staan, geven projectleider Aart Meijles en ondernemers Menno Husman en Jacco den Hartog je tekst en uitleg.

Robbert Daalder 22 juni 2023

Gemeente amsterdam uitstoorvrij zone

Aart Meijles, Jacco den Hartog en Menno Husman (vlnr.) Fotografie: Eva Plevier

Om je een beeld te geven van wat de slechte luchtkwaliteit in Amsterdam met je doet, moet je weten dat het dagelijks inhaleren ervan gelijk staat aan het roken van vier(!) sigaretten per dag. Niet gek dus dat steeds meer Amsterdammers last krijgen van luchtwegaandoeningen.

Daarnaast moet de CO2-uitstoot nodig omlaag vanwege het klimaat. Vanaf 2025 gelden voor bestel- en vrachtauto’s, maar ook voor taxi’s, brom- en snorfietsen en plezier- en passagier vaart uitstootvrije zones. Het betreft hier een maatregel die ook in zevenentwintig andere steden van kracht wordt.

,,Vier sigaretten per dag…”, somt Meijles van Gemeente Amsterdam nog maar eens op. ,,Sommige dingen wil je eigenlijk niet weten. Toch is het wel noodzakelijk om het te communiceren. Er moet echt iets veranderen. We begrijpen dat je hier als ondernemer misschien van schrikt, maar dat is niet nodig. Kijk vooral eerst naar de stappen die je moet gaan zetten. Bereid je goed voor en hou in je bedrijfsvoering en planningen rekening met deze veranderingen.”

Lees ook: 5 tips voor ondernemers om over te stappen naar uitstootvrij vervoer

We hebben de exacte maatregelen hieronder voor je op een rijtje gezet

  • Vanaf 2025 starten ondernemers met uitstootvrij rijden binnen de ring A10 van Amsterdam.
  • Zakelijk bestel- en vrachtauto’s, welke niet emissievrij zijn, die vanaf 1 januari 2025 nieuw op kenteken worden gezet, mogen vanaf die datum niet meer in de uitstootvrije zone rijden.
  • Bestelauto’s met een emissie- of euroklasse 4 en lager mogen dan niet meer in de uitstootvrije zone komen. Dit geldt ook voor hybride auto’s met die klasse.
  • Bestelauto’s met emissie- of euroklasse 5 mogen vanaf 1 januari 2027 de uitstootvrije zone niet meer in.
  • Vanaf 1 januari 2028 mogen er helemaal geen zakelijke bestelauto’s meer de uitstootvrije zone in.
  • Deze regels gelden ook voor hybride varianten van bestelwagens. Meer informatie over deze maatregelen, mogelijke subsidies en overgangsmaatregelen zijn te vinden op amsterdam.nl/kentekencheck.
  • Voor vrachtwagens geldt dat bestaande euro 6 bakwagens, welke op 1 januari 2025 maximaal vijf jaar oud zijn, tot en met 31 december 2029 in de uitstootvrije zone mogen rijden.
  • Bestaande euro 6 trekkers welke op 1 januari 2025 maximaal acht jaar oud zijn mogen tot en met 31 december 2029 in de uitstootvrije zone rijden.

,,Ben je een ondernemer met een uitgebreid wagenpark, dan vragen we je heus niet om alle voertuigen tegelijkertijd te vervangen voor elektrische varianten”, vervolgt Meijles. ,,Zoals je hierboven kunt lezen, verschillen de maatregelen per type auto. Er zijn overgangsregelingen. Ook voor vrachtwagens. Zij kunnen met hun emissieklasse 6 diesel, afhankelijk van de leeftijd (zie kader), nog tot 2030 doorrijden.”

De kentekencheck brengt je antwoorden

,,We begrijpen goed dat deze overgang voor vragen zorgt. Hoe zit dat dan met die overgangsregelingen? Hoe zorg ik voor mijn eigen laadinfrastructuur en hoe kunnen leveranciers die niet aan de eisen voldoen mij straks bereiken? Om zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden, hebben we de kentekencheck ontwikkeld. Daarnaast is er deze pagina waarop nog meer informatie staat. Ook over de subsidies die vanuit het rijk worden verstrekt. Vanuit Gemeente Amsterdam stellen we adviseurs beschikbaar die ondernemers persoonlijk kunnen adviseren omtrent de overstap naar uitstootvrij vervoer.”

Kijkend naar die vragen tipt Meijles vooral ondernemers met vrachtwagens om zich goed te laten informeren omtrent de aanleg van laadinfrastructuur. ,,Bij het laden wordt nogal wat vermogen gevraagd. Iets dat gezien de huidige netcapaciteit voor problemen zou kunnen zorgen. Het is daarbij mooi om te zien dat een leverancier als Liander ook nauw betrokken is en structureel investeert in het energienet. Houd overigens ook rekening met de lange levertijden van elektrische vrachtwagen. Nogmaals, wij zijn er voor je om je op weg te helpen.”

Lees ook: Van auto naar elektrobakfiets: dit leerde champagne-expert Marco van zijn Switch

Geen geluidsoverlast, subsidies en verwachtingen van de klant

Menno Husman is een Amsterdamse ondernemer die al grotendeels elektrisch onderweg is. Zijn beveiligingsbedrijf bevat een wagenpark met eenentwintig auto’s waarvan er zeventien volledig elektrisch zijn. ,,Wij willen onze stad graag schoon houden”, steekt Husman van wal. ,,Als beveiligers maken we veel verkeersbewegingen en dus begint dat schoonhouden bij onszelf. Daarnaast werken we vooral ’s nachts. We willen geen overlast met onze wagens veroorzaken. Fluisterstil en schoon door de nacht dus. Iets dat alleen kan door elektrisch te rijden.”

Dat motto heeft van het bedrijf van Husman een door de wol geverfde onderneming gemaakt als het gaat om de aanschaf van dit type auto. ,,Onze transitie begon al in 2013. We moesten toen echt wel even goed in de materie duiken omdat dit toen nog best nieuw was. Inmiddels is dat natuurlijk enorm veranderd en wijst het allemaal best wel voor zich.”

Minder onderhoud, geen brandstof

,,Hetzelfde geldt voor de aanvraag van subsidies. Die zijn er volop en ze zijn in sommige gevallen zelfs ook nog te stapelen. Kom je er toch niet uit, dan zijn er naast Gemeente Amsterdam een aantal bedrijven die je met deze mobiliteitsvraagstukken kunnen helpen. Wij hebben daar destijds zelf ook gebruik van gemaakt.”

,,Ik begrijp als geen ander dat sommige ondernemers opzien tegen de investeringen die ze door deze maatregel moeten doen. Toch moeten zij zich bedenken dat ze voor de elektrische oplossing maar een beetje meer hoeven te betalen. Deze auto’s vragen minder onderhoud, geen brandstof en je kunt er subsidies voor krijgen. Ik ben ook van mening dat elektrisch rijden gewoon bij deze tijd hoort. De klant verwacht dit ook steeds vaker. Je wilt toch niet dat ze om deze reden geen zaken meer met je doen?”

Geen zorgen maken om aanstaande verandering

Die duurzame gedachte is tevens één van de twee pijlers van een op de oude Marinewerf gevestigde brouwerij. ,,De kernpijlers waar wij onze brouwerij op bouwen, zijn kwaliteit en duurzaamheid”, zegt Jacco den Hartog. ,,Ons bedrijf is volledig groen ingericht en dus moest ons enige busje dat ook zijn. Mijn tip richting ondernemers die elektrisch gaan rijden? Maak je niet teveel zorgen over de verandering die deze maatregel teweeg brengt. Het kost echt niet zoveel tijd om alles uit te zoeken. En bovendien rijd je straks een stuk goedkoper. Helemaal als het om stadsvervoer gaat.”

Op 19 juni is Gemeente Amsterdam een campagne voor ondernemers gestart met als doel dat zij zich voorbereiden op de overstap naar uitstootvrij rijden. Kijk op amsterdam.nl/kentekencheck voor meer informatie en vul de kentekencheck in om te kijken tot wanneer jouw bestelauto/vrachtwagen de uitstootvrije zone nog in mag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws