Aangeboden door Renault

Branded Content Mobiliteit

Torenhoge brandstofkosten? Zo maak je daar een einde aan

De hoge brandstofprijzen van het moment drijven de operationele kosten van je bedrijf flink op. Daar zit je niet op te wachten, maar hoe voorkom je dat je de winst ziet verdampen aan de pomp? Het antwoord is verrassend simpel: een (plug-in) hybride of volledig elektrische auto biedt uitkomst.

Van onze redactie 30 november 2021

Renault captur e tech hybrid

Foto: Renault

De prijs van autobrandstoffen steeg de afgelopen tijd explosief. Op dit moment betaal je volgens de prijswijzer van de onafhankelijke website United Consumers voor een liter ‘gewone’ benzine (Euro 95 ofwel E10) tot wel 2,14 euro, terwijl een liter diesel op sommige plekken voor niet minder dan € 1,76 uit de pomp stroomt. De prijzen breken bovendien hoogterecord na hoogterecord en het einde van de prijsstijgingen lijkt volgens experts nog niet in zicht.

Hoge prijzen zijn slecht nieuws voor ondernemers

Die hoge prijzen betekenen slecht nieuws voor ondernemers. Elke extra euro die je moet overmaken aan een oliemaatschappij, voel je immers direct in de portemonnee van je bedrijf. En misschien sta je er niet zo bij stil – je moet tóch tanken – maar ongemerkt hebben de brandstofkosten een steeds groter effect op de balans. Zeker wanneer je veel zakelijke kilometers maakt of een wat minder zuinige auto rijdt…

Het goede nieuws is dat er steeds meer manieren zijn om die kosten gemakkelijk te drukken. Omdat het aanbod van moderne, super zuinige personenauto’s en bedrijfswagens in rap tempo breder wordt, is het alsmaar aantrekkelijker om over te stappen op een hybride, plug-in hybride of volledig elektrische auto. We zetten een aantal mogelijkheden én de bijbehorende besparingen voor je op een rijtje.

Rij je relatief weinig? Kies een hybride

Welke auto het beste bij jou en je bedrijf past, hangt voor een groot deel af van je budget en het aantal kilometers dat je rijdt. Wie naar verhouding veel ritten in stedelijke gebieden maakt en liever nog wat geld op zak houdt, doet er slim aan om een hybride te overwegen. Zo’n model heeft weliswaar ‘gewoon’ een brandstofmotor, maar omdat die op zoveel mogelijk momenten wordt ondersteund door een elektromotor daalt het brandstofverbruik drastisch.

Dankzij deze techniek kan je tot 40 procent besparen op je brandstofkosten. Omdat de aandrijflijn extreem efficiënt met energie omspringt, kun je in de bebouwde kom tot wel 80 procent volledig elektrisch afleggen – zónder dat je hem op hoeft te laden met een stekker. Hybride rijden is dus zorgeloos en betaalbaar. Daarbij is de vooruitstrevende E-Tech hybrid technologie inmiddels in diverse modellen van Renault beschikbaar: van zowel de Renault Clio, de Renault Captur als van de nieuwe Renault Arkana bestaat inmiddels zo’n versie.

Zo kan gemiddelde Nederlander een (zakelijke) rit zónder benzinekosten afleggen

Wil je liever nóg minder vaak bij een benzinepomp staan? Dan kan een plug-in hybrid interessant zijn. Zeker wanneer je zoveel mogelijk laadt kan het aantal tankstops verminderd worden. Zo’n versie laad je immers deels op aan een laadpaal, waardoor je elke rit tientallen kilometers lang volledig elektrisch kunt rijden – ook bij hogere snelheden. Ook deze technologie heeft Renault beschikbaar: zo zijn de Renault Captur en de Renault Megane Estate leverbaar als E-Tech plug-in hybrid. Per laadbeurt halen deze modellen zo’n vijftig kilometer elektrische actieradius, waardoor de gemiddelde Nederlander menig rit zónder benzinekosten kan afleggen. Ben je bij je afspraak aangekomen? Koppel hem daar weer aan de laadpaal en je rijdt weer op stroom terug. Bij eventuele langere ritten staat er natuurlijk nog een zuinige brandstofmotor paraat.

Vanwege de grotere batterij en de sterkere elektromotor is een plug-in hybrid doorgaans iets duurder in aanschaf, maar die extra investering verdien je vrij snel terug wanneer je veelvuldig op stroom rijdt.

Volledig elektrisch: voor elk wat wils

Een plug-in hybride is al een prettige manier om te besparen aan de pomp, maar je kunt natuurlijk ook helemáál gedag zeggen tegen tankbonnetjes. Niet voor niets is volledig elektrisch rijden dé trend van het moment: uiteraard is het beter voor de lokale luchtkwaliteit, maar rijden op stroom is ook nog eens vele malen goedkoper dan op benzine, diesel of autogas.

Zeker; een zogenoemd batterij-elektrisch model heeft doorgaans een hogere aanschafprijs dan een brandstofauto, maar de gebruikskosten van zo’n e-auto zijn beduidend lager dan die van een brandstofmodel. Zodoende is de TCO (de total cost of ownership, ofwel alle kosten van bezit en gebruik bij elkaar opgeteld) van elektrisch rijden aantoonbaar gunstiger, waardoor je na de looptijd – bijvoorbeeld van je leasecontract – negen van de tien keer alsnog voordeliger uit bent.

Bovendien hoef je elektrisch rijden om de keuzemogelijkheden al lang niet meer te laten. Of je nu vooral korte ritten maakt of langere reizen hebt gepland, veel ruimte nodig hebt of uit de voeten kunt met een compacte auto: inmiddels is er voor elk wat wils. Kijk alleen al naar het elektrische gamma van Renault: in het compacte segment stelen de Renault Twingo E-Tech electric en Renault Zoe E-Tech electric de show, terwijl de fonkelnieuwe Renault Megane E-Tech electric zijn mannetje staat in de klasse van de middelgrote elektrische familieauto’s.

Elektrische bedrijfswagen? Ook aantrekkelijk!

Ook wanneer je aan het kijken bent naar een nieuwe bedrijfsbus, loont het meer dan ooit de moeite om de overstap naar een volledig elektrische versie te overwegen. Niet alleen is het aanbod van goed inzetbare batterijbussen gegroeid, ze passen ook uitstekend bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en helpen bij de duurzame uitstraling van je bedrijf. Bovendien, en dat is minstens zo aantrekkelijk, kunnen ze dus een positief effect hebben op het bedrijfsresultaat.

Bij Renault kun je in het compacte bedrijfswagensegment bijvoorbeeld kiezen voor de volledig elektrische E-Tech electric versie van de nieuwe Kangoo, die onlangs nog de titel ‘International Van of The Year 2022’ in de wacht wist te slepen. Wie nog meer (laad-) ruimte nodig heeft, bijvoorbeeld om veel postpakketten rond te brengen in stedelijke gebieden, kan zich wenden tot de grotere Renault Master E-Tech electric. Beide hebben ze hun eigen specifieke doelgroep, maar net als de versies met verbrandingsmotoren bieden ze het bekende maatwerk wat betreft uitvoering en inrichting. Voor bijna elk beroep is inmiddels een passende elektrische variant te vinden.

Ook fijn: voordeel bij de fiscus

Ondernemers die elektrisch rijden, maken trouwens aanspraak op diverse (fiscale) voordelen. Zo geldt – zoals bij alle bedrijfswagens – de vrijstelling van de BPM (aanschafbelasting motorvoertuigen). Deze vrijstelling gaat in principe ook op voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor, maar in dat geval geldt hij alleen wanneer je minimaal tien procent van de kilometers puur zakelijk rijdt. Het voordeel bij de keuze voor elektrische bedrijfswagens is dus dat deze voorwaarde komt te vervallen.

Nog een verschil is dat je voor een elektrische (bestel)wagen ook geen motorrijtuigenbelasting (MRB) betaalt en bij privégebruik aanspraak maakt op verlaagde bijtelling. In 2021 is dat twaalf procent tot de eerste 40.000 euro van de aanschafwaarde, over elke euro boven dat bedrag betaal je 22 procent bijtelling. Bij versies met een verbrandingsmotor geldt dat hoge tarief over het hele bedrag. Per 1 januari 2022 verschuiven de grenzen overigens iets: dan geldt er een tarief van 16 procent over de eerste 35.000 euro.

Aanschaf van de bestelwagen kan voordeel opleveren voor ondernemers

Ook de feitelijke investering, de aanschaf van de bestelwagen, kan voordeel opleveren voor ondernemers. Denk als zzp'er of mkb'er aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Twee regelingen die onder andere toepasbaar zijn op elektrische voertuigen en dus voordeel kunnen opleveren bij de aanschaf. De KIA en MIA zijn trouwens ook op laadvoorzieningen van toepassing. Daarnaast zijn er veel andere landelijke, regionale en lokale (subsidie-) regelingen mogelijk. Deze zijn te vinden op de pagina's van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, van de Kamer van Koophandel of op de websites van lokale overheden.

Meer weten over elektrisch en (plug-in) hybride rijden in de E-Tech-personenauto’s van Renault? Ga naar renault.nl. Wil je meer weten over rijden in elektrische E-Tech bedrijfswagens van Renault? Neem dan een kijkje op bedrijfswagens.renault.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws