Video Mobiliteit
Van ‘batterijbedrijf’ naar autoreus: zo wil BYD de elektrische automarkt op z’n kop zetten
Vorig jaar had nog vrijwel niemand in Nederland van BYD gehoord, maar het Chinese automerk verkoopt wereldwijd meer elektrische auto’s dan Tesla. Nu wil het bedrijf Nederland veroveren, met ‘modellen die de concurrentie laten zweten’.
In deze aflevering van De Ondernemer Onderweg heeft Fons Nijkrake, de Nederlandse PR-manager van het merk, de BYD Han voor de deur van de radiostudio in Hilversum geparkeerd. De grote, gestroomlijnde vierdeurs sedan vormt in zekere zin een concurrent voor auto’s als de Tesla Model S en de Mercedes EQE, maar hij kost met zo’n 70.000 euro een klap minder.
"Bij deze Han zit eigenlijk alles er al op en aan. Er zijn vrijwel geen losse opties, zodat je geen eindeloze lijsten hoeft door te worstelen om je auto samen te stellen. Onze klanten worden blij van die duidelijkheid"
Desondanks zijn de modellen van Build Your Dreams geen goedkope budgetauto’s, zo belooft Nijkrake in gesprek met presentator Roland Tameling. ,,Wat we wel willen bereiken, is dat kopers weten dat ze bij ons niet te veel betalen voor hun auto. De prijzen zijn concurrerend, maar bij deze Han (vernoemd naar de beroemde Chinese dynastie, red.) zit eigenlijk alles er al op en aan. Er zijn vrijwel geen losse opties, zodat je geen eindeloze lijsten hoeft door te worstelen om je auto samen te stellen. Onze klanten worden blij van die duidelijkheid.”
De aanduiding ‘3,9 S’ op de achterklep zegt veel over de filosofie van BYD, legt de PR-man uit. ,,Vroeger zetten autofabrikanten een aanduiding als ‘V8’ op een kofferdeksel, maar BYD verkoop in Europa alleen maar volledig elektrische auto’s. De combinatie op de achterklep van de Han verwijst dan ook naar zijn sprinttijd van nul naar honderd kilometer per uur. Hij heeft meer dan 500 pk en zit in 3,9 seconden al op die snelheid.”
"Hij heeft meer dan 500 pk en zit in 3,9 seconden al op 100 kilometer per uur"
Enorme ambitie en potentie met nieuwe modellen
Het is BYD menens, met andere woorden. In China is het merk, dat in 1995 werd opgericht als fabrikant van batterijen voor consumentenelektronica, al negen jaar op rij de grootste autobouwer, weet Nijkrake. ,,Dat zegt wel veel, in de grootste consumentenmarkt van de wereld.” Sinds oktober vorig jaar timmert het merk ook in Europa aan de weg, waarbij de ambities er niet om liegen. Als het aan Nijkrake en zijn collega’s ligt, staat BYD binnen afzienbare tijd in de lijst met bestverkochte automerken van ons land.
Die potentie is er, zo belooft het merk, vooral met dank aan een nieuwe lading modellen die op stapel staat. Met deze luxueuze Han probeert BYD klanten in het hogere zakelijke segment aan te spreken, maar de komende maanden voegt het merk vooral compactere en goedkopere modellen toe. Nijkrake: ,,Binnenkort starten we de verkoop van de Dolphin en de Seal. De eerste is een hatchback, zogezegd een compacte gezinsauto. De Seal wordt een compacte sedan in de klasse van de Tesla Model 3.”
Lees ook: De naam zegt het al: Solid EV Rides wil af van ‘wegwerpbrommers’
Digital First: nieuwe auto online bestellen
Wat de nieuwe modellen exact gaan kosten wil of kan Nijkrake op dit moment nog niet verklappen, maar het is een publiek geheim dat BYD voorlopig vasthoudt aan een scherpe prijsstrategie. Naar verluidt gaat de compacte Dolphin minder dan 30.000 euro kosten, waarmee het merk een aanbod in de showrooms zet waar vooralsnog weinig concurrenten een antwoord op hebben.
In Nederland wordt BYD aan de man gebracht door importeur Louwman, die onder meer ook merken als Toyota, Suzuki en Lexus voert. De strategie van de Build Your Dreams-organisatie wordt anders dan bij die bestaande merken, vertelt Nijkrake. ,,Juist omdat die auto’s zo compleet zijn, hanteren we een digital first-strategie. Er valt weinig te kiezen, dus nadat mensen bij ons zijn geweest voor een proefrit, kunnen zij de auto ook gewoon online bestellen.” Wat dit nog meer betekent? Je ziet het allemaal in deze nieuwe aflevering van De Ondernemer Onderweg.
Lees ook: 75 jaar Solex in Nederland: bij dit bedrijf zijn ze elke dag reden voor ‘een feessie’
Klik hier voor alle andere afleveringen van De Ondernemer Onderweg, ons wekelijkse programma over slimme zakelijke mobiliteit met Roland Tameling. Elke dinsdag vanaf 13.00 uur live op New Business Radio, terug te luisteren via je favoriete podcastkanalen én te bekijken via ons Youtube-kanaal.