Nieuws Mobiliteit

CBS: elektrificatie wagenpark groeit, maar blijft beperkt

Het loopt nog niet storm met de elektrificatie van het zakelijke wagenpark. Hoewel het aantal geregistreerde elektrische bestelbussen steeg met 58 procent is nog slechts 1,4 procent van het totale wagenpark elektrisch, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Van onze redactie 16 november 2022

Elektrificatie wagenpark zero emissie

Slechts 1,4 procent van de bestelbussen is elektrisch. Foto: Shutterstock.

Volgens het CBS zijn er sinds 1 januari van 2022 58 procent meer elektrische bestelbussen (en hybride) op kenteken gezet dan in 2021. Dat klinkt als een enorme hoeveelheid, maar in verhouding tot het totaal aantal bestelbussen die in Nederland rondrijdt blijft het een druppel op een gloeiende plaat. In totaal zijn er 9.900 elektrische bestelbussen geregistreerd, slechts 1,4 procent van het totale wagenpark.

Dat betekent logischerwijs dat 98,6 procent van de bestelbussen niet elektrisch is, terwijl het in 2025 voor zakelijk vervoer wettelijk verplicht is om uitstootvrij de binnenstad in te rijden. Daartoe zijn of worden zero-emissiezones in het leven geroepen. 28 Nederlandse gemeenten hebben reeds bepaald wat die zone gaat zijn. Waar de gebieden komen kun je bekijken op opwegnaarzes.nl/bedrijven.

Lees ook: Vonhof: 'Maatwerk en goede alternatieven zijn nodig om mkb te helpen verduurzamen'

Het is niet dat ondernemers niet graag zouden willen overstappen. Zij zeggen zich juist bewust te zijn van het feit dat klanten verwachten dat zij hun foodprint reduceren. Onlangs gaf pakketbezorger DHL aan dat zij voor het einde van 2022 de hele last mile in Nederland fossielvrij willen maken. De last mile is de laatste fase van het leveringsproces, waarbij het pakket het magazijn verlaat en bij de klant aankomt. DHL zet al flink in op elektrisch vervoer maar gebruikt ook voertuigen die op HVO-100 diesel rijden. Deze brandstof reduceert de co2 uitstoot tot 90 procent.

Lees ook: Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws