Video Mobiliteit

Deze Check-deelauto heet Paul: ‘Door ze namen te geven, blijven onze voertuigen langer heel’

Naast zo’n zevenduizend elektrische scooters heeft deelmobiliteitsbedrijf Check sinds kort tien deelauto’s rijden. Net als de tweewielers kregen de Volkswagens ID.3 allemaal een naam, alsof het mensen zijn. Waarom? Medeoprichter Marco Knitel: ,,Het is handiger, persoonlijker en praktischer, maar de namen zorgen er ook voor dat onze gebruikers voorzichtiger met onze spullen omspringen.”

Presentatie: Roland Tameling 16 maart 2023

Volgens Marco Knitel is het voor de gebruikers van Check makkelijker dat de voertuigen namen hebben, in plaats van bijvoorbeeld cijfers. ,,Het is veel eenvoudiger om Paul of Lisanne te vinden als je in de stad loopt dan wanneer je een kenteken of een nummer moet zoeken. Het zorgt voor herkenbaarheid. En het is niet alleen leuker en persoonlijker voor de gebruiker, maar ook praktischer voor ons als organisatie. Bijvoorbeeld in de werkplaats is het veel duidelijker om te zeggen dat Paul een nieuwe voorband nodig heeft, dan de Volkswagen met kenteken R-212-ZF.”

"De deelauto’s moeten voorkomen dat mensen een eigen auto nodig hebben, maar zijn met name bedoeld voor de langere ritten buiten de stad"

Game-element in app stimuleert gebruikers netjes met spullen om te gaan

Knitel ziet ook dat de ‘persoonlijke’ aanpak van Check ervoor zorgt dat gebruikers voorzichtiger met de deelvoertuigen omspringen. Een game-element in de app stimuleert gebruikers netjes met de spullen om te gaan. ,,Als jij een voertuig in gebruik neemt, kun je een beoordeling geven aan de vorige gebruiker. Als je dan een duimpje omhoog geeft omdat diegene de scooter netjes heeft geparkeerd of de auto schoon heeft achtergelaten, krijgen jij én de andere gebruiker een digitale munt die je dan weer op een andere manier kunt inzetten. We zien dat die manier van positieve stimulering heel goed werkt.”

De tien Volkswagens die Check nu in de vloot heeft, rijden bij wijze van pilot rond in en om Amsterdam. De deelauto’s moeten voorkomen dat mensen een eigen auto nodig hebben, maar zijn met name bedoeld voor de langere ritten buiten de stad. Hoe Check dat heeft geregeld en waarom het mobiliteitsbedrijf voor de ID.3 heeft gekozen, zie je nu in deze extra aflevering van De Ondernemer Onderweg.

Eerdere afleveringen van De Ondernemer Onderweg bekijk je via deze link.

Lees ook: E-deelscooteraanbieder Check wil na Rotterdam ook Amsterdam veroveren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws