Nieuws Mobiliteit

Onthulling aanstaande: nieuwe DAF 'revolutie in de truckindustrie’

Hij rijdt al maanden rond, maar wel gecamoufleerd. De nieuwste truck van DAF. Werktitel: New Generation. Het nieuwe model is met veel geheimzinnigheid omgeven. Woensdag is de onthulling.

Peter Scholtes (AD) 8 juni 2021

DAF Veldtesttruck

DAF maakte voor praktijktesten met het nieuwe model gebruik van gecamoufleerde voertuigen. Foto: DAF Trucks

Een bulk aan ondertekende geheimhoudingsverklaringen moet DAF op een stapel hebben liggen. Medewerkers moesten hun handtekening zetten als ze het in een aparte ruimte opgestelde prototype van de nieuwe truck wilden zien. Bij productietesten werd de camera van de telefoons van medewerkers afgeplakt. Toeleveranciers hebben standaard een overeenkomst die voorschrijft dat ze geen specifieke informatie naar buiten brengen over de producten die ze leveren voor de vrachtwagens.

Vroegtijdig uitlekken van nieuws over nieuw model DAF ongewenst

Waarom zoveel geheimzinnigheid? De concurrentie van DAF slaapt nooit, dat is de achtergrond, schrijft het AD. In de harde strijd om de marktaandelen is vroegtijdig uitlekken van nieuws over een nieuw model bovendien ongewenst. De verkopen van de huidige trucks zouden kunnen instorten als kopers het idee krijgen dat ze beter even kunnen wachten met hun aanschaf.

Lees ook: Monteur of laadpaalexpert: verdubbeling banen in sector elektrisch vervoer

Voor de leek zal een nieuwe DAF misschien niet zo verschillen van het huidige model, maar in de transportsector wordt reikhalzend uitgekeken naar alle nieuwigheden.

Europese wetgeving die ruimere maximale afmetingen van truck toestaat

De verwachtingen zijn hooggespannen. Al jaren zingt het verhaal rond dat DAF met een nieuwe cabine komt. Dat is niet zo gek. De basis van de cabine van de huidige truck dateert uit 1987. Vernieuwde modellen van daarna hadden vooral betrekking op de motoren, die vanwege Europese regelgeving aan steeds strengere milieueisen moesten voldoen.

De timing van een nieuwe cabine past in nieuwe Europese wetgeving die ruimere maximale afmetingen van een truck toestaat. Ook is het geen toeval dat DAF in het Belgische Westerlo al een tijd aan een nieuwe cabinefabriek bouwt die bijna klaar is.

''We zijn er enorm trots op dat we een truck introduceren die de nieuwe standaard zal zetten, niet alleen voor DAF maar voor de gehele truckindustrie''

Woordvoerder DAF

DAF bevestigt nu dat een nieuwe truck - online voor de media - wordt gepresenteerd. ,,We zijn er enorm trots op dat we een truck introduceren die de nieuwe standaard zal zetten, niet alleen voor DAF maar voor de gehele truckindustrie", is wat het bedrijf vooralsnog kwijt wil.

Toeleveranciers bijten hun tong af. ,,Ik hou nog even mijn mond”, zegt er eentje. Anderen willen wel laten weten dat er iets moois zit aan te komen.

Vervoer testvoertuigen van nieuwe DAF-model naar verschillende proefbanen

Krijgen we een revolutionair nieuw DAF-model te zien? ,,Ik vind van wel”, zegt Gerard de Rooy. Het Sonse familiebedrijf De Rooy is sinds jaar en dag dé vervoerder voor DAF Trucks. Voor het vervoer van testvoertuigen van het nieuwe model naar verschillende proefbanen in de Benelux kwam DAF ook in Son uit. ,,We hebben daar een speciale trailer voor ontwikkeld.”

Lees ook: Verkoop bedrijfswagens EU verdrievoudigt bijna door corona-effect

De nieuwe vrachtwagen komt er dus heel anders uit te zien, dat denkt De Rooy wel te mogen verklappen. Voor de vervoerder betekent het nogal wat. ,,Het nieuwe model vraagt aanpassingen van onze huidige trailers. We zijn anderhalf jaar bezig geweest om die daarvoor geschikt te maken.”

Onderdelen van nieuwe DAF heel anders: toeleveranciers reageren

Voor toeleveranciers van onderdelen zijn de gevolgen van de modelwijziging wisselend. Multifix in Bergeijk - dat onderdelen voor onder meer de dakspoilers produceert - moest volgens directeur Arthur Burgmans vol aan de bak. ,,We hebben nieuwe mallen laten maken. Voor ons worden de onderdelen heel anders.”

Minder ingrijpend zijn de wijzigingen voor toeleverancier van metaalonderdelen Bumet in Heeze. ,,Er zijn wel wat wijzigingen maar het is niet zo dat we daarvoor nieuwe machines hebben hoeven aanschaffen”, zegt Inge Maas van het bedrijf. Bij het bedrijf hebben ze voldoende tekeningen gezien om zich een beeld van de nieuwe DAF te kunnen vormen. ,,Er zitten wel wat veranderingen in die heel mooi zijn.”

Lees ook: Roep om infrastructuur voor elektrische vrachtauto's steeds luider

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws