Nieuws Mobiliteit

Nu ook in Rotterdam: deelbakfietsaanbieder Cargoroo speelt in op toenemende vraag

Cargoroo gaat flink uitbreiden door de toenemende vraag naar deelbakfietsen vanuit gemeenten en gebruikers. Dit geldt zowel voor Nederlandse steden als andere steden in Europa. De deelbakfietsen zijn een antwoord op de vraag naar leefbare en duurzame steden.

Van onze redactie 12 april 2023

Cargoroo restaurant groei

Cargoroo is binnenkort ook actief in Rotterdam. Foto: Cargoroo

Waar bij andere vormen van deelmobiliteit een terugval is te zien, zoals in Parijs, wordt de vraag naar de bakfietsen alsmaar groter. Vanuit de gemeente Amsterdam is op 29 maart uitgesproken dat er vanaf de zomer van 2024 minimaal 750 deelbakfietsen bij mogen komen, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 1.250 stuks. Op dit moment zijn er 110 elektrische deelbakfietsen beschikbaar in maar een gedeelte van de hoofdstad. Ook in Den Haag heeft Cargoroo afgelopen week officieel vernomen dat het aantal deelbakfietsen op straat mag stijgen van 200 naar 500 bakfietsen.

Per 24 april start de e-deelbakfietsaanbieder ook in Rotterdam. Er komen in totaal honderd elektrische bakfietsen op verschillende plekken in de havenstad, zoals het Nieuwe Westen, Oude Noorden, Kralingen en Zuid. Met de lancering in Rotterdam heeft de deelvervoerder zijn dienst in alle G5-steden uitgerold.

''We zien dat veel gemeenten onze visie omarmen: de deelbakfiets voor iedereen in de stad, wat op grote schaal nodig is om veel impact te kunnen maken''

Erik de Winter, ceo Cargoroo

Grootste deelbakfietsvloot Cargoroo bevindt zich in Berlijn

Ook in het buitenland wordt het deelconcept verder uitgebreid. In Berlijn staan al ruim honderd elektrische bakfietsen en dit wordt meer dan verdrievoudigd naar 350 stuks. De stad krijgt hiermee de grootste deelbakfiets vloot ter wereld. In 2023 kunnen er in Berlijn al minimaal 625.000 binnenstedelijke autokilometers worden vervangen met het aantal deelbakfietsen die er op straat komen te staan. Dit zorgt voor minder uitstoot in de stad en meer openbare ruimte voor iedereen.

Naast deze uitbreiding in Duitsland, is Cargoroo ook recent in Frankrijk gestart met het delen van bakfietsen. In Lyon is Cargoroo dit voorjaar gestart met een pilot met een beperkt aantal fietsen. Samen met out-of-home-exploitant JCDecaux kan Cargoroo met deze pilot een sterke intrede maken in de Franse markt.

Lees ook: Cargoroo richt zich met deelbakfietsen op milieubewuste gezinnen

Missie om positieve bijdrage te leveren aan leefbare stad voor iedereen

Erik de Winter, ceo Cargoroo:,,We zien dat veel gemeenten onze visie omarmen: de deelbakfiets voor iedereen in de stad, wat op grote schaal nodig is om veel impact te kunnen maken. Het geeft veel voldoening en draagt bij aan onze missie om een positieve bijdrage te leveren aan een leefbare stad voor iedereen. Dit baant ook verder de weg naar het doel 'in elke straat een deelbakfiets'.''

Om deze uitbreidingsplannen te realiseren, heeft Cargoroo recent een financieringsronde gehouden, waarbij 10 miljoen euro is opgehaald. Om de uitbreiding versnelt te realiseren is vorige week een crowdfundingcampagne gestart, waarbij iedereen aandeelhouden kan worden van Cargoroo. Inmiddels is er al een bedrag opgehaald van meer dan 290.000 euro. Naast de crowdfundingsactie is er ook een financiering uitgegeven vanuit de Rabobank, die de missie van het bedrijf verder ondersteunt.

Lees ook: Startup BAQME lanceert elektrische deelbakfietsen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws