Nieuws Mobiliteit

Deelscooteraanbieder Check richt pijlen op Duitsland

Vanaf deze week rijden er elektrische deelscooters van Check in Düsseldorf. Het bedrijf start met 400 deelscooters in de Duitse stad. Het deelscooterconcept is bij ons al succesvol gebleken. Afgelopen maand maakte het bedrijf winst op groepsniveau. De startup wil in rap tempo internationaal uitbreiden.

Van onze redactie 20 juli 2021

Check deelscooter duitsland

Voor het einde van de zomer worden Groningen en een andere grote gemeente nog toegevoegd aan het Check-rooster. Foto: Check

Check ziet in Duitsland veel potentie - en uitdaging - voor het realiseren van hun missie: het aantal geregistreerde auto’s in steden groeit de afgelopen 10 jaar nog sneller dan het landelijk gemiddelde van 14 procent. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het ook bij onze oosterburen de makkelijkste weg door de stad kan aanbieden.

Lees ook: Kritiek op elektrische deelscooter zwelt aan: 'De fiets wordt gekannibaliseerd'

'Datagedreven mindset leeft echt binnen het Check-team'

Als je aan Check-medeoprichter Paul van Merrienboer vraag wat Check onderscheidt van de concurrentie, antwoordt hij: ,,De Check-formule. Zoveel mogelijk automatiseren en alle aannames valideren voor ze worden geïmplementeerd. Deze werkwijze stelt ons in staat met een zo klein mogelijk team zoveel mogelijk groei te realiseren.''

,,Het klinkt als een open deur, maar die datagedreven mindset wordt echt geleefd binnen het team'', gaat Van Merrienboer verder. ,,Als we iets nieuws willen toevoegen zetten we geen vacature online, maar denken we na over hoe we onze bestaande werkzaamheden slimmer kunnen inrichten waardoor we tijd vrijspelen.”

Aanbieder is in Nederland actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda

Deze werkwijze legt het bedrijf tot nu toe naar eigen zeggen bepaald geen windeieren: 15 maanden na het op straat zetten van de eerste scooters maakt het bedrijf sinds vorige maand winst op groepsniveau. Check is in Nederland actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda en heeft een totale vloot van 2000 scooters. Nu het bedrijf naar eigen zeggen de basis onder controle heeft, maakt het zich op om in rap tempo door te stoten naar andere landen.

''Door nu ook al een Duitse stad toe te voegen kunnen we de internationale schaalbaarheid van de Check-formule optimaliseren''

Paul van Merrienboer, medeoprichter Check

Check maakt vaart met ambitieuze groeiplannen. De eerste stap daarvan is al gezet: vanaf deze week zijn de elektrische deelscooters van het bedrijf ook beschikbaar in Düsseldorf. Voor het einde van de zomer worden Groningen en een andere grote gemeente in Nederland nog toegevoegd en wordt de vloot in bestaande steden uitgebreid.

Van Merrienboer: ,,Door nu ook al een Duitse stad toe te voegen kunnen we de internationale schaalbaarheid van de Check-formule optimaliseren.” Over de precieze invulling van de groeiplannen kan Check nog geen uitspraken doen, maar het geeft aan rekening te houden met zowel nieuwe landen als nieuwe vervoerswijzen.

Lees ook: Deelvervoer als oplossing voor jouw bedrijf? Go Sharing-ceo Raymon Pouwels legt uit waarom

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws