Nieuws Mobiliteit

Meer personeel op de fiets naar jouw bedrijf? Zo doe je dat

Nu alle coronamaatregelen zijn weggehaald en iedereen weer op kantoor aan het werk kan, nemen de files weer toe. Tegelijk is brandstof aan de pomp bijna onbetaalbaar. Tijd voor jou om je onderneming klaar te maken voor duurzame mobiliteit op de fiets.

Rodrick de Munnik 20 mei 2022

Rutte fiets mobiliteit

Geef als leider het goede voorbeeld. Foto: ANP.

Nederland fietst wat af. Met meer dan 23 miljoen fietsen in bezit heeft iedere Nederlander er gemiddeld tenminste een in huis. Nergens in de wereld worden dat soort cijfers gehaald. Het maakt dat Nederland een etalage is van fietsmobiliteit voor de wereld en ambtenaren komen van heinde en verre op studiereis om te zien hoe 'wij' dat doen.

Uit onderzoek van vacatureplatform Indeed blijkt dat steeds vaker een fiets van de zaak of een fietsabonnement door een werkgever in de secundaire arbeidsvoorwaarden wordt aangeboden. Toch valt er nog veel te verbeteren. Fietsmobiliteit is bij lang niet iedere ondernemer scherp op het netvlies. Het is vooral nog automobiliteit. Veelal uit gewoonte, soms ook omdat de infrastructuur of de bedrijfscultuur het niet makkelijk maakt. Erik Bronsvoort van Circulair Cycling laat zien hoe je als ondernemer tamelijk eenvoudig fietsmobiliteit kunt omarmen.

Lees ook: Werkgever kan met leasefiets oplossing bieden voor hoge brandstofprijzen

Koop niet, maar lease

Dat je fietsen in eigendom moet hebben is een misvatting. Voor het wagenpark heb je afspraken gemaakt met een leasebedrijf, dat kun je ook voor de bedrijfsfietsen of de fietsen die je personeel gebruikt om naar kantoor te komen. Breng je fietsmobiliteit onder bij een gespecialiseerde partner. Denk bijvoorbeeld aan Swapfiets, dat geen fietsen verkoopt, maar fietsmobiliteit als een dienst. Zij zorgen voor materiaal en onderhoud, zodat jij als ondernemer weet welk bedrag je kwijt bent.

Zorg voor infrastructuur

Ook bij jou in je onderneming zitten sportieve collega's die hun hand niet omdraaien voor een ritje naar kantoor van 20 kilometer. Liever op de fiets dan in de file. Maar ze doen het niet, omdat ze geen zin hebben om stinkend van het zweet achter hun bureau te zitten of hun dure fiets buiten in de regen aan de ketting te leggen. Leg een douche aan. Maak daarom ruimte voor een veilige, overdekte fietsenstalling met oplaadpunt voor een e-bike.

Lees ook: Onderzoek: vaker aandacht voor fiets van de zaak vanuit werkgevers

Verander de regels binnen je bedrijf

'Nee, meneer, met die fiets komt u niet binnen'. Je zult receptionisten de kost moeten geven die welwillende fietsforenzen met een dure fiets zo te woord staan bij binnenkomst. Er kan geeneens een 'goedemorgen' af. Terwijl die fietsforenzen alleen maar hun fiets op een veilige plek willen neerzetten. Geeft niet, die receptionisten doen ook gewoon hun werk en zo zijn de regels nu eenmaal. Daarom: verander de regels. Maak ruimte voor goede bedoelingen. Wees geen beperking voor verandering.

Verander de cultuur

Een gezonde werknemer is een gezond bedrijf. Niet lekker roken en een kroketje bij de lunch moet de norm zijn, maar bewegen. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Heb je een ouderwetse bedrijfcultuur, verander die dan. Gebruik intranet en bedrijfsuitjes om de cultuur aan te pakken.

Organiseer het!

In de fietsindustrie is het allang normaal: de fiets-naar-je-werk-dag. Daar is het altijd zo'n dag, niet alleen op 19 mei 2022. Veel bedrijven hebben een fietsclub opgericht, die op werkdagen na het werk samen een rondje gaat rijden. Dan rijd je daarna naar huis. Zo vermijd je het drukke woon-werkverkeer. Of tijdens de lunch, voor een lunchride. Het is vrij eenvoudig dit soort initiatieven te organiseren als onderneming en structuur te geven. En als het om de kosten gaat, dan is er veel fiscaal aftrekbaar.

Lees ook: Hoe Daan van Renselaar met Stella Fietsen stevig op groeikoers blijft

Zit je bedrijf op de goede plek?

Twijfel je of je bedrijf goed bereikbaar is voor je werknemers? Doe een mobiliteitsscan! Met zo'n scan krijg je een goed beeld van waar je medewerkers wonen en hoe ze optimaal hun woon-werkverkeer inrichten. Dan kun je daar rekening mee houden bij de vestiging van je kantoor.

Geef het goede voorbeeld

'Gereserveerd voor de directie'. Bij veel bedrijven staat het bordje nog prominent op de parkeerplaats dicht bij de ingang. Zo ouderwets. Hoewel werknemers prima zelfstandig kunnen beslissen, gaat bedrijfscultuur nog steeds van boven naar beneden. Dus, directeur-oprichter, geef het goede voorbeeld. Stap zelf op de fiets.

Draag het uit

Heb je alle stappen gezet, dan ben je een modern bedrijf, dat betrokken is bij het welzijn van je medewerkers en de planeet. Alle reden om dat aan te grijpen en te delen. Zet het op je site. Zet het op je socials.

Erik Bronsvoort

Oprichter Circulair Cycling

Erik Bronsvoort is oprichter van Circulair Cycling, een bedrijf dat zich richt op het veranderen van het businessmodel van de fietsindustrie. Een fiets als een service. Door lezingen, workshops en trainingen verandert hij de mentaliteit in het bedrijfsleven als het gaat om fietsmobiliteit en fietsproductie. Schrijver van het handboek From Marginal Gains to a Circular Revolution.