Nieuws Mobiliteit

E-bikemerk Mokumono zet techniek Tesla in voor voorvorken en sturen

Het hoofdstedelijke e-bikemerk Mokumono is er naar eigen zeggen in geslaagd zijn om nu ook de sturen en voorvorken van hun nieuwste model - De Polder - lokaal te produceren. Met een snufje hulp van Tesla.

Van onze redactie 1 februari 2023

Polder Mokumono

Het De Polder-model van Mokumono. Foto: Mokumono

Het is voor het eerst in meer dan 50 jaar dat de onderdelen weer in Nederland gemaakt worden, aldus de fietsenbouwer. Eerder slaagde Mokumono er al in om de productie van frames terug naar ons land te brengen. Dergelijke onderdelen worden volgens het Amsterdamse bedrijf door alle andere Nederlandse e-bike- en fietsproducenten uit Azië geïmporteerd.

De maakindustrie voor fietsen verdween in de laatste helft van de vorige eeuw volledig uit Nederland met de teloorgang van legendarische merken als RIH, Peka, Locomotief, Spirit en Magneet. Vanwege de lage loonkosten en minder strenge milieu-eisen was concurreren met landen als Taiwan, waar veruit de meeste fietsen voor Nederland worden geproduceerd, ondoenlijk. Mokumono zegt dit te veranderen met behulp van innovatieve en geautomatiseerde productieprocessen die het mogelijk maken om op grote schaal competitief te kunnen produceren.

''Door aan te tonen dat het wèl mogelijk is om hier te produceren, proberen we de rest van de industrie aan te moedigen om lokaal en duurzamer te produceren''

Tom Schiller, mede-oprichter Mokumono

Vork en het stuur Mokumono worden geproduceerd met techniek afgekeken van Tesla en Ducati

De sturen en voorvorken van De Polder worden spuitgegoten uit aluminium door Donk Industries in IJsselstein, waar het productieproces onlangs is begonnen. De eerste Polders zullen aankomende maand worden uitgeleverd aan consumenten.

De vork en het stuur worden geproduceerd met een techniek die is afgekeken van toonaangevende fabrikanten als Tesla en Ducati: een robot spuit onder hoge druk vloeibaar aluminium in de mal om zo twee helften van de voorvork te maken die vervolgens worden gelijmd. Ook het stuur wordt spuitgegoten - in een vorm die een stuurpen overbodig maakt en zorgt dat de remkabels veilig in het frame lopen.

Mokumono-oprichters Tom (links) en Bob Schiller. Foto: Mokumono

Lokaal produceren e-bikes Mokumono levert verschillende voordelen op

Tom Schiller, mede-oprichter van Mokumono: ,,Lokaal produceren maakt ons niet alleen minder afhankelijk van de wereldwijde supply chain en duurzamer, maar het levert ook andere voordelen op. Door het productieproces lokaal te houden is het voor ons makkelijker om de kwaliteit te controleren. Andere producenten bestellen duizenden onderdelen uit Taiwan, en als daar dan een foutje in zit dan is die hele batch fietsen van mindere kwaliteit - hier is veel over geschreven de laatste tijd. Wij ontwerpen en produceren op een manier die reparaties, van bijvoorbeeld de remkabels, makkelijk maakt waardoor fietsen langer op de weg kunnen blijven.''

Schiller: ,,Nederland is een fietsland, dus het was pijnlijk voor ons om te zien dat zelfs de grote Nederlandse merken niet meer in Nederland produceren - die vaardigheden zijn verloren gegaan. Door aan te tonen dat het wèl mogelijk is om hier te produceren, proberen we de rest van de industrie aan te moedigen om lokaal en duurzamer te produceren.''

Lees ook: 800.000 euro aan investeringen in Amsterdams fietsenmerk Mokumono

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws