Nieuws Mobiliteit

Particulier haalt zakelijke rijder in bij aankoop elektrische auto

Particulieren krijgen een steeds groter aandeel in de verkoop van nieuwe elektrische auto’s: de eerste drie maanden van het jaar ging ruim de helft van alle nieuwe e-auto’s naar privérijders. Tot voor kort werd de markt voor elektrische auto’s gedomineerd door zakelijke automobilisten.

Bard van de Weijer (de Volkskrant) 10 april 2022

Opladen elektrische auto laadpaal prijzen

Een verklaring voor de toegenomen populariteit is volgens een woordvoerder van koepelorganisatie Bovag, dat de cijfers naar buiten bracht, het grotere aanbod van beter betaalbare elektrische auto’s. ,,Veel fabrikanten begonnen eerst met de productie van duurdere modellen, omdat daar een hogere marge op zit. Nu komen ze, ook onder invloed van regelgeving en subsidies, met kleinere betaalbare modellen’, zegt Paul de Waal van Bovag tegen de Volkskrant.

Lees ook: Dit is 'm dan: de elektrische Volkswagen ID.Buzz Cargo

Elektrisch autorijden: meer subsidie beschikbaar

Ook is er meer subsidie beschikbaar dan een jaar geleden voor privékopers. ,,Vorig jaar was de pot in twee dagen leeg. Nu is er nog steeds geld over." Verder helpt privélease: door een auto te leasen hoeven kopers niet meteen de doorgaans hogere aanschafprijs neer te leggen, maar profiteren ze van een vast maandbedrag, aldus Bovag.

Of de hoge brandstofkosten ook een rol spelen, kan de woordvoerder niet zeggen. Dit is niet onderzocht. ‘Maar ik denk dat het sentiment zeker een rol speelt.’

Lees ook: Waarom LPG nog altijd een interessante keus is

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 6.508 nieuwe elektrische auto’s aan particulieren afgeleverd. Dat is 52,5 procent van het totale aantal geregistreerde EV’s in de eerste drie maanden van 2022, terwijl dat vorig jaar nog 34 procent was. In totaal (inclusief zakelijk) werden er tot en met maart dit jaar 12.385 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd.

Onderdelentekorten auto's

De grootste rem op de nieuwverkopen zijn onderdelentekorten, waardoor auto’s niet geleverd kunnen worden. Er is tekort aan computerchips en sinds kort ook aan zogenoemde kabelbomen, kabels die verbindingen leggen tussen diverse elektrische en elektronische componenten in auto’s.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws