Al jaren geldt de CES als één van de meest invloedrijke tech-evenementen, waar duizenden bedrijven uit de hele wereld op af komen. Technologiereuzen presenteren op de driedaagse beurs de ene na de andere nieuwste gadget. Dit jaar is de beurs – vrijdag is de laatste dag – iets kleiner van opzet vanwege het coronavirus. Enkele grote namen als Facebook en Microsoft zijn afgehaakt, Sony, Samsung en Panasonic zijn er wel.
,,Het is al een superervaring om hier bij te zijn. Dit is voor ons een fantastische kans”, zegt Niels Willems, oprichter en commercieel directeur van het in Doetinchem gevestigde Brekr op AD.nl. Samen met 49 startups uit Nederland neemt zijn bedrijf deel aan een programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), onderdeel van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken. De RVO selecteerde 50 kansrijke, vernieuwende bedrijven die op het Nederlandse paviljoen van de beurs mogen staan. Zij krijgen daarbij ook trainingen op het gebied van pitchen en public relations.
Doel van Willems en zijn team: de eerste stap zetten in een Amerikaanse doorbraak. Daarom is hij met collega-oprichter Jasper Hagedoorn en ontwerper Ivo Roos contacten aan het leggen met onder anderen leveranciers, consumenten en handelaren.
Veelbelovende reacties op de Brekr
,,Het is niet zo dat de brommer opeens volgende maand al in Amerika te krijgen is. Dat is niet realistisch. We zijn vooral aan het uitvogelen wat ze er hier überhaupt van vinden en wat voor stappen we moeten zetten om op de Amerikaanse markt te komen. Want dat is wél het uiteindelijke doel.”
De reacties tot nu toe zijn veelbelovend. Vooral op het minimalistische design krijgt het bedrijf complimenten. ,,Dat vinden ze hier te gek. We horen van velen dat ze het een heel tof, mooi product vinden”, zegt Willems. Kansen zijn er volgens hem zeker. ,,Voordeel is dat elektrisch rijden hier erg geaccepteerd is. Vooral in de binnensteden, voor de wat kortere afstanden, denk ik dat onze brommer van toegevoegde waarde kan zijn. Wat ook helpt, is dat je fietsen hier nauwelijks ziet.”
Afgelopen zomer kreeg het bedrijf een kapitaalinjectie van liefst 1,5 miljoen euro.
De ondernemers denken met hun product vooral kans te maken in staten als New York en Californië. ,,Die zijn voor ons het meest interessant. De afstanden zijn daar wat minder groot.” Punt van aandacht is nog wel de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur, het maximaal toegestane in Nederland. ,,Dat is voor Amerika veel te langzaam. Die snelheid moeten we dus wel aanpassen.”
De brommer van Brekr, genaamd Model B, is in Nederland, Duitsland en België verkrijgbaar. Afgelopen zomer kreeg het bedrijf een kapitaalinjectie van liefst 1,5 miljoen euro. Plan is dat de brommer binnenkort ook in andere Europese landen als Frankrijk, Italië en Spanje op de markt komt. ,,Het zou geweldig zijn als eind dit jaar de eerste brommer ook in Amerika verschijnt.”