Nieuws Mobiliteit
Herrezen? Na faillissement groeit Lightyear als maker zonnedaken op auto's
Een zonnedak van Lightyear op een BMW, Toyota of Renault? Het zou zomaar kunnen. In zijn fabriek in Venray is het bedrijf gestart met de productie van prototypes voor verschillende automerken.

Lightyear-directeur Lex Hoefsloot. Foto: Lightyear.
Terwijl gezinsauto Lightyear 2 nog volop wordt ontwikkeld, loopt de eerste omzet binnen van de zonnedaken die Lightyear produceert voor andere automerken, zo schrijft het ED.
Lees ook: Expert Roland Tameling over faillissement Lightyear 0: 'Vooral mooie beloftes’
In de fabriek van bedrijfsonderdeel Lightyear Layer in Venray draait een bijna volautomatische productielijn de eerste testseries. De fabriek heeft een capaciteit van 100.000 zonnedaken per jaar. ,,Het is niet ondenkbaar dat we uiteindelijk miljoenen daken per jaar produceren”, zegt directeur Lex Hoefsloot.
Lightyear heeft van meet af aan ingezet op een tweesporenbeleid. Naast het op de markt brengen van een eigen zonneauto richtte het zich op het breder vermarkten van zijn zonneceltechnologie. Zonnedaken voor andere auto’s dus, maar mogelijk ook voor andere voertuigen.
Lees ook: ‘Minstens 1 miljard euro nodig om Lightyear 2 te laten slagen’, stelt voormalig CFO Laurens Weers
Autoindustrie wil zonnedak
De toegevoegde waarde van een zonnedak voor het vergroten van het bereik van een elektrische auto wordt inmiddels door de gehele autoindustrie erkend, stelt Hoefsloot. Toyota, Hyundai en Volkswagen hebben al een model van een zonnedak voorzien. Meer merken zullen volgen. Voor welke fabrikanten Lightyear aan het werk is, mag Hoefsloot niet zeggen. De opdrachten lopen via toeleveranciers van de autofabrikanten.
Daar zitten ‘zeker’ bekende merken tussen, bevestigt de directeur. Over ‘twee tot drie jaar’ zullen naar verwachting de eerste auto’s met een Lightyear-dak op de weg verschijnen. ,,Aan de vorm zul je ze kunnen herkennen.”
Voor een zonnedak wordt gebruikgemaakt van een flexibele printplaat waarop de zonnecellen in een bepaald patroon worden bevestigd. De plaat wordt verlijmd met het glas van het dak. De productielijn is ingericht voor zowel specifieke series als voor hoogvolumeproductie, stelt Hoefsloot. In de fabriek is ruimte voor uitbreiding om te kunnen opschalen.
Voor de ontwikkeling van het zonnedak kreeg het bedrijf een innovatiekrediet van 3,8 miljoen euro van het Rijk. Volgens Hoefsloot onderscheidt het gekromde zonnedak van Lightyear zich doordat het ‘heel efficiënt’ zonne-energie levert.
Over toekomstige, andere toepassingsmogelijkheden van de technologie wil hij nog weinig kwijt. ,,Onze focus ligt op de productie van zonnedaken voor personenauto’s. Daarmee zijn de grootste volumes gemoeid.”
"Onze focus ligt op de productie van zonnedaken voor personenauto’s. Daarmee zijn de grootste volumes gemoeid"
Zonnepanelen voor schepen en vrachtwagens
Hij zegt wel ‘met een aantal klanten in gesprek’ te zijn over zonnepanelen voor schepen. Eerder werden bussen en bestelauto’s als toepassingsmogelijkheden genoemd. Ook voor vrachtwagens is zonne-energie een optie, zo liet vorige week Scania zich nog zien met een hybride truck waarvan de trailer vrijwel volledig is bedekt met zonnepanelen.
Bij Lightyear Layer werken ongeveer 25 mensen. Lightyear maakte na het faillissement in januari een doorstart met een kleine honderd van de ruim zeshonderd medewerkers. Een groep particuliere investeerders legde daarvoor in totaal 8 miljoen euro op tafel. Onlangs werd bekend dat industrieel concern Sunbo uit Zuid-Korea 3,5 miljoen euro in Lightyear wil investeren. Met dit bedrijf dat onderdelen produceert voor de scheepsbouwindustrie en daarnaast investeert in startende bedrijven, is een intentieovereenkomst gesloten.
Lees ook: Groei en krimp tegelijk: Bij VDL heeft Willem van der Leegte ontslagen én 600 vacatures