Nieuws Mobiliteit

Dit zijn de goedkoopste tankstations van Nederland

Voor ondernemers zijn de stijgende brandstofprijzen een gewillig gespreksonderwerp. Maar op welke plek in het land gooi je jouw (bedrijfs)auto eigenlijk vol voor de laagste prijs? Hint: in het noorden.

Van onze redactie 28 december 2021

Goedkoopste tankstation Sakko Uithuizen Groningen

Directeur/eigenaar Stephan Mangnus van Sakko-groep met marketingmanager Roeland Rohof van MultiTankcard. Foto: MultiTankcard.

Tankstation Sakko in het Groningse Uithuizen is het goedkoopste tankstation van Nederland en wint dit jaar de Slim Tanken Award 2021 van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. De gemiddelde literprijs in de categorie Euro95/E10-benzine (de meeste gebruikte brandstofsoort) bedroeg hier 1,655 euro over het afgelopen jaar.

Net als vorige jaren zijn de meeste prijsvechters gevestigd in de noordelijke provincies. Tanken is het duurst in de provincies Utrecht en Limburg, bij Schiphol en op de Waddeneilanden. Alle Nederlandse tankstations met tenminste vijfhonderd transacties per jaar op het MultiTankcard-betalingsplatform dongen mee met de prijs.

Lees ook: Torenhoge brandstofkosten? Zo maak je daar een einde aan

Top-3 goedkoopste pompen E10-benzine (Euro95)

  1. Sakko Uithuizen, Groningen (1,655 euro per liter)
  2. Tango Winschoten, Groningen (1,664 euro)
  3. Tango Oude Pekela, Groningen (1,67 euro)

Top-3 goedkoopste pompen E5-benzine

  1. Makro, Amsterdam, Noord-Holland (1,82 euro)
  2. TinQ Hoogeveen, Drenthe (1,83 euro)
  3. Total Hilversum Kerkelanden, Noord-Holland (1,84 euro)

Top-3 goedkoopste dieselpompen

  1. Esso Express Beek Montferland, Gelderland (1,31 euro)
  2. Joontjes Kreditank Sneek, Friesland (1,32 euro)
  3. Tango Sneek, Friesland (1,32 euro)

Lees ook: Hoe meedoen aan Dakar Rally voor Riwald Recycling-ondernemer Gert Huzink tot duurzaam transport leidt

Mogelijke oorzaken van de lage prijzen in het noorden zijn de geringere bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaard gaande lage vastgoedprijzen. ,,Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de provincie Utrecht het duurst is qua tanken”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. ,,Utrecht heeft veel snelwegpompen, die te maken hebben met relatief hoge vierkantemeterprijzen.”

Het prijsverschil tussen snelwegpompen en pompen langs provinciale wegen groeit. In 2019 bedroeg dit verschil nog gemiddeld 11 cent per liter, dit jaar was het 15 cent per liter. In Utrecht vindt 20 procent van de tanktransacties langs de snelweg plaats, in het eveneens dure Limburg is dat 14 procent en in Groningen slechts 8 procent. Volgens MultiTankcard kan ook meespelen dat in Limburg ook vakantiegangers op doortocht naar het zuiden vaker snelwegtankstations pakken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Slim Tanken Award.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws