Nieuws Mobiliteit
Grote bus, kleine actieradius: waarom de Mercedes-Benz eSprinter tóch een slimme investering is
Van de grootste bestelwagen van Mercedes-Benz, de Sprinter, bestaat sinds kort ook een volledig elektrische versie. Op papier scoort hij geen indrukwekkende cijfers, maar voor veel ondernemers past de eSprinter verrassend goed bij de dagelijkse praktijk. Autojournalist Roland Tameling reed al met de nieuwe elektrische bus en legt uit waarom ‘rijbereik’ niet altijd heilig is.

Autojournalist Roland Tameling reed al met de nieuwe elektrische Mercedes-Benz, de eSprinter.
Ondernemers die willen overstappen op elektrisch rijden zullen zichzelf een aantal vragen moeten stellen. De belangrijkste twee zijn nog altijd: op welke manier gebruik je een auto en hoe veel kilometers rij je dagelijks voor je klussen? Aan de hand van de antwoorden op die vragen kun je al snel bekijken of je al toe bent aan elektrisch rijden én besluiten welk model wel of niet bij jouw gebruik past.
Pas je deze aanpak toe bij de nieuwe, elektrische versie van de Mercedes-Benz Sprinter, dan trek je de conclusie dat deze batterijbus niet voor alle soorten en maten ondernemers geschikt is. Dat komt vooral door zijn relatief beperkte actieradius: op een volgeladen accupakket komt de eSprinter gemiddeld zo’n 150 kilometer ver.
Voor ondernemende types die dagelijks honderden kilometers rijden is dat niet heel handig. Die zijn beter af met de compactere Vito, die onlangs ook als volledig elektrische eVito Tourer en (in het geval van de personenwagenversie) als EQV zijn gepresenteerd. Die halen beiden zo’n 400 kilometer op een lading en zijn dus geschikter voor langere ritten. Maar wat als je een stukadoors- of schildersbedrijf hebt met vooral klussen in je eigen regio? Of veel in stedelijke gebieden onderweg bent om pakketten of maaltijden te bezorgen? Dan blijkt die 150 kilometer per acculading van de eSprinter ineens meer dan voldoende. Voor die laatste groep ondernemers is deze grotere e-bus dan ook bedoeld.
Het grote voordeel aan de elektrische Sprinter (standaard geleverd als 6.09 meter lange L2) is zijn grote laadruimte, die identiek is aan de bestaande versies met een verbrandingsmotor.
11 kuub
Het grote voordeel aan de elektrische Sprinter (standaard geleverd als 6.09 meter lange L2) is zijn grote laadruimte, die identiek is aan de bestaande versies met een verbrandingsmotor. Met een bruikbare laadlengte van ruim 3.27 meter, een laadoppervlakte van ruim 5,5 vierkante meter en een laadvolume van maar liefst 11 kuub kun je hier heel wat maaltijden, behangrollen of potten verf kwijt.
Het accupakket, dat onder de vloer van de Sprinter zit weggeborgen, is verkrijgbaar in twee groottes. Het standaard batterijenpakket meet 41 kilowattuur, waarvan 35 kWh daadwerkelijk wordt gebruikt: daarmee komt de eSprinter iets minder ver dan de duurste variant maar dit kleinere pakket zorgt dankzij een lager wagengewicht wel voor een laadvermogen van maximaal 1.045 kilogram.
In versies met de grotere batterij (55 kWh, waarvan 47 bruikbaar) mag je maximaal 891 kilo laden, om te voorkomen dat je auto niet meer dan de toegestane 3.500 kilo weegt. Op het dak mag nog eens 150 kilo, maar een imperiaal is niet aan te raden vanwege de hogere luchtweerstand (dat kost immers weer actieradius). Vooralsnog is de eSprinter niet geschikt voor het trekken van een aanhanger.
De ervaring leert dat de flexibiliteit van snelladen prettig is om achter de hand te hebben. Al is het maar voor die ene keer dat er een klus tussendoor komt…
Snelladen
Zodra de accu’s leeg zijn, laad je de eSprinter aan een standaard laadpunt van 7,4 kilowatt binnen zes uur weer volledig op via het stekkerpunt achter het logo in de neus van de auto. Mocht je onverhoopt toch meer moeten rijden en sneller willen laden, dan kan dat.
Ook hier biedt het grotere accupakket een voordeel, want dankzij de CCS-laadmogelijkheid (Combined Charging System, het meest gebruikte systeem voor snelladen) kun je het batterijpercentage in zo’n twintig minuten van tien procent naar 80 % opkrikken met maximaal 80 kilowatt. Een Sprinter met het kleinste accupakket komt slechts tot 20 kilowatt, waardoor bijladen tot tachtig procent zo’n 70 minuten duurt.
De ervaring leert dat de flexibiliteit van snelladen prettig is om achter de hand te hebben. Al is het maar voor die ene keer dat er een klus tussendoor komt… Tenzij je vaak meer dan 1.000 kilo moet vervoeren, is het grotere accupakket dus het doorsparen waard wat ons betreft.
De elektromotor is ontwikkeld voor soepele prestaties zonder te veel energie te verbruiken.
100 kilometer per uur
Dat Mercedes-Benz deze elektrische Sprinter vooral voor stedelijk gebruik en relatief korte ritjes heeft ontwikkeld, blijkt ook uit de bescheiden technische specificaties. Met een maximaal motorvermogen van 85 kilowatt (ofwel 116 paardenkrachten) en een maximale trekkracht van 295 Newtonmeter moet je niet verwachten dat je dikke diesels of personenwagens zult verslaan bij het verkeerslicht. Daar gaat het ook helemaal niet om bij dit soort bussen: de elektromotor is ontwikkeld voor soepele prestaties zonder te veel energie te verbruiken.
Het reactievermogen van de elektromotor (die tussen de voorwielen zit) is meer dan voldoende: hij is vlot genoeg voor een soepele inhaalactie of twee, maar verrast niet met flitsende prestaties. Standaard begrenst Mercedes-Benz de topsnelheid van de eSprinter op 100 kilometer per uur: optioneel kun je dat laten verlagen tot 80 (prima voor in de stad, gunstig voor het bereik) of verhogen tot 120 kilometer per uur – fijn voor Sprinterrijders die wat vaker op de snelweg zitten.
Totale kosten
Elektrische versies van automodellen zijn doorgaans nog altijd duurder dan vergelijkbare exemplaren met een verbrandingsmotor, en dat is ook bij de Mercedes-Benz Sprinter het geval. Waar de Sprinter 211 CDI L2 Gesloten Bestelwagen met automaat (voorzien van een 84 kW sterke dieselmotor, redelijk vergelijkbaar met de eSprinter) voor 48.716 euro inclusief btw en bpm in de prijslijsten staat (€ 30.525 ex./ex.), wil het dichtstbijzijnde Mercedes-Benz Van Pro Center minimaal 65.308 euro zien voor de versie op batterijen. Exclusief bpm (niet geldig voor auto’s op ‘grijs’ kenteken) en btw (terug te vragen voor ondernemers) komt de eSprinter uit op € 53.990. Opmerkelijk is dat het grotere accupakket een extra investering vergt van maar liefst 8.921 euro inclusief btw.
Je betaalt dus flink meer voor de elektrische Sprinter, maar ondernemers die de e-versie kopen maken aanspraak op diverse subsidies zoals de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) waardoor het verschil al rap kleiner wordt. Bovendien, zo belooft Mercedes-Benz, liggen de gebruiks- en onderhoudskosten van de eSprinter een stuk lager. Daardoor moet de zogenoemde TCO (ofwel Total Cost of Ownership) al snel aantrekkelijker zijn, al zal die rekensom voor elke ondernemer weer anders zijn.