Mobiliteit

Waarom elektrische auto’s steeds interessanter worden

Elektrische auto's worden steeds interessanter. Elektrische auto's worden steeds interessanter. Foto: ANP
Elektrische auto's worden steeds interessanter. Foto: ANP
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het leek de afgelopen jaren misschien wel alsof al je collega-ondernemers of werknemers kozen voor een zakenauto zónder verbrandingsmotor. Bij steeds meer bedrijven is zo’n uitstootvrij model zelfs de enige mogelijkheid. En toch staat de elektrische auto onder druk in Nederland.

Gunstige fiscale maatregelen voor elektrisch rijden

Zo blijkt keer op keer dat het succes van elektrische auto’s sterk gedreven wordt door fiscale stimuleringsmaatregelen. Denk maar aan de verlaagde bijtelling voor zakelijk rijders, die nog altijd geldt op elektrische modellen. Nu het bijtellingsvoordeel op elektro-auto’s minder groot is geworden, zie je dat Nederlanders niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en net zo makkelijk weer voor een exemplaar met een benzinemotor gaan. Die zijn vaak goedkoper in aanschaf, waardoor ze ondanks een hogere bijtelling soms gunstiger uitvallen in de lease.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: BPM-vrijstelling verdwijnt, bedrijfswagens worden duurder: dit moet je weten

Dat verklaart ook de opkomst van deels elektrische auto’s, ofwel de plug-in hybrides. Bijvoorbeeld de nieuwste generatie van de Volkswagen Tiguan: waar je voorheen met veel pijn en moeite een kilometer of 35 haalde op één acculading, redden dit soort modellen tegenwoordig vaak al meer dan 100 elektrokilometers per laadbeurt. Zo rij je veel dagelijkse kilometers toch elektrisch, zonder de laadstress van een volledig elektrisch model. Die ontwikkeling maakt de overstap naar een ‘echte’ elektrische wagens voor veel mensen blijkbaar minder noodzakelijk.

Wat zijn de alternatieven?

Ondertussen hebben diverse automakers hun hoop gevestigd op de ontwikkeling van synthetische brandstoffen. Deze moeten fossiele benzine en diesel vervangen en zorgen voor minder uitstoot van schadelijke stoffen, waardoor de autobranche langer hun bestaande brandstofmotoren kan blijven verkopen. Tenminste, dat is de gedachte van onder meer Porsche. Naar verluidt hebben verschillende fabrikanten de ontwikkeling van verbrandingsmotoren weer opgestart, al is het maar om deze boot niet te missen.

Lees verder onder de advertentie

Op de lange termijn zal je echter zien dat volledig elektrische modellen de toekomst hebben. Al was het maar vanwege de regelgeving die wereldwijd gericht is op het verlagen van de uitstoot van het verkeer, daarvoor zal elektrische mobiliteit onmisbaar zijn. Bovendien zijn er verschillende ontwikkelingen te zien die de traditionele nadelen van elektromodellen verminderen.

Laadpaal steeds minder vaak nodig

Voorheen kwam je bijvoorbeeld niet ver op één laadbeurt, maar gelukkig liggen die tijden achter ons. Waar je een paar jaar geleden nog blij mocht zijn als je 250 kilometer per laadbeurt kon halen in je Audi e-Tron, haalt de nieuwe Q6 e-Tron zonder veel moeite het dubbele. Als je jezelf héél erg inhoudt, moet 625 kilometer mogelijk zijn - volgens Audi en de officiële WLTP-meetmethode.

De Volvo EX30 moet bijna 480 kilometer kunnen halen, de Peugeot e-3008 680 kilometer, De Fisker Ocean 707 kilometer en de luxueuze Lucid Air maar liefst 839 kilometer per laadbeurt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Elektrische bedrijfswagen kopen? Déze subsidies zijn er (nog) wel

Sommige autokopers willen graag terug naar de tijd dat je 1000 kilometer kon rijden op één tank diesel. Inmiddels is dat tijdperk bijna aangebroken voor de elektrische auto: de grote baas van het Chinese NIO – William Li – legde 1.044 kilometer af op één lading in deze ET7. Daarvoor gebruikte hij wel een joekel van een accu van 150 kilowattuur – maar die komt binnenkort ook gewoon beschikbaar op de markt.

Kosten elektrische auto’s worden lager

Het tweede nadeel is dat elektrische auto’s een stuk duurder zijn. Dat klopt voor een deel nog steeds: een elektrische variant is tien tot dertig procent duurder dan een vergelijkbare versie met een benzine- of dieselmotor. Maar op dit punt is momenteel echt een kleine revolutie aan de gang. Voor het eerst in de moderne geschiedenis van de automobiel verschijnen er redelijk inzetbare modellen voor minder dan 30.000 euro.

Lees verder onder de advertentie

De Dacia Spring is daar een goed voorbeeld van: de onlangs opgefriste nieuwste versie is er vanaf 21.900 euro – exclusief de overheidskorting van 2950 euro, zo lang de voorraad strekt. De nieuwe Citroën e-C3 koop je al vanaf 24.290 euro en Renault komt binnenkort met een goedkopere versie van de nieuwe 5: ook die gaat zo’n 25.000 euro kosten. En ook bekende modellen worden steeds goedkoper: zo daalde de prijs van deze Opel Corsa Electric onlangs met 4.000 euro naar iets meer dan 30.000 euro.

In onze online serie Wegwijs maakt Roland Tameling je wegwijs in de wereld van zakelijke mobiliteit. In de eerste video kom je alles te weten over de nieuwe BPM-regels, in Wegwijs #2 alles over de zero-emissiezones, in de derde video vertelt Roland je alles wat er volgend jaar gaat veranderen rond de bijtelling en in aflevering 4 alles wat je wil weten als je een Chinese bedrijfswagen wil aanschaffen. Wil je een elektrische bedrijfswagen aanschaffen? Check dan vooral aflevering 5. In de zesde video zie je alles over de youngtimerregeling, in video 7 alles over micro-auto’s en in aflevering 8 legt Roland uit waarom deelauto’s interessant kunnen zijn voor je onderneming.

Steeds meer (mooie) modellen om uit te kiezen

Het derde nadeel van elektrische wagens is dat het niet de mooiste modellen zijn en er weinig te kiezen valt. Maar ook dat is verleden tijd. Kijk nog maar eens naar de Renault 5, die volgens Roland er een stuk beter uitziet dan de oude Zoe. De Hyundai Ioniq 5 is ‘een stijlicoon’ en de Polestar 4, Lotus Eletre en de Porsche Macan zijn elektrisch maar dat is volgens Roland niet direct te zien.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: De opmars van Chinese auto’s in Europa: deze merken zijn de moeite waard

Van compacte stadsauto’s in de goedkope segmenten tot aan elektrische stationcars in de duurdere klasse, zoals deze BMW i5 Touring. Er zijn grote zevenzits SUV’s met elektro-aandrijving, er bestaan serieuze sportwagens zonder benzineblok, emissieloze bedrijfswagens in alle soorten en maten en zelfs Rolls-Royce doet inmiddels mee. Zelfs een ‘iconische dinosaurus op wielen’ als de Mercedes-Benz G-klasse is inmiddels elektrisch verkrijgbaar.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk hier de voorwaarden.