Nieuws Mobiliteit

Dit is de nieuwe klant van VDL Nedcar: maak kennis met de Evetta en de XBUS van ElectricBrands

Elektrische ‘microcars’ wordt een grote toekomst voorspeld. Gaan de Evetta en XBUS vanuit de autofabriek van VDL Nedcar in Born de Europese binnensteden veroveren? Een kijkje in de keuken van ElectricBrands.

Frans Dreissen (ED) 10 maart 2023

Electric Brands camper

Foto: ElectricBrands

Eppertshausen onder de rook van Frankfurt ademt landelijke rust. Het ingeslapen Duitse plaatsje met amper 600 zielen is sinds kort de hoofdzetel van ElectricBrands; een ambitieuze nieuwkomer op de automobielmarkt. Bij afwezigheid van oprichter/topman Ralf Haller (corona) voert commercieel directeur Berend Jan Hoekman het woord. De Nederlander was samen met zakenpartner Nick Kokkelink nauw betrokken bij de productiedeal met de autofabrikant van de Eindhovense VDL Groep, aldus het ED.

,,De eerste contacten tussen Ralf Haller en VDL Nedcar dateren van 2018”, weet Hoekman. ,,De fabriek zat destijds echter bomvol met BMW en Mini. Kortom, er was geen plek voor een startup. Een tweede poging eind 2021 liep eveneens spaak. Nedcar voerde toen nog gesprekken met Canoo en Rivian en dacht vermoedelijk dat het wel goed zou komen.”

''In september hebben we in het VDL-hoofdkantoor in Eindhoven nader kennisgemaakt met de familie Van der Leegte. Er was meteen een goede klik''

Berend Jan Hoekman, commercieel directeur ElectricBrands

‘Lego-autootje’ ontstaan bij glas bier

Het idee voor de XBUS ontstond in 2017 een café. Ralf Haller, die zijn sporen had verdiend met de import en verkoop van auto’s, dronk een biertje met Mike Ehrke. Samen bedachten ze een soort lego-autootje. Vervolgens benaderden ze een ontwerper. Enkele maanden later lagen de eerste schetsen op tafel.

In 2021 kwam productontwikkelbedrijf Ideenion met de eerste prototypes. De basisfolder op de autobeurzen sloeg meteen aan. ,,En dat maakt het verhaal zo weergaloos”, zegt Berend Jan Hoekman. ,,Want als je onzin verkoopt, dan wordt daar meteen doorheen geprikt. Bij ons echter liep het meteen storm met geïnteresseerde dealers.”

Dan maar zelf gaan produceren, zo was het idee. ,,Maar dan moet je leveranciers gaan zoeken, onderdelen inkopen, mensen werven, machines aanschaffen, panden huren. Je bent al minimaal een miljard euro verder en hebt nog geen auto gebouwd.”

Commercieel directeur Berend Jan Hoekman van ElectricBrands. Foto: ElectricBrands

,,Ik wist dat een lid van de familie Van der Leegte vaker gast is in een restaurant in Heusden. Mijn zakenpartner en ik komen daar ook regelmatig”, vertelt Hoekman. ,,Via de restaurateur ben ik met Bas van der Leegte in contact gekomen. Hij heeft ervoor gezorgd dat Ralf Haller en ik in juni bij de hoofddirectie op de koffie mochten en konden pitchen.”

,,In september hebben we in het VDL-hoofdkantoor in Eindhoven nader kennisgemaakt met de familie Van der Leegte. Er was meteen een goede klik. Wim, de pater familias, keek zeer belangstellend toe toen wij onze showmodellen en prototypes op de parkeerplaats losten.”

Ook nog stevige uitdagingen

Met VDL Nedcar ligt er volgens Hoekman nu een stevig fundament onder de plannen van ElectricBrands, dat zelf 33 medewerkers op de loonlijst heeft. ,,Goed, wij zijn maar een van de wellicht meerdere klanten voor VDL Nedcar. Maar met hen draait de wereld voor ons nu wel net wat anders. Zeker, er zijn ook nog stevige uitdagingen zoals de batterij. De belangrijkste is echter het gereed krijgen van het ontwerp, design en de engineering. Het helpt enorm dat VDL Nedcar een deel van de investering op zich neemt.”

De ontwikkeling van de Evetta en XBUS is vooral gefinancierd door een aantal aandeelhouders. En verder vanuit een crowdfundingsactie en de aanbetalingen van inmiddels bijna 900 dealers in Europa, waaronder de Eindhovense Content Auto Groep.

''De XBUS is een soort innovatieve transformer. Hij is dusdanig ontworpen en ontwikkeld dat hij kan variëren van een pick-up tot een transporter, bestelbus of zelfs camper''

Berend Jan Hoekman, commercieel directeur ElectricBrands

De productie van de Evetta moet later dit jaar in Born starten

Berend Jan Hoekman denkt dat kleine elektrische autootjes de toekomst hebben. Hoewel, ‘auto’ is eigenlijk misplaatst. De Evetta en modulaire XBUS zijn qua typering te vergelijken met een trike of quad en vallen daardoor onder een minder streng wettelijk regime.

,,De XBUS is een soort innovatieve transformer. Hij is dusdanig ontworpen en ontwikkeld dat hij kan variëren van een pick-up tot een transporter, bestelbus of zelfs camper. Binnen een uur kan hij worden omgebouwd. De auto kan tot 100 kilometer per uur en je mag er met een normaal rijbewijs in rijden.”

De productie van de Evetta moet later dit jaar in Born starten. Zodat de dealers alvast van demo-auto’s worden voorzien. Begin volgend jaar moeten de eerste klant-auto’s uit de VDL Nedcar-fabriek rollen. Een jaar later is de assemblage van de eerste XBUSsen gepland.

Lees ook: 46 jaar na DAF weer Nederlands autosucces: Lightyear start productie eerste zonneauto

Gat in de markt voor kleine stadsauto

‘Briljant in al zijn simpelheid’ noemt Berend Jan Hoekman de iconische, lichtgewicht autootjes. Het dashboard is basaal. Je hebt Apple CarPlay (een app om je eigen media af te spelen in de auto), zit droog en hebt airco. Het interieur is teruggebracht tot het wezenlijke.

Het bedrijf mikt op zo’n 100.000 voertuigen in 2027: zo’n 30.000 Evetta’s en 70.000 XBUSsen. Is dat volume wel reëel? ,,De tijd is rijp”, volgens Hoekman. ,,Belegen brommobieltjes als de Canta, Ligier en Aixam zijn getransformeerd tot een elektrisch hebbeding. Dat bewijst bijvoorbeeld de elektrische Biro in hartje Amsterdam. Het autootje ontpopt zich als cityhopper voor BN’ers en jongelui.”

De Evetta is meer mans dan de Biro maar nog steeds niet helemaal een auto. ,,Wel milieuvriendelijk, sympathiek en relatief goedkoop in aanschaf. Voor gevestigde merken loont het niet om kleine stadsauto’s om te bouwen naar een elektrische variant. Er ontstaat dus een gat in de markt voor wie zelden buiten de stad autorijdt. En daar duiken wij heel graag in samen met VDL Nedcar.”

Foto: ElectricBrands

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws