Nieuws Mobiliteit

Gezonder personeel? Dit bedrijf stimuleert fietsen met kilometervergoeding van 40 cent

KPN gaat werknemers, die met de fiets komen een hogere vergoeding geven dan als zij met de auto komen. Gedragsverandering met de inzet van geld moet zorgen voor duurzamere vervoerskeuzes. De vergoeding is ook nog eens flink hoger de onbelaste grens van 21 eurocent.

Van onze redactie 22 juni 2023

KPN fietsen 40 cent kilometervergoeding

Steeds meer werkgevers tuigen riante fietsvergoedingen op. Foto: ANP.

Het hoofdkantoor van telecomconcern KPN aan de voet van de Erasmusbrug is met de auto niet al te best te bereiken, zeg maar gerust slecht. Het gebouw is daarentegen goed aangesloten op ov en het fietsnetwerk van Rotterdam. Maar hoe krijg je de verstokte automobilist in het ov en op de fiets? Op 1 augustus komt KPN met een vernieuwd mobiliteitsaanbod: 40 eurocent netto vergoeding voor elke gefietste kilometer en slechts 23 eurocent voor zij die de automobiel pakken.

Om het fietsen bij de tienduizend werknemers verder te stimuleren is er een leaseregeling opgetuigd. Carlo Steenvoorden, verantwoordelijk voor mobiliteit bij KPN, spreekt over het veranderen van het gedrag van KPN’ers die de auto nemen: ,,Wij denken dat dit gaat lukken door duurzame vervoerskeuzes te stimuleren én te belonen: hoe beter voor het milieu, hoe beter voor je portemonnee.”

Lees ook: Fiets naar je Werk Dag: werkgever biedt vaker fietsvergoedingen aan in vacatures

Voor elke gefietste kilometer betaalt het telecombedrijf 40 eurocent netto. De vergoeding geldt ook bij gebruik van een eigen fiets en voor de kilometers die naar een station worden afgelegd. ,,Nederland is fietsland bij uitstek”, gaat Steenvoorden verder. ,,De fiets zou dan ook samen met het ov, hét vervoersmiddel moeten zijn voor Nederlanders om elke dag mee naar het werk te reizen. Met een fietsregeling als deze in combinatie met een ov-kaart en onze kantoren die dicht bij ov staan, ben ik er van overtuigd dat steeds meer KPN’ers voor duurzaam reizen kiezen.”

Coalitie Anders Reizen verduurzaamt mobiliteit

KPN is net als zeventig andere grote werkgevers aangesloten bij de Coalitie Anders Reizen. Het netwerk heeft als ambitie om de mobiliteit drastisch te verduurzamen, ‘dit gaat sneller als de vergoeding voor de fiets aantrekkelijker is dan de autovergoeding’. Op de website staat het belangrijk is om als werkgever een relatief voordeel te creëren ten opzichte van autorijden. Het gaat dan niet alleen om een financiële prikkel. ,,Als er tegelijk ook kosten in rekening worden gebracht, of voorzieningen worden weggehaald die ongewenst gedrag in stand houden, ontstaat er een extra prikkel om te veranderen."

"De fietsersregeling is daarnaast zo wanhopig moeilijk geworden dat werknemers en werkgevers afhaken"

Esther van Garderen van de Fietsersbond

Er zijn inmiddels steeds meer werkgevers die met een kilometervergoeding voor fietsers komen die boven de grens van 21 eurocent liggen. Deze onbelaste grens gaat vanaf 2024 naar 22 eurocent en de regels voor ov- abonnementen worden makkelijker.

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, is tevreden over het fietsplan van KPN, maar vindt de huidige fiscale regelingen ‘waardeloos en niet genoeg’. Tegen de NOS zegt zij: ,,Die regelingen moeten anders. Meer mensen op de fiets naar werk is op meerdere manieren winnen: je hebt minder files, gezondere mensen, minder uitbreiding van snelwegen én minder parkeerplaatsen nodig en dus meer ruimte. Vroeger had je de 'fiets van de zaak-regeling'. Nu vallen fietsen onder hetzelfde potje als de kerstpakketten en bedrijfsfeestjes, en is er minder geld beschikbaar. De fietsersregeling is daarnaast zo wanhopig moeilijk geworden dat werknemers en werkgevers afhaken. Zo kun je je reiskostenvergoeding kwijtraken als je een fiets leaset via werk."

Lees ook: ANWB daagt werknemers uit: 18 cent per kilometer voor lopen en fietsen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws