Nieuws Mobiliteit

Fancy flagship stores? Dit automerk blijft geloven in de dealer op de hoek

Waar nieuwe automerken zoals Nio en Zeekr hun heil zoeken in enorme ‘flagship stores’ op A-locaties, doet MG het anders. Importeur en distributeur Van Mossel gelooft in bescheidener locaties, die vooral op veel meer plekken zitten. ,,Onze klanten willen veel auto voor weinig geld, maar vooral ook die ‘ouderwetse’ service."

Roland Tameling 18 september 2023

Eric Berkhof rij autos

Erik Berkhof is directeur bij MG-distributeur Van Mossel.Foto: MG/Van Mossel

Nee, er hangen nu nog geen slingers en balonnen in de vestiging van MG-distributeur Van Mossel aan de Amsterdamse ringweg. Die volgen volgend jaar vast wel, want de honderdste verjaardag van het van oorsprong Britse automerk ‘Morris Garages’ – tegenwoordig onderdeel van het Chinese SAIC-concern – begint officieel pas in 2024. Dit jaar leveren de medewerkers van dit autobedrijf vooral opvallend veel nieuwe MG’s af, terwijl de ingeruilde modellen van voornamelijk Europese en Japanse merken op de parkeerplaats achterblijven.

Deze vestiging aan de rand van de hoofdstad zit weliswaar op een prominente zichtlocatie – je kunt er niet omheen wanneer je langs de afslag Duivendrecht op de A4 rijdt – maar verder geloven MG en Van Mossel niet in de filosofie die veel andere nieuwe automerken aanhangen.

Lees ook: Na Duitsland is Van Mossel ook op Brits overnamepad gegaan

Veel (eveneens Chinese) nieuwkomers in autoland willen potentiele klanten namelijk trekken met imposante glaspaleizen op beroemde locaties. Zo opende Nio een Nio House aan de Meent in Rotterdam, exploiteert Lynk & Co een eigen ‘Club’ aan het Amsterdamse Rokin, verbouwt concerngenoot Zeekr het voormalige V&D-warenhuis in het hartje van de hoofdstad en opende Polestar ook al diverse ‘Polestar Spaces’ in grote steden.

Dubbel zo veel MG’s

Dat de aanpak van MG aanslaat, blijkt uit de gestaag stijgende verkopen van de diverse modellen in Nederland. Via de specifieke MG-vestigingen van autodealerreus Van Mossel, dat dus tevens importeur van het merk is in Nederland, vonden dit jaar meer dan 3200 nieuwe exemplaren hun weg naar een eigenaar. Het moderne MG is daarmee nog lang geen speler in de top vijf van de vaderlandse autoverkopen, maar de opwaartse lijn is consistent.

,,Dat is inderdaad reden voor optimisme en opgewekte gezichten”, zegt algemeen directeur Eric Berkhof van Van Mossel Automotive. ,,De eerste helft van dit jaar hebben we al twee keer zoveel mensen blij kunnen maken met een nieuwe MG dan heel vorig jaar, een verdubbeling van het totale volume van 2022. Dat is geweldig, voor al onze collega’s en voor die klanten.”

De Van Mossel-vestiging in Amsterdam. Foto: MG/Van Mossel

Groeiend aanbod

Dat steeds meer Nederlanders de MG-showrooms weten te vinden, komt voor een deel doordat het merk steeds meer modellen in zijn aanbod krijgt. Na de middelgrote ZS EV, de grotere EHS plug-in hybride en de luxere Marvel R kun je nu ook terecht voor een elektrische stationwagon (de MG5) en een compacte gezinsauto in de vorm van de MG4, een concurrent van onder meer de Volkswagen ID.3 en de Cupra Born.

Naast de relatief ruime ZS scoort met name de laatstgenoemde MG4 goed, weet de van oorsprong Chinese topman Aiden He, die inmiddels zo’n vijf jaar in Nederland woont. He is de ceo van MG Motor voor Scandinavië en de Benelux: ,,Je ziet dat we met de MG4 een model hebben dat qua vorm en uitstraling uitstekend past bij de smaak van de Nederlandse koper. Bovendien is zijn prijs van iets meer dan 32.000 euro concurrerend.”

Lees ook: Meer dan 50 VW-busjes en Ford Mustangs: zo verovert Jeroen de verhuurmarkt voor oldtimers

,,Ook leuk om te vertellen”, vervolgt He: ,,Er komt een extra sterke XPOWER versie van de MG4 aan (dat wordt de voorlopig snelste MG ooit, met 435 pk en een beloofde 0-100-sprinttijd van 3,8 seconden, red.) en binnenkort krijgen we een langeafstandsversie die 520 kilometer per laadbeurt haalt. Zo’n ruim rijbereik vinden Nederlanders ook prettig, weet ik inmiddels.”

Nederlanders zijn veeleisende autokopers

Van Mossel-directeur Berkhof vult aan: ,,Veel Nederlanders willen niet alleen een moderne elektrische auto, maar verwachten tegenwoordig ook een heel compléte auto. Veel spullen en technologie, voor de beste prijs. Dat biedt MG volgens ons als de beste, en dat verklaart onder meer waarom steeds meer mensen ons weten te vinden.”

"Een nieuwe auto kopen is voor veel mensen nog altijd een feestje. Dus willen wij de klant een goede sfeer geven als ze binnenkomen"

Eric Berkhof, directeur Van Mossel Automotive

In de MG-showrooms zien Berkhof en zijn collega’s dat aspirant autokopers zich goed hebben ingelezen en tegelijk zeer veeleisend zijn. ,,De MG-organisatie is relatief jong, we doen dit merk nu vier jaar. Maar de klant verwacht een compleet, evenwichtig bedrijf dat functioneert alsof het altijd al heeft bestaan. Daarin biedt Van Mossel dan weer een toegevoegde waarde, omdat de benodigde expertise al in huis is en we onze klanten in principe op hun wenken kunnen bedienen.”

,,Weet je wat het is”, vervolgt Berkhof gedecideerd. ,,Een nieuwe auto kopen is voor veel mensen nog altijd een feestje, hè? Dus willen wij de klant een goede sfeer geven als ze binnenkomen; de panden zien er sfeervol uit en onze verkopers zijn in de eerste plaats goede adviseurs die veel uitleg geven over de auto, over het merk, over de merkgeschiedenis en over de huidige mogelijkheden. En dan is het de combinatie van prijs en kwaliteit, de waarde van de auto onder de streep, het belangrijkste dat ze van MG krijgen.”

De Cyberster. Foto: MG/Van Mossel

Autodealers, geen ‘flagship stores’

Juist vanwege het contact met de klanten houdt MG in zekere zin de klassieke ‘dorpsdealer’ in ere, valt Aiden He zijn collega bij: ,,Je ziet dat sommige concurrenten enorme flagship stores neerzetten op dure locaties, maar daar geloven wij niet in. Die aanpak is vooral gebaseerd op theorie, zonder dat ik hun intenties tekort wil doen; sommige fabrikanten bedenken een mooi verhaal voor zichzelf en willen iets veranderen in de wereld.”

Maar ze vergeten daarbij één ding, zegt He: “Je kunt de klant niet veranderen. Iemand die in Haarlem woont, wil niet naar Amsterdam rijden om zijn auto een servicebeurt te geven. Door het uitgebreide dealernetwerk van Van Mossel hoeven klanten niet van de ene naar de andere stad te reizen, ze kunnen gemakkelijk een vestiging bij hen in de buurt vinden.”

"Je kunt de klant niet veranderen. Iemand die in Haarlem woont, wil niet naar Amsterdam rijden om zijn auto een servicebeurt te geven"

Aiden He, ceo van MG Motor Scandinavië en Benelux

He kijkt tevreden rond in de Amsterdamse Van Mossel-vestiging en vervolgt: ,,Als er een heel fancy showroom in een grote stad staat wil je er misschien naartoe omdat het een ervaring is, maar als je eenmaal klant bent wil je de juiste mensen hebben om mee te praten en eventuele problemen snel op te lossen. Daar slaagt een gerenommeerde partner als Van Mossel al jarenlang heel goed in, dat echte helpen van de klanten.”

100 jaar ‘Morris Garages’

Volgend jaar viert MG zijn eeuwfeest onder meer met de terugkeer van een open sportwagen, het soort auto waar de ooit zo Britse automaker groot mee werd. Die Cyberster gedoopte tweezits cabriolet moet de gloriedagen van liefhebbersmodellen zoals de MGB en MG-F laten herleven, zij het nu in volledig elektrische vorm.

Ondanks spraakmakende vleugeldeuren en een indrukwekkend motorvermogen van naar verluidt ruim 500 paardenkrachten, moet de Cyberster een relatief betaalbare sportauto worden. De opmerkelijke naam is overigens een samentrekking van het futurisctisch klinkende ‘cyber’ (vast een plaagstootje naar Tesla, dat immers de Cybertruck in ontwikkeling heeft) en ‘roadster’, de benaming voor dit sportieve open autotype.

Lees ook: 93 en directeur van een autobedrijf: Hendrik Jan werkt nog dagelijks in zijn showroom

,,Hoe betaalbaar hij wordt kan ik je nu nog niet verklappen”, plaagt Aiden He tijdens ons gesprek in de Amsterdamse showroom. ,,De Cyberster wordt straks ons vlaggenschip, ons topmodel. Maar weet je, vanaf de eerste dag dat we MG terugbrachten in Nederland is het onze visie en onze missie om elektrische voertuigen toegankelijk te maken voor onze klanten. Dat geldt straks ook voor de Cyberster; dat wordt geen exclusief model in een gelimiteerde oplage, maar een sportieve auto die voor verrassend veel mensen haalbaar is.”

Foto: MG/Van Mossel

‘Veel goedkoper gaat niet’

Ten opzichte van veel concurrenten zijn de modellen van MG inderdaad redelijk scherp geprijsd. Maar, zo waarschuwt directeur Berkhof, extreem veel goedkoper zullen toekomstige (elektrische) auto’s van het merk niet worden: ,,Ik verwacht niet dat er volwaardige elektrische auto’s gaan komen die rond de 20.000 euro gaan kosten, zoals sommige bedrijven ons nu wel voorspiegelen. Ik verwacht eerder dat de bodem rond de 25 à 26.000 euro zal liggen, dat zal de nieuwe prijs worden voor een goed inzetbare elektrische auto in 2025 of 2026. Maar 20.000, dat geloof ik niet.”

Automerken die hun elektrische auto’s tegen zulke lage bedragen gaan aanbieden, verdienen volgens Berkhof te weinig aan hun modellen om dat lang vol te houden. ,,Denk maar aan fabrikanten die per verkochte auto zó veel geld verloren, dat ook zij het compacte segment vaarwel hebben moeten zeggen. De prijs was te laag en de investeringen te hoog om er een goede boterham aan te verdienen. En hoewel de Chinese concerns op enorm grote schaal auto’s kunnen bouwen en dus de prijs kunnen drukken, voorzie ik dat de spotgoedkope nieuwe auto niet meer terugkomt.”

"Ik verwacht niet dat er volwaardige elektrische auto’s gaan komen die rond de 20.000 euro gaan kosten, zoals sommige bedrijven ons nu wel voorspiegelen"

Eric Berkhof, directeur Van Mossel Automotive

De productie- en ontwikkelingskosten zijn daarvoor te hoog, meent Berkhof: ,,De kosten van de grondstoffen, van de batterijen, van alle veiligheidssystemen die een auto moet hebben om een goede veiligheidsscore te halen in de Euro N-CAP crashtests. Dat gaat gewoon niet gebeuren.”

Of die voorspelling ook betekent dat MG niet met een model onder de MG4 gaat komen, willen He en Berkhof bevestigen noch ontkennen. Het is een feit dat er patenttekeningen zijn opgedoken van een compactere MG, die mogelijk MG3 gaat heten, maar het is nog niet bekend of die auto ook daadwerkelijk naar Europa komt. Wel biedt de vanafprijs van het huidige goedkoopste model (de MG4 is leverbaar vanaf een krappe 33.000 euro) ruimte voor een nóg betaalbaarder model. Hoe het ook zij: dat zou voor menig prijsbewuste Nederlander een prima ‘verjaardagscadeau’ zijn volgend jaar.

Lees ook: Na Duitsland is Van Mossel ook op Brits overnamepad gegaan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws