Nieuws Mobiliteit

Garagehouder Cees (67) maakt auto's stralingsvrij: 'migraine nam af'

Cees van Doorn had van kinds af aan al last van migraine. De 67-jarige garagehouder merkte dat de klachten afnamen, toen hij minder aan elektromagnetische velden werd blootgesteld. Sindsdien adviseert hij anderen, die elektrogevoelig zijn. En maakt hij auto’s stralingsarm.

René Cazander (AD) 17 februari 2023

Cees van Doorn auto stralingsvrij

Cees van Doorn maakt op verzoek auto’s stralingsvrij. Foto: Rianne den Balvert

Als klein jongetje sloeg Van Doorn op de lagere school soms dagen noodgedwongen over. Hij barstte dan van de koppijn en gaf over. ,,De oorzaak hebben ze nooit gevonden. Ik ben meermaals naar artsen geweest. Ben zelfs met alternatieve geneeskunde bezig geweest, maar niets hielp”, zegt van Doorn in het AD. Achteraf gezien wijt hij de problemen aan een hoofdstroomkabel bij het huis.

Er waren zelfs tijden dat hij elk jaar ruim 150 pilletjes tegen de migraine slikte. En naarmate er meer mobieltjes kwamen en wifi en bluetooth hun intrede deden in zijn dagelijks leven, verergerde de pijn. Tot een klant hem adviseerde eens ‘zijn netwerk te saneren.’ ,,Ik heb toen alles in mijn huis bekabeld. De wifi werkt alleen als dat nodig is. Mijn mobiel gebruik ik minimaal.”

''Wat ik uiteindelijk doe, hangt af van de auto en de bestuurder. Het is maatwerk. Je werkt met heel veel signalen''

Cees van Doorn, garagehouder

Garagehouder is naar eigen zeggen gevoelig voor elektromagnetische velden

De maatregelen hadden zowaar effect. Wat bleek? Van Doorn is naar eigen zeggen gevoelig voor elektromagnetische velden. Die zijn tegenwoordig overal te vinden. Ze ontstaan bij alles waar spanning op staat of stroom doorheen loopt. En bij alle apparatuur voor draadloze communicatie. Bij mensen zoals Van Doorn resulteren ze in (ernstige) gezondheidsklachten, zoals slaap- en concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en oorsuizen.

Omdat zendmasten bij zijn huis kwamen te staan, is Van Doorn 1,5 jaar verhuisd naar Scheerwolde. Hier heeft hij minder last van straling. ,,Ik gebruik geen medicijnen meer. Ik heb weer een stuk van mijn leven terug.” Zijn bedrijf zit nog wel in Woerden. De garagehouder noemt zich inmiddels een specialist op het gebied van magnetische velden en zwerfstroom. Hij is lid van de beroepsvereniging Vemes, Vereniging Meetspecialisten Elektromagnetische Straling.

Lees ook: Bijna blinde garagehouder blijft innoveren

Steeds vaker moet de 67-jarige ondernemer auto’s stralingsarm maken

Elektrohypersensitiviteit is een zeer onderschat probleem, dat niet door de overheid serieus wordt genomen, klaagt Van Doorn. Naar schatting 3 procent van de bevolking geeft aan hiervan last te hebben, maar volgens de 67-jarige garagehouder zijn dit er veel meer. Hij merkt het ook aan zijn werk, vervolgt hij. Steeds vaker moet hij auto’s stralingsarm maken. ,,Een auto zit volgestopt met elektronica. Het is net een rijdende computer.”

Om te voorkomen dat de elektronica de gezondheid van de inzittenden schaadt, schermt hij die af met edelmetalen, zoals aluminium. Die houden straling tegen. Maar voordat hij dat doet, wordt de hele wagen doorgemeten. Dat kost tijd. ,,Wat ik uiteindelijk doe, hangt af van de auto en de bestuurder. Het is maatwerk. Je werkt met heel veel signalen.” Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd door boeren om in stallen de elektromagnetische straling te meten. ,,Koeien zijn hier nog gevoeliger voor dan mensen.”

''Als mensen zich er beter bij voelen om maatregelen te nemen, moeten ze het gewoon doen. Placebo’s werken ook''

Monique Beerlage, Kennisplatform Elektromagnetische Straling

Is de stralingstheorie van Cees van Doorn ooit wetenschappelijk bewezen?

Hoe steekhoudend is het verhaal van Van Doorn? Het Kennisplatform Elektromagnetische Straling bundelt alle kennis op het gebied van elektromagnetische velden en gezondheid. Hierin zitten onder meer het RIVM, GGD en TNO. Secretaris Monique Beerlage van het platform laat in een reactie weten de klachten van mensen die beweren door straling ziek te worden, zeker serieus te nemen. Maar benadrukt dat wetenschappelijk nooit bewezen is dat er een verband tussen de twee bestaat.

Wel zijn er enige aanwijzingen dat leukemie vaker voorkomt bij kinderen die dichter bij elektriciteitsdraden wonen, voegt Beerlage eraan toe. ,,Als mensen zich er beter bij voelen om maatregelen te nemen, moeten ze het gewoon doen. Placebo’s werken ook.” Zij denkt dat het aantal inwoners dat last heeft van straling geen 3 procent is. ,,Ik denk dat enkele honderden mensen in ons land last hebben van elektromagnetische velden. Overal waar stroom doorloopt, is straling. En in elektrische auto’s meer dan in gewone auto’s. Die hebben een zwaardere accu en omvormer.”

Lees ook: Hoe het bedrijf van Tim de grootste autowasmiddelenspeciaalzaak van Nederland werd

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws