Nieuws Mobiliteit
Dit is waarom Jan Ykema van MotoMondo de motorfiets weer op de kaart wil zetten
Jan Ykema heeft een missie. Met zijn bedrijf MotoMondo is hij hard bezig de motorfiets weer op de kaart te zetten als dagelijks vervoermiddel. Als distributeur en importeur van onder meer Mash en Royal Enfield lijkt hij daarvoor goud in handen te hebben. De dubbele groeicijfers van het IJsselsteinse MotoMondo zijn daarvan het bewijs. Als het aan Jan ligt, gaat Europa straks weer op de motor naar het werk.

Jan Ykema: ,,Mede door de enorme vraag in Duitsland naar lichte motoren zit de verkoop flink in de lift." Foto: Jacco van de Kuilen
Motorrijden in Nederland is vooral iets voor in je vrije tijd. Lekker de boel de boel laten en één zijn met de elementen en de techniek. Maar in een tijd dat de behoefte aan individueel vervoer explodeert en tegelijkertijd de CO2-footprint van het forensenverkeer uit alle macht moet worden ingedamd, komt de motorfiets volop in beeld als vervoermiddel voor alledag.
In Frankrijk, Duitsland, België en Groot-Brittannië vereenvoudigt de overheid de overstap van auto naar motorfiets al langer. Onder voorwaarden en soms na een bescheiden rijvaardigheidstraining mag je daar met een personenautorijbewijs (B) een motorfiets met een motorinhoud tot 125cc besturen.
Nederlandse overheid houdt de boot af
Ykema hoopt dat de Nederlandse overheid volgt: ,,Een lichte motorfiets is het ideale vervoermiddel als de reis net te lang is om met een elektrische fiets te overbruggen. Door een bescheiden vermogen, strenge emissie-eisen en compacte maten is de belasting op de omgeving een stuk lager dan die van een auto, bovendien zijn de kosten voor aanschaf en gebruik ook nog eens heel laag. In de omringende landen mag je met een B-rijbewijs al op zo’n motor rijden, de Nederlandse overheid houdt ondanks een stevige lobby van de belangenvereniging van de RAI de boot helaas vooralsnog af."
Lees ook: Van politie tot motorkleding: Mark Bos werd ondernemer en redde familiebedrijf
Al sinds 1992 houdt Ykema zich bezig met het importeren en vermarkten van motoren. Een vroegere connectie met het Italiaanse motorconcern Cagiva leverde de huidige bedrijfsnaam MotoMondo op. Niet alleen de naam, maar ook de tricolore in het bedrijfslogo doen vermoeden dat er bij het IJsselsteinse bedrijf alleen Italiaanse motormerken vertegenwoordigd worden.
Das war einmal. Ykema: ,,We zijn agent voor MV Agusta, maar de nadruk ligt vooral op Mash en Royal Enfield. Mash komt uit Frankrijk, Royal Enfield is het oudste nog bestaande motormerk ter wereld. De Britse roots gaan terug tot 1901. Ook voeren we het Zuid-Koreaanse Hyosung en Rieju, een Spaanse merk."
Verkoopverwachting overtroffen
Toch is de naam MotoMondo verre van achterhaald, legt Ykema uit: ,,We gaan inmiddels over de landsgrenzen en hebben ook kantoren in Engeland en Duitsland. Mede door de enorme vraag in Duitsland naar lichte motoren zit de verkoop flink in de lift. Om je een idee te geven: in 2018 leverden we 900 motoren af, dit jaar hoopten we op 1.800 stuks. Maar aan het einde van de zomer zaten we al op 2.200. Door onze internationale groei is de verkoopverwachting voor volgend jaar 5.000 stuks. De Nederlandse dealers die motoren uit de stal van MotoMondo verkopen, haalden een gezamenlijke omzetgroei van 40 procent.''
"Door de coronacrisis zegden de andere motormerken hun persintroducties af, de media snakten naar content"
Met een slimme zet zorgden Jan en zijn mensen ervoor dat Mash in september ook nog eens volop in de publieke belangstelling stond. ,,Door de coronacrisis zegden de andere motormerken hun persintroducties af, de media snakten naar content. We hebben ons nieuwste model, de Mash 650 X-Ride, met een live ‘anderhalve meter evenement’ aan de pers gepresenteerd, inclusief een rijbeleving door de heuvels. Dat leverde heel wat exposure op!"
Teruggrijpen naar vervlogen tijden
Het zijn niet alleen de rijbewijsregels en de vraag naar coronaproof vervoer die Ykema in de kaart spelen voor het succes van zijn bedrijf. Mash en Royal Enfield breken met het idee dat mooie techniek en een gave uitstraling per definitie duur moeten zijn. De vormgevingstaal van beide merken grijpt overduidelijk terug op vervlogen tijden. We zien in de MotoMondo-showroom van het in 2019 betrokken hoofdkantoor klassiek ogende bobbers, caféracers, dirt bikes en enduro’s, voorzien van hypermoderne viertaktmotoren die straks zelfs voldoen aan de nieuwe Euro5-emissie-eisen. En het mooie is: voor de prijs van een knappe e-bike of een motoroccasion met zeer ruime ervaring koop je een splinternieuwe motorfiets mét twee jaar garantie.
Lees ook: Grote bus, kleine actieradius: waarom de Mercedes-Benz eSprinter tóch een slimme investering is
Naast een treuzelende Nederlandse overheid heeft Ykema ook nog te dealen met het vooroordeel dat motorrijders - vaak door een te hoge snelheid - meer gevaar lopen in het verkeer. ,,Als je praat over zware sportmotoren zou dat het geval kunnen zijn. Echter, de lichte 125cc motoren rijden het lekkerst als je gewoon met het verkeer meerijdt. Op de snelweg is 90-110 km/u toch echt de max. De remsystemen zijn daarbij ook nog eens geavanceerder dan die van een hypermoderne elektrische fiets."
,,Wat dat betreft is het gewoon een prima woon-werk vervoermiddel", besluit Ykema. ,,Maar het motorplezier is er niet minder om, hoor. Je kunt er in het weekend of na een dag op het thuiskantoor prima een tochtje mee maken, zeg maar het spreekwoordelijke rondje om de kerk. Heerlijk even alle coronastress van je af laten glijden.''