Nieuws Mobiliteit
90 procent van de elektrische rijders blijft elektrische auto trouw
Elektrisch rijden zal in de toekomst blijven groeien. Momenteel is ongeveer een op de vier nieuwe auto’s elektrisch, en dit aandeel groeit gestaag. Daarnaast geeft maar liefst 90 procent van de elektrische rijders aan dat ze bij hun volgende auto weer voor elektrisch zullen kiezen.

Foto: Shutterstock
De tevredenheid onder elektrische rijders wordt vooral geuit op het gebied van de rijeigenschappen, de gebruikskosten, het niet meer hoeven tanken en de laadmogelijkheden. Minder positief is de gebruiker over de mogelijkheid om met de auto op vakantie te gaan. Om dit te compenseren is een actieradius van minimaal 300 kilometer gewenst, blijkt uit onderzoek van autodealer Muntstad.
Het is daarom ook dat bij aanschaf wordt aangegeven dat de actieradius en betrouwbaarheid van de batterij het zwaarste weegt. Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de rijders positief tot zeer positief is over een dergelijke actieradius.
'De mobiliteit van elektrisch rijden wordt mede aangedreven door private lease-constructies. Dit valt onder ‘operational lease’, hierbij wordt de auto niet jouw eigendom'
Gemiddelde prijs van nieuwe en tweedehands elektrische auto’s
Het onderzoek wees verder uit dat de gemiddelde prijs van een nieuwe elektrische auto tussen de 40.000 en 50.000 euro ligt, terwijl een tweedehands elektrische auto tussen de 20.000 en 30.000 euro kost. Voor rijders die leasen kost dit de meerderheid, namelijk 53 procent 401 tot 600 euro per maand. De contractduur is bij 71 procent van de gevallen 60 maanden.
De mobiliteit van elektrisch rijden wordt mede aangedreven door private lease-constructies. Dit valt onder ‘operational lease’, hierbij wordt de auto niet jouw eigendom. Voor 77 procent van de respondenten was deze constructie doorslaggevend bij de keuze om elektrisch te gaan rijden.
Lees ook: Van ‘batterijbedrijf’ naar autoreus: zo wil BYD de elektrische automarkt op z’n kop zetten
Fiscale voordelen stimuleren elektrisch rijden bij particuliere en zakelijke rijders
Om elektrisch rijden betaalbaar te maken spelen fiscale stimulansen een grote rol. Voor particuliere elektrische rijders is de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting de belangrijkste stimulans. Zakelijke rijders profiteren voornamelijk van de verlaging van de bijtelling, zij betalen 16 procent. Voor brandstofauto's bedraagt dit 22 procent. Deze maatregelen dragen bij aan de groei in populariteit van elektrisch rijden in Nederland.
De resultaten van het Nationaal Laadonderzoek wijzen er op dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt voor consumenten. Dit, in combinatie met hoge tevredenheid onder de huidige elektrische rijders, maakt het aannemelijk dat de populariteit van elektrisch rijden in de toekomst zal blijven groeien.
Lees ook: Wat Lightyear niet lukte, doet Carice wél: maak kennis met deze schattige, oer-Hollandse auto