Aangeboden door Mercedes-Benz Vans

Branded Content Mobiliteit

Ook Noot gaat elektrisch: ‘Voor personenvervoer kunnen en wíllen we niet anders’

Noot Personenvervoer groeide de afgelopen jaren explosief. Het geheim: slim inschrijven op aanbestedingen door constant te vernieuwen. Zo wordt het wagenpark van maar liefst 1.800 voertuigen steeds duurzamer. Tijd voor een werkbezoek met de nieuwe, elektrische Mercedes-Benz eVito Tourer.

Roland Tameling 19 november 2020

Toen Martijn Kersing in 2006 de leiding van Noot Personenvervoer in handen kreeg, reden er zo’n 240 auto’s bij het bedrijf. ,,Inmiddels zijn dat er ruim 1.800”, bevestigt de 51-jarige directeur/eigenaar trots. ,,Noot bestaat ondertussen meer dan veertig jaar maar de afgelopen jaren is de groei echt explosief geweest. Nu zijn we één van de grootste vervoerders van het land, met afdelingen in het midden, oosten, zuiden en zuidwesten van Nederland.”

De diversiteit in de diensten van Noot is dan ook groot. Dat uit zich bij deze vervoerder in een even imposant als uitgebreid wagenpark. Op het grote terrein rond het hoofdkantoor in Ede staan aan de ene kant compacte personenwagens zoals een Volkswagen Up en een Opel Ampera-e, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor ‘gewone’ taxiritten. Het overgrote deel bestaat echter uit middelgrote en grote bestelwagens, die zijn uitgerust voor allerlei soorten personenvervoer: van extra lange en hoge busjes voor het vervoeren van mensen in een rolstoel, tot kleinere exemplaren met negen zitplaatsen die dagelijks kinderen van en naar school brengen.

Maar Noot doet meer: particulieren en andere bedrijven kunnen hier ook terecht om een auto of busje te huren of om de logistiek rondom een evenement te laten regelen. Als het écht groot moet zijn, staan er zelfs fullsize luxe touringcars klaar.

Milieu steeds belangrijker

Vrijwel alle opdrachten van Noot komen echter voort uit Europese aanbestedingen, vertelt directeur Kersing: ,,Daar schrijven wij ons op in en de laatste tijd hebben we veel succes gehad met onze aanpak. Daar zit een factor geluk in, maar we kijken ook altijd heel goed naar het gunningsmodel, ofwel de eisen waar je op beoordeeld wordt. Daarin zie je hoe veel punten je krijgt voor bijvoorbeeld de prijs, de opleidingsplannen van je bedrijf maar zeker ook voor de duurzaamheid van de aanpak.”

Het milieu heeft daar een steeds groter aandeel in, merkt Kersing. ,,Voorheen kreeg je bijvoorbeeld vijftig punten (van de duizend, red.) voor je duurzaamheidsbeleid, tegenwoordig is dat vaak al 250 punten. Zo zien we met name in grote steden een sterk groeiende vraag naar elektrische voertuigen en dat is ook één van de redenen dat wij ons wagenpark de laatste jaren snel zijn gaan vergroenen.”

,,We hebben nu zo’n tweehonderd voertuigen die elektrisch zijn aangedreven. Honderdvijftig stuks daarvan zijn batterij-elektrisch en we hebben vijftig auto’s die op waterstof rijden. Verder rijden er vierhonderd auto’s op groengas en de rest zijn dieselvoertuigen die aan de meest recente Euro6-norm voor uitlaatgassen voldoen.”

Van stoel tot service

Bij het kiezen van nieuwe auto’s kijkt Noot gericht naar de opdracht waar het materiaal voor wordt ingezet. Kersing: ,,Welke soort klanten gaan we er mee vervoeren, past het voertuig bijvoorbeeld goed bij rolstoelvervoer? Verder is de werkplek van de chauffeur belangrijk (is de verstelbaarheid van de stoel goed op orde?), net als het instap- en zitcomfort van de passagiers en het formaat van de bagageruimte. Daarbij is het voor mij als ondernemer belangrijk dat de leverancier van de auto’s een goede after-salesorganisatie heeft, zodat problemen snel worden opgelost als er onverhoopt toch iets mis gaat.”

Niet voor niets heeft Noot de afgelopen tijd de nodige elektrische Vito’s van Mercedes-Benz aangeschaft. Chauffeuse Sjoukje Stens (59) rijdt haar dagelijkse schoolritjes in zo’n eVito Tourer: elke ochtend en middag ruim veertig kilometer door Ede, Renkum en Wageningen langs de huizen en scholen van ‘haar kinderen’. Elektrisch rijden bevalt haar opperbest: ,,Ik doe dit werk nu al ruim vijftien jaar met veel plezier. Normaal gesproken reden we natuurlijk auto’s met een dieselmotor maar de overstap op een elektrische bus is erg prettig. Het rijdt zó soepel joh!” Hier lees je alles over de elektrische Mercedes-Benz eVito Tourer.

Long Range

Hoewel Sjoukje behoorlijk verknocht is aan haar ‘eigen’ eVito, hebben wij voor deze aflevering van Werkverkeer een gloednieuw exemplaar voor haar meegenomen. Vandaag legt Sjoukje haar ronde af in een andere versie van de middelgrote elektrische Mercedes-Benz, die de toevoeging Long Range heeft.

Die naam heeft alles te maken met het grotere rijbereik van deze variant: waar de ‘standaard’ eVito zo’n 150 kilometer op een volgeladen accupakket (met een capaciteit van 41 kilowattuur) redt, komt de eVito Tourer Long Range een stuk verder. Dankzij een grotere batterij van maar liefst 100 kWh haal je met deze versie tot wel 360 kilometer per laadbeurt. Daarmee zou Sjoukje dus negen diensten kunnen draaien zonder bij te laden!

Directeur Kersing is blij met dit nieuwe type eVito: ,,Voor sommige projecten is een grotere actieradius erg prettig. In Den Haag rijden onze voertuigen gemiddeld 130 kilometer per dag, dus daarvoor volstaat het huidige model. Maar in Amersfoort rijden we nu een project waar de auto’s 240 kilometer op een dag afleggen, dus in dat geval zijn we erg geholpen met een groter accupakket. Dit past precies bij wat we nodig hebben om mee te blijven doen.”

Geen vieze lucht

Na haar ronde stapt Sjoukje, een vriendelijke, zachtaardige dame die duidelijk wordt geadoreerd door de kinderen die met haar meerijden, enthousiast uit. ,,Het is echt alsof je over de weg zoeft, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Om te beginnen is het fijn dat het een automaat is dus je kunt veel beter op het verkeer letten, maar het valt me ook op dat hij een stuk vlotter is dan de auto waar ik normaal in rijd. Ik vloog er zo mee weg!”

Dat heeft Sjoukje goed gevoeld: de eVito Tourer Long Range is met een maximumvermogen van 204 pk (150 kilowatt) ook nog eens flink sterker dan de vorige eVito Tourer, die niet verder komt dan 85 kilowatt ofwel 116 paardenkrachten. ,,Je merkt dat de motor net iets meer reserve heeft en dat is vooral prettig op het stukje snelweg op mijn route: uiteraard rijd ik met beide auto’s zo soepel en veilig mogelijk met het verkeer mee, maar die extra kracht geeft wel een zeker gevoel.”

Na haar kennismaking heeft Sjoukje nog wel een goede tip voor de makers van de eVito: ,,Het zou fijn zijn als de auto’s iets meer geluid maken. Ze zijn nu zó stil dat voetgangers en fietsers je bijna niet aan horen komen, waardoor je extra scherp moet zijn of ze je wel gezien hebben. Als hij iets meer geluid maakt (zoals verplicht wordt voor elektrische voertuigen in 2021, red.) zou dat de veiligheid nog verder ten goede komen, want verder voelt het heel prettig om volledig elektrisch langs de scholen te rijden. De oudere diesels hoorden ze misschien wel beter aankomen, maar nu staan de kinderen tenminste geen vieze luchten in te ademen als ze uit school komen. En zo hoort het.”

Op weg naar duurzame mobiliteit met de eVans van Mercedes-Benz. Met het eerste volledige elektrische bedrijfswagen gamma, is er nu voor iedere ondernemer een elektrische bedrijfswagen naar wens. De eVans laten zien dat lokaal emissievrij rijden, overtuigende prestaties, comfort en lage bedrijfskosten perfect kunnen worden gecombineerd. Altijd 100% in controle en altijd met het oog op morgen. Vraag hier meer informatie aan over de Mercedes-Benz eVito Tourer.

tracking pixel