Nieuws Mobiliteit

Onderzoek EVBox: 'Werknemers moeten elektrische auto van zaak kunnen leasen'

Moeten bedrijven hun werknemers een elektrische leaseauto aanbieden? Volgens 57 procent van de Nederlanders zouden werknemers ook een elektrische auto van de zaak moeten kunnen leasen. 71 procent van de potentiële EV-rijders is het daarmee eens. Dat blijkt uit marktonderzoek van EVBox naar de adoptie van elektrisch vervoer, dat in samenwerking met Ipsos is uitgevoerd.

Van onze redactie 22 juni 2022

lightyear blog

Steeds minder Nederlandse EV-rijders laden hun auto op het werk. Foto: Shutterstock

In Europa zegt bijna zes op de tien potentiële EV-rijders dat een toekomstige werkgever aantrekkelijker voor hen is wanneer deze elektrische auto’s aanbiedt. Dit percentage is gestegen van 46 procent naar 57 procent in vergelijking met de cijfers uit de EVBox Mobility Monitor van 2020.

In Nederland zien we juist een daling: terwijl eerder nog 52 procent van de potentiële EV-rijders deze opvatting had (2020), is dat nu 42 procent. Huidige EV-rijders vinden een werkgever zelfs significant minder aantrekkelijk wanneer deze elektrische auto’s aanbiedt in vergelijking met 2020 (van 61 procent in 2020 naar 42 procent in 2022).

'Steeds minder Nederlandse EV-rijders laden hun auto op het werk. Waar nog 56 procent dit deed in 2020, is het aandeel in 2022 geslonken naar 38 procent'

'Ook kosten opladen op werk en thuis moeten door werkgever worden gedekt'

Ondanks dat het aanbieden van elektrische auto's werkgevers niet direct aantrekkelijker maakt, verwachten wel steeds meer Nederlanders dat bedrijven elektrische auto's aanbieden als onderdeel van hun bedrijfsauto-plan. Deze verwachting is in vergelijking met 2020 aanzienlijk gestegen bij alle respondenten onder de algemene bevolking (van 17 naar 57 procent), potentiële EV-bestuurders (van 27 naar 71 procent) en huidige EV-bestuurders (van 51 naar 62 procent).

Aangezien bedrijven de brandstofkosten voor diesel- en benzineauto’s dekken, verwacht de meerderheid van de Nederlandse EV-rijders ook dat de kosten voor het opladen op het werk (72 procent), maar ook thuis (55 procent) door hun werkgever worden gedekt.

Lees ook: Europees plan: vanaf 2027 elektrificatie bedrijfswagens

Drie op de tien EV-rijders: genoeg laadpalen op werk beschikbaar

Steeds minder Nederlandse EV-rijders laden hun auto op het werk, zo blijkt uit het onderzoek. Waar nog 56 procent dit deed in 2020, is het aandeel in 2022 geslonken naar 38 procent. Daarnaast komt naar voren dat slechts 30 procent van de Nederlandse EV-rijders aangeeft dat er altijd voldoende laadpunten voor hen beschikbaar zijn op het werk.

De meeste Nederlandse EV-rijders laden hun auto vooral thuis (67 procent) en op hun werk op (38 procent). Naast het werk is het laden op openbare en commerciële parkeerplaatsen ook populair in Nederland (38 procent). In 2020 werd er ook vaak opgeladen bij tankstations langs snelwegen (44 procent) en winkelcentra (26 procent), maar nu zegt nog maar een klein deel van de EV-rijders dat te doen (20 procent bij tankstations, 7 procent bij winkelcentra).

Meer laadpalen op het werk kunnen gestimuleerd worden met specifiek beleid door de overheid. Bijna de helft van de bevolking (46 procent) is van mening dat de overheid meer belastingvoordelen zou moeten bieden aan vooruitstrevende bedrijven die elektrische auto’s aanbieden aan hun werknemers en/of hun wagenpark elektrificeren.

Lees ook: Prijzen bij laadpalen voor elektrische auto's 'ondoorgrondelijk'

Nederland koploper in EU met laadpalen voor elektrische auto's

Nederland is de absolute koploper in de Europese Unie met het aantal laadpalen voor elektrische auto's. Volgens autobrancheorganisatie ACEA telt Nederland ruim 90.000 laadpalen. Duitsland komt op de tweede plaats met bijna 60.000 laadpalen.

In totaal zijn er 307.000 laadpalen in de EU. ACEA stelt dat daarmee ongeveer de helft van het totaal aantal laadpalen voor elektrische auto's in de EU in Nederland en Duitsland is geconcentreerd. Frankrijk telt ruim 37.000 laadpalen, gevolgd door Zweden (ruim 25.000) en Italië met 23.500 stuks. Het minste aantal palen is te vinden in Cyprus (57) en Malta (98).

Verder zijn er in Centraal- en Oost-Europa verhoudingsgewijs veel minder laadpalen dan in het westen van de EU. ACEA zegt dat er veel meer moet worden gedaan aan de bouw van laadpalen om een massale overstap naar elektrisch rijden in Europa mogelijk te maken. De meeste EU-landen blijven nu ver achter op dit gebied, aldus ACEA.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws