Nieuws Mobiliteit

Werkgevers roepen kabinet op: snel hogere kilometervergoeding

Het kabinet moet de onbelaste reiskostenvergoeding zo snel mogelijk verhogen. Personeel komt door de opgelopen reiskosten in de knel, waarschuwen werkgevers in het AD.

Van onze redactie 12 april 2022

Kilometervergoeding reiskosten brandstofprijzen woon werk verkeer personeel kabinet

Foto: Shutterstock

Werkgeversorganisatie AWVN vroeg werkgevers hoe zij aankijken tegen de hogere brandstofprijzen en of zij hun personeel tegemoet (willen) komen. Niet eerder was de respons zo hoog: liefst 481 werkgevers reageerden. Vier op de vijf zegt zich zorgen te maken over de opgelopen reiskosten en de gevolgen daarvan voor werknemers.

,,Werkgevers merken dat een deel van het personeel in de problemen komt en vinden dat die groep snel een steuntje in de rug moet krijgen”, reageert Niek Hinsenveld van AWVN op AD.nl.

Lees ook: Brandstof ondanks accijnsverlaging nog altijd duur: 'Niet bezuinigen op kilometervergoeding'

Verhoging kilometerheffing of verlaging kilometerdrempel

In het onderzoek zegt bijna de helft van de werkgevers de regeling voor woon-werkverkeer aan te willen passen (36 procent) of heeft dat inmiddels gedaan (8 procent). Dat kan bijvoorbeeld zijn via verhoging van de kilometervergoeding, invoering van een tijdelijke maandelijkse tegemoetkoming of verlaging van de kilometerdrempel vanaf waar de vergoeding begint. De werkgevers zeggen dit te doen uit goed werkgeverschap, maar ook om te voorkomen dat personeel in de problemen komt of overstapt naar de concurrent.

De werkgeversvereniging ziet meer thuiswerken niet meteen als oplossing omdat dit niet voor alle werkenden mogelijk is, zoals installateurs of verpleegkundigen. De AWVN ziet wel dat sommige bedrijven inzetten op duurzame alternatieven als ov-abonnementen en e-bikeregelingen.

Lees ook: CNV ziet meedelen personeel in bedrijfswinsten als oplossing hoge inflatie

Werknemers willen fietsvergoeding

Voor vier op de tien werkende Nederlanders is thuiswerken een belangrijkere optie geworden om dure autoritten te voorkomen, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Anders Reizen. Uit dit onderzoek komt tevens naar voren dat werknemers graag gestimuleerd worden door hun werkgever om andere vervoersopties te nemen dan de auto, bijvoorbeeld door een fietsvergoeding, of hulp bij de aankoop van een elektrische fiets. Dat geeft hen drie voordelen: het bespaart, is goed voor de gezondheid en het verlaagt de filedruk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws