Nieuws Mobiliteit
Een studentenreisproduct mét deelvervoer: kan dat? Flytz Mobility testte het uit
Driehonderd Rotterdamse studenten hebben drie maanden lang een nieuw reisproduct getest. Het gaat om een flexibele reisapp waarmee zij zowel met de trein, tram, bus en metro, als met deelscooters, deelauto's en deelfietsen konden reizen. De pilot is opgezet door startup Flytz Mobility in samenwerking met Moves, Gemeente Rotterdam, en Zuid-Holland Bereikbaar.

De proef vond plaats in studentenstad Rotterdam. Foto: Mirjam Lems
De proef van de startup in samenwerking met Moves, Gemeente Rotterdam, en Zuid-Holland Bereikbaar toonde naar eigen zeggen aan dat de introductie van een nieuw reisproduct voor studenten mogelijk kan leiden tot zowel het uitstellen van de aanschaf van een auto na de studie als een mogelijke kostenbesparing voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het aanbod van mobiliteit in steden en de reisvoorkeuren van studenten zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Ondertussen maken studenten al 30 jaar lang gebruik van een onveranderd studentenreisproduct: een weekend- of weekabonnement waarmee men gebruik kan maken van de tram, bus, metro en trein.
''20 procent van de deelnemers geeft aan het nieuwe product te verkiezen boven het vertrouwde studentenreisproduct. Dit zijn veelal studenten die al bekend zijn met deelvervoer''
Deelfietsen en deelscooters zijn immers enorm populair onder de studenten
Hoog tijd voor verandering, vonden Renske Wytzes, Joost Wilmink en Daan Peeters, oud-studenten en oprichters van Flytz Mobility, oud-deelnemer van startupprogramma Mobility Lab. Deelfietsen en deelscooters zijn immers enorm populair onder de studenten en tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Studenten kregen de kans om een nieuw product uit te testen op basis van een Mobility-as-a-Service-concept: één centrale app waarmee de student op basis van een persoonlijk budget elke vorm van duurzame mobiliteit, zowel OV als deelvervoer, kan plannen, boeken, betalen en gebruiken.
De interesse blijkt overweldigend. Binnen een week meldden maar liefst meer dan 4.000 Rotterdamse studenten zich aan voor de pilot. ,,20 procent van de deelnemers geeft aan het nieuwe product te verkiezen boven het vertrouwde studentenreisproduct. Dit zijn veelal studenten die al bekend zijn met deelvervoer en hun huidige reisproduct relatief weinig gebruiken omdat het niet goed aansluit bij hun behoefte. Tegelijkertijd zie je dat deze groep studenten met het nieuwe product aangeeft twee jaar of langer gebruik te willen maken van het openbaar vervoer in combinatie met deelvervoer, en minder snel overgaat op de aankoop van een auto,” vertelt Joost.
Lees ook: GO Sharing terug na overname door Turkse deelvervoerder BinBin
Reistijd van en naar de onderwijsinstelling wordt verkort met 13,5 procent
Renske: ,,En dat is erg interessant, omdat het een indicatie geeft dat wanneer studenten een flexibel product ontvangen, waar ze zelf invulling aan kunnen geven, dit op lange termijn positieve effecten kan hebben op duurzame en leefbare steden”. Daarnaast geeft 73 procent aan graag te willen reizen in zowel het weekend als doordeweeks, en zou 83 procent van de deelnemers graag binnen het studentenreisproduct de keuze hebben om ook deelvervoer te gebruiken. Studenten geven daarnaast aan met het nieuwe reisproduct drukte in de spits te kunnen mijden en dat de reistijd van en naar de onderwijsinstelling wordt verkort met 13,5 procent. Tevens blijkt dat wanneer een deel van de Nederlandse studenten kiest voor dit type product, er zeer waarschijnlijk kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd voor het Ministerie van OCW.
,,Een win-win situatie dus!” aldus Flytz Mobility. In Nederland is er al op grote schaal geëxperimenteerd met Mobility-as-a-Service-diensten door de initiatie van 7 MaaS pilots vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er is echter nog veel ruimte voor verbetering, geven de oprichters van Flytz aan: ,,De MaaS-markt staat nog in de kinderschoenen en samenwerking tussen vervoersaanbieders is noodzakelijk om potentiële voordelen van een MaaS-concept te kunnen realiseren.”
Lees ook: Kritiek op hippe, elektrische deelscooter groeit: ‘Bedrijven doen zich duurzamer voor dan ze zijn’