Aangeboden door Mercedes-Benz Vans

Branded Content Mobiliteit

Topschilder Roodnat test de elektrische eSprinter: ‘Dat gaat super, ik ben benieuwd naar de cijfers’

Hoe goed past een elektrische bestelbus al bij jouw dagelijkse praktijk? Met die vraag op zak nemen we de proef op de som tijdens een speciale aflevering van onze videoserie ‘Werkverkeer’. Topschilder Marcel Roodnat verruilt zijn eigen Mercedes-Benz Sprinter (met dieselmotor) één werkdag voor de nieuwe, volledig elektrische eSprinter. Is zo’n overstap het overwegen waard?

Roland Tameling 23 oktober 2020

Het komt zelden voor dat Marcel Roodnat (47), oprichter en eigenaar van het gelijknamige schilder- en onderhoudsbedrijf, op één werkdag meer dan honderd kilometer rijdt. ,,De meeste klussen doe ik vooral in onze eigen regio in Zuid-Holland, rondom mijn woonplaats Rijswijk. Zo nu en dan moet ik iets verder rijden maar normaal gesproken hoef ik mijn bestelbus, een Mercedes-Benz Sprinter van een jaar oud, niet vaker dan één of twee keer per maand te tanken. Per jaar rijd ik hooguit zo’n 10.000 kilometer.”

In theorie zou Marcel dus prima uit de voeten kunnen met de elektrische versie van zijn eigen auto, de zojuist geïntroduceerde Mercedes-Benz eSprinter. Maar ondernemers hebben niet zoveel aan theorie: de praktijk zegt vaak alles. Daarom wisselt topschilder Marcel, die zijn bedrijf in 1999 oprichtte en sindsdien elk jaar een uitgebreide opfriscursus volgt, op ons verzoek vandaag één werkdag van bedrijfsbus. Hoe goed volstaat het rijbereik van de eSprinter tijdens zijn klussen, en hoe bevalt zo’n elektrische versie überhaupt? Hier lees je alles over de eSprinter.

Eerste klus: Noordwijk

Marcel verricht zijn meeste werkzaamheden naar eigen zeggen in ‘het midden- en topsegment’, voor klanten die de meerwaarde van hoge kwaliteit op waarde weten te schatten. Vaak staat hij dagenlang op één klus, maar vandaag gaat hij bij twee klanten langs: de eerste rit van zo’n 33 kilometer brengt ons naar een prachtig landhuis in de bossen bij Noordwijk, waar Marcel het schilderwerk verricht.

Zodra we eSprinter in Rijswijk loskoppelen van de laadpaal vermeldt de boordcomputer een rijbereik van 169 kilometer. Al snel begint dat cijfer rap te dalen, omdat het eerste stuk over de snelweg leidt. Dat is niet de meest ideale plek voor deze bestelbus: bij hogere snelheden vangt zo’n auto veel rijwind en met een vermogen van 85 kilowatt (116 paardenkrachten) en een begrensde topsnelheid is hij beter op zijn plek in de stad. Daar is de grootste Mercedes-bus van het moment een ideale teamgenoot voor bijvoorbeeld maaltijd- en pakketbezorgers die zonder uitstoot willen rijden.

Maar ook een vakschilder voelt zich prima thuis in de eSprinter, blijkt zodra Marcel op het grind voor het fraai onderhouden Noordwijkse landhuis stapt. ,,Dat rijdt wel fijn, zeg! De elektromotor reageert heel soepel en vloeiend, maar op de snelweg mis ik wel de power die mijn eigen bus heeft. Even inhalen duurt wat langer. En je merkt eigenlijk pas hoe stil hij is wanneer je weer in je eigen diesel rijdt. Ik zou wel wat meer motorvermogen willen hebben, maar de eerste indruk is zeker niet verkeerd. Als je het goed vindt, ga ik hier even een proefstukje in de keuken verven. Dan zet ik een voorbeeldkleur op een muur, zodat de bewoners van het huis even kunnen wennen. Mocht deze kleur bevallen, dan kom ik later terug om het project af te ronden. Het is belangrijk om je klanten die tijd te gunnen.”

Klus twee: Leidschendam

Zodra de schilderstape is verwijderd, Marcel zijn opdrachtgever heeft bijgepraat en de potten verf weer in de Sprinter staan, leidt het tweede deel van zijn werkdag ons naar Leidschendam. Maar niet voordat de Rijswijkse professional een nieuwe lading materiaal heeft gehaald bij zijn leverancier Sikkens, waar hij al jarenlang mee samenwerkt. ,,Ze hebben niet alleen topkwaliteit verf, maar weten ook wat een schilder nodig heeft om goed werk te kunnen leveren. Mocht ik, ondanks mijn nauwkeurige planning, bijvoorbeeld toch iets te kort komen? Dan komt er desnoods een vertegenwoordiger langs met de juiste spullen zodat ik aan het werk kan blijven.”

Zelf koos Marcel bewust voor een Sprinter vanwege de omvang en hoogte van de laadruimte. Zijn eigen auto is smetteloos, compleet met maatwerkoplossingen en een tijdelijk vloertje dat hij kan vervangen zodra het vies wordt. ,,Ik hou van een opgeruimde werkplek. Daarom laat ik het huis waarin ik werk ook altijd netjes gestofzuigd en gedweild achter. Dat moet gewoon goed zijn. Net als die elektrische versie is dit een ‘Hoogte 2’, zodat ik hier probleemloos kan staan. Dat is wel zo prettig als je je klussen goed wilt voorbereiden. Bovendien kan ik hier veertien meter aan steigers in meenemen, zodat ik die niet op mijn dak hoef te vervoeren. Kan hier 11 kuub in? Ja, dat heb ik gewoon nodig.”

Een soepele rit over de A44 en N14 volgt. Met de dagteller op 64,7 kilometer parkeert Marcel de eSprinter voor een rijtjeshuis midden in Leidschendam. Een grote steiger bedekt de voorgevel, op een paar stukjes na glimmen de raamkozijnen van hun nieuwe kleur. De boordcomputer van de elektrische Mercedes geeft aan dat hij nog 99 kilometer haalt op deze acculading. Vanaf deze klus zou Marcel nog zo’n tien kilometer moeten rijden naar huis, dus de dagelijkse inzetbaarheid van de eSprinter is geen issue.

,,Ik moet je zeggen: ik zou elektrisch rijden ook wel echt overwegen als volgende auto. Wel vraag ik me af wat dit hele geintje me zou kosten, want op papier is de eSprinter een stuk duurder dan mijn dieselversie.” Dat klopt, de techniek in elektrische auto’s is nu eenmaal prijziger dan in vergelijkbare brandstofmodellen. Voor ondernemers geldt echter dat er veel stimuleringsmaatregelen bestaan die de overstap ook financieel gezien een stuk aantrekkelijker maken. Hoe dat precies zit, hangt grotendeels af van je eigen (bedrijfs-) situatie dus daar kan de expert bij de dealer je het beste advies over geven.

Op weg naar duurzame mobiliteit met de eVans van Mercedes-Benz. Met het eerste volledige elektrische bedrijfswagen gamma, is er nu voor iedere ondernemer een elektrische bedrijfswagen naar wens. De eVans laten zien dat lokaal emissievrij rijden, overtuigende prestaties, comfort en lage bedrijfskosten perfect kunnen worden gecombineerd. Altijd 100% in controle en altijd met het oog op morgen. Vraag hier meer informatie aan over de Mercedes-Benz eSprinter.

tracking pixel